D66

Strafrechtketen veel-slachtoffers ontlasten

Veiligheid en rechtshandhaving

Boris Dittrich

06-11-2002 - De officier van Justitie en de bekennende verdachte moeten een strafzaak met een contractsvoorstel aan de rechter kunnen voorleggen. Dit stelt Boris Dittrich (D66) vandaag voor als oplossing voor de overbelasting van de rechterlijke macht.

Wanneer de rechter dit contract alleen nog marginaal hoeft te toetsen, scheelt dat veel werk. De flessehals in het strafrechtelijk systeem, die de rechterlijke macht nu dreigt te worden, kan zo worden verbreed, aldus Dittrich vandaag tijdens de begrotingsbehandeling Justitie 2003.

Ook oppert Dittrich een nieuwe aanpak van de misdaad in Nederland, waarin het slachtoffer centraal staat. Uit Brits onderzoek blijkt dat een kleine groep slachtoffers opdraait voor een onevenredig deel van de misdrijven; bij geweldsmisdrijven wordt 1 procent van de slachtoffers zelfs getroffen door niet minder dan 59 procent van de misdrijven. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten was dit aanleiding voor een succesvolle nieuwe benadering van criminaliteitspreventie, gericht op veel-slachtoffers. Waar het Nederlandse beleid nu gericht is op veel-plegers, stelt Dittrich voor om ook een intensief preventiebeleid voor veel-slachtoffers te gaan voeren, waarin bijvoorbeeld ook bij een woninginbraak steeds direct een overheidsactie volgt. Ook Slachtofferhulp Nederland doet veel aan preventie en Dittrich stelt daarom, samen met Wim van de Camp (CDA), bij amendement 500 000 extra beschikbaar aan deze organisatie.

Steeds meer wetten en regels raken aan de privacy van burgers. Op die privacy wordt toegezien door het College Bescherming Persoonsgegevens. Nu haar taak steeds belangrijker wordt, draait Dittrich de bezuinigingen op dit college, à 1 miljoen, bij amendement terug.

Bij een echtscheiding leidt de omgangsregeling met kinderen vaak tot verscheurende problemen, die met mediation dikwijls kunnen worden voorkomen. Daarom kondigt D66 een initiatiefwetsvoorstel aan, waarin mediation niet alleen bij echtscheiding, maar ook bij probelemen over de omgangsregeling verplicht wordt.

Mensen met een geliefde in het buitenland moeten nu vaak eindeloos wachten op een Machtiging Voorlopig Verblijf (MVV) voor hun partner. D66 stelt voor een aanvraag tot MVV automatisch toe kennen, wanneer Justitie er niet in slaagt binnen 3 maanden een beslissing te nemen. Om de Justitie-organisatie niet onnodig zwaar te belasten, verzoekt D66 de strafbaarstelling van illegaal verblijf in te trekken.

De toegankelijkheid van het rechtssysteem is in het geding nu de regering weliswaar de uurvergoeding voor sociaal advocaten verhoogt, maar de rechtszoekenden voor die kosten laat opdraaien. D66 vraagt de regering om een plan van aanpak voor de toegankelijkheid van de sociale rechtshulp.

Nog altijd worden Nederlandse meisjes van buitenlandse afkomst gruwelijk verminkt door vrouwenbesnijdenis. D66 vraagt de regering het vereiste van dubbele strafbaarstelling voor vrouwenbesnijdenis op te heffen.