Rijksvoorlichtingsdienst

Polder 6 nov 2002
Meer mogelijkheden lokaal ruimtelijk beleid

Gemeenten en provincies krijgen meer mogelijkheden voor een eigen ruimtelijk beleid. Dat blijkt uit de Stellingnamebrief Nationaal Ruimtelijk Beleid. In de brief presenteert het kabinet de uitwerking van de ideeën uit het strategisch akkoord.

De voorstellen uit de Stellingnamebrief leiden tot aanpassing van de Vijfde Nota Ruimtelijk Ordening. Alle voorstellen voor het ruimtelijk beleid worden vastgelegd in één Nota Ruimte.

De aanpassingen van de Vijfde Nota volgen uit de afspraken uit het strategisch akkoord, maar zijn ook nodig omdat het vorige kabinet bij het opstellen van de Vijfde Nota nog rekening hield met extra geld voor het ruimtelijk beleid. Die extra middelen zijn niet beschikbaar, waardoor het kabinet keuzes moet maken .

Het kabinet hoopt de uitwerking van de plannen zo snel mogelijk na de verkiezingen bij de Tweede Kamer in te kunnen dienen.

De belangrijkste uitgangspunten zijn:

* Het kabinet wil minder Haagse regels voor het ruimtelijk beleid.
* Gemeenten op het platteland moeten extra woningen kunnen bouwen, om tenminste de eigen bevolkingsgroei op te kunnen vangen.
* Provincies gaan in overleg met de gemeenten de mogelijkheden voor het landelijk gebied bepalen. De gemeenten hebben het voortouw bij het bepalen van het precieze aantal woningen.
* Door gevarieerder te bouwen moeten steden aantrekkelijk blijven voor midden- en hoge inkomens.

* Het aantal stringent beschermde gebieden wordt teruggebracht. Alleen voor natuurgebieden schrijft het rijk nog planologische bescherming voor.

* Het verkeers- en vervoersbeleid gaat uit van groeiende mobiliteit en richt zich op een verbetering van de bereikbaarheid, de veiligheid en de kwaliteit van de leefomgeving.
* De ministeries van VROM en LNV zullen samen een Nationale Agenda voor een Vitaal Platteland aan de Tweede Kamer sturen.

Bron:
Persbericht VROM

Meer informatie:
Stellingnamebrief Nationaal Ruimtelijk Beleid (pdf)

Thema's
Ruimtelijke ontwikkeling en milieu