Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 1 en 5 november 2002

Op vrijdag 1 november en dinsdag 5 november 2002 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Managementbrief 2001
Het college heeft ingestemd met de reacties van het management op de managementbrief 2001 van de accountant. Bij de jaarrekening 2001 is door PricewaterhouseCoopers ook een managementbrief 2001 afgegeven. Naar aanleiding van de bevindingen in deze brief heeft het management een aantal acties ondernomen en een reactie gegeven. Het college ziet geen reden tot verdere acties voor het management, waarmee de managementbrief 2001 is afgedaan.

Vaststellen brief aan de Stadsregio over OV-herzonering Het college van B&W van Capelle aan den IJssel zal per brief het dagelijks bestuur van de Stadsregio Rotterdam het standpunt kenbaar maken over de voorgenomen herziening van OV-zonering. Het college stelt dat het draagvlak voor de gepresenteerde maatregelen (nog) onvoldoende is. Hierbij wordt verwezen naar de in de gemeenteraad van 28 oktober 2002 aangenomen motie met de strekking dat de herzoneringsvoorstellen onacceptabel zijn. Het college dringt bij het dagelijks bestuur van de Stadsregio Rotterdam aan op een dialoog waarbinnen een betere afweging van de verschillende voorstellen voor de bekostiging van het voorzieningenniveau mogelijk wordt.

Bestuursopdracht toezichthoudersorganisatie
Het college heeft de bestuursopdracht voor het oprichten van een toezichthoudersorganisatie vastgesteld. De inzet van toezichthouders in de (semi-)openbare ruimte moet het veiligheidsgevoel van de Capelse bevolking vergroten.

Brief aan Exploitatiemaatschappij De Blinkert BV betreffende het raadsbesluit inzake het niet verwerven van het erfpachtrecht op het Blinkertterrein
Het college heeft besloten de Exploitatiemaatschappij De Blinkert B.V. te berichten over het raadsbesluit van 28 oktober 2002 om niet over te gaan tot het verwerven van het erfpachtrecht op het Blinkerterrein. In de brief is tevens vermeld dat het college in opdracht van de raad initiatieven zal ontplooien om er voor te zorgen dat Exploitatiemaatschappij De Blinkert B.V de op 13 december 1984 gesloten erfpachtovereenkomst onverkort nakomt, zonder dat daar van de gemeente extra middelen tegenover staan. Hierbij zal rekening gehouden worden met de belangen van de sportverenigingen die van de voorzieningen op het Blinkertterrein gebruik maken.

Beantwoording brief Huurdersvereniging Westelijk Capelle De Huurdersvereniging Westelijk Capelle heeft het college per brief van 11 september jl. haar zorg meegedeeld over de vermeende onveiligheid van de gebouwen van de Openbare Basisschool West. Het college heeft besloten de huurdersvereniging in een antwoordbrief te laten weten deze zorg niet te delen.

Oprichten van een Bestuurlijk Coördinatiepunt voor een nieuwe evenementenorganisatiestructuur in Capelle aan den IJssel Het college is akkoord gegaan met het instellen van een Bestuurlijk Coördinatiepunt voor evenementen. Dit coördinatiepunt wordt gevormd door bestuursleden van de Stichting Evenementen Capelle en vertegenwoordigers van het Cultureel Netwerk Capelle (CNC). Het Cultureel Informatiepunt Capelle (CIC) ondersteunt het Bestuurlijk Coördinatiepunt. De samenvoeging maakt betere afstemming in programmering en uitvoering mogelijk.

Veiligheid schoolterreinen
Het college heeft besloten dat ter verbetering van de veiligheid van schoolterreinen er vóór de Voorjaarsnota 2003 duidelijkheid dient te zijn over alle mogelijkheden en onmogelijkheden tot het afsluiten van schoolterreinen. Tegelijkertijd moet een integraal advies worden opgesteld over alle maatregelen die genomen kunnen worden om de veiligheid op de schoolterreinen te kunnen garanderen.

Normenkaderonderzoek onderwijshuisvesting door Rekenkamer Het college heeft kennis genomen van het normenkaderonderzoek onderwijshuisvesting dat opgesteld is door de Capelse Rekenkamer. Het normenkader biedt een richtlijn voor het onderzoek naar de onderwijshuisvesting in Capelle aan den IJssel. Wel heeft het college kanttekeningen geplaatst ten aanzien van de budgetbepaling bij aanpassingen van bestaande schoolgebouwen en de koppeling die de Rekenkamer legt tussen de inkomsten uit het gemeentefonds en de uitgaven die de gemeente doet.

Plan van aanpak Capels Onderwijsachterstandenbeleid (COA) 2002-2003

Het college heeft het Plan van aanpak Onderwijskansenbeleid 2002-2003 met bijbehorende begroting vastgesteld. De kosten voor uitvoering worden gedekt uit de Rijksmiddelen GOA ad 867.000,-- en OALT ad 90.000,-- en de gemeentelijke middelen 2002 ad 97.187,-- en 2003 ad 167.424,--
Verder heeft het college 240.000 beschikbaar gesteld om diverse projecten uit te voeren. Ook de meerjarenbegroting COA 2002-2006, gebaseerd op de inkomsten van het Rijk en de gemeente, is vastgesteld.

Herbenoemen leden welstandscommissie
Het college heeft besloten de raad voor te stellen om de drie aftredende leden en het plaatsvervangende lid van de Welstandscommissie met terugwerkende kracht vanaf 3 september 2002- opnieuw als leden / plaatsvervangend lid te benoemen.

2e begrotingswijziging DCMR
Het college heeft ingestemd met de 2e begrotingswijziging 2002 DCMR Milieudienst Rijnmond. In deze begrotingswijziging is onder andere de eenmalige extra bijdrage van 25.000,- verwerkt van de gemeente Capelle aan den IJssel.

Gemeentelijke bijdrage in studiekosten Stichting Capelse Muziekschool, cursusjaar 2002/2003
Het college heeft de gemeentelijke bijdrage in de studiekosten aan Capellenaren die een cursus volgen aan de Stichting Capelse Muziekschool in het cursusjaar 2002/2003 vastgesteld.

Benoeming tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand Het college zal, na beëdiging door de rechtbank te Rotterdam, dhr. M.K.A. Grauss benoemen tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor de periode dat hij raadslid is in de gemeente Capelle aan den IJssel. De heer J. de Jong is benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand benoemd voor een éénmalige huwelijksvoltrekking op 13 maart 2003.

Definitief besluit vaststellen verordening vervoersvergoeding woon-werkverkeer gemeente Capelle aan den IJssel Het college heeft de Verordening vervoersvergoeding woon-werkverkeer gemeente Capelle aan den IJssel 2002 vastgesteld. Wat betreft de Fietsregeling is, met ingang van 1 januari 2001, de werkgeversbijdrage verdubbeld en gesteld op 226,90 voor medewerkers die wonen binnen een straal van tien kilometer van de arbeidsplaats en die een beroep doen of hebben gedaan op de Fietsregeling.

Reconstructie Oude Plaats 1
Het college heeft besloten de directeur van de sector Ruimte te machtigen HWB Infra B.V. uit Boxtel opdracht te geven tot uitvoering van bestek 2002-08 betreffende de reconstructie van de Oude Plaats Fase 1 in de gemeente Capelle aan den IJssel voor een bedrag van 373.000,00 excl. BTW

Verlenging erfpacht perceel grond naast Bermweg 348 en 354, kadastraal bekend sectie A, nummer 3550
Het college heeft het aanbod aanvaard van het Hoogheemraadschap van Schieland voor een nieuwe overeenkomst, gebaseerd op de Algemene Voorwaarden 1993, tot heruitgifte in erfpacht van perceel A 3550 en daarbij te kiezen voor een looptijd van 50 jaar.

Verantwoording Stimuleringsregeling Sociale Activering Het college heeft ingestemd met het projectverslag Stimuleringsregeling Sociale Activering en de financiële verantwoording.

Kamperen op het terrein van het Scout centrum Rotterdam Het college heeft besloten in voorkomende gevallen dat de gemeente ontheffing of vrijstelling zal verlenen voor het kamperen op het terrein van het Scout centrum Rotterdam aan de s Gravenweg 101.

Jeugd en Veiligheid
Het college heeft kennis genomen van het boekje Jeugd en Veiligheid. Het boekje is een bundeling van de interviews die gehouden zijn met de uitvoerders van de lopende projecten in het kader van Jeugd en Veiligheid.

Aanbeveling gemeentelijke Ombudsman
Het college heeft besloten geen aanleiding te zien voor het instellen van een onderzoek naar de doorlooptijd en afhandelingstermijnen van bouwvergunningaanvragen c.a. De gemeentelijke Ombudsman had hier om verzocht naar aanleiding van een klacht over het achterwege blijven van een reactie van het college op een door een in een vrijstellingsprocedure ingediende zienswijze. Het college baseert zich hierbij op een onderzoek van het ministerie van VROM uit 2001 met als conclusie dat de betreffende procedures in de regel correct worden uitgevoerd en dat doorgaans binnen de wettelijke termijnen tot besluitvorming wordt overgegaan.

Steunpunt Mantelzorg
Het Steunpunt Mantelzorg Capelle/Krimpen wordt gefinancierd door de gemeenten Capelle en Krimpen aan den IJssel en het zorgkantoor Rotterdam. Het zorgkantoor Rotterdam heeft voorgesteld om te komen tot een fifty-fifty financiering. De gemeenten Capelle en Krimpen aan den IJssel zijn het hier niet mee eens. Ze hebben de Rotterdamse partner verzocht tot nader overleg over dit voorstel.

Kunstijsbaan; conclusie van dupliek
Het college heeft de Conclusie van Repliek van de Stichting 400 Meter Kunstijsbaan Capelle aan den IJssel en de Conclusie van Dupliek die namens de gemeente wordt ingebracht op de zitting van de rechtbank van 5 november 2002 voor kennisgeving aangenomen.

Kunstijsbaan; beroepschrift van de Stichting 400 Meter Kunstijsbaan Capelle aan den IJssel tegen het B&W-besluit d.d. 23 juli/8 augustus jl. tot niet-ontvankelijkheidsverklaring van haar bezwaren tegen het raadsbesluit d.d. 8 oktober 2001 en het B&W-besluit d.d. 24 oktober 2001
Het college heeft besloten de Rechtbank Rotterdam (sector Bestuursrecht), vooruitlopend op het verweerschrift van de gemeente Capelle aan den IJssel, de stukken toe te zenden die op deze zaak betrekking hebben.

Medegebruik busbanen door busjes tbv het gehandicaptenvervoer Het college heeft op grond van het advies van de Adviescommissie Verkeer en Vervoer besloten om de beslissing op het verzoek van Taxi- en Garagebedrijf Goverde B.V. om gebruik te mogen maken van de busbanen op de Algeraweg en de Abram van Rijckevorselweg door busjes voor vervoer gehandicapten uit te stellen tot 1 juni 2003. Rond die tijd zal namelijk de evaluatie gereed zijn over het medegebruik door taxibusjes van Stoppelburg Personenvervoer voor vervoer van leerlingen in het speciaal onderwijs.