Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Radiologie sinds 1995 verbeterd maar nog niet af

De Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) vindt dat in vergelijking met haar onderzoek uit 1995 een groot aantal vorderingen is gemaakt ten aanzien van onderdelen van de kwaliteitszorg op de afdelingen radiologie in ziekenhuizen. Eén en ander blijkt uit het vandaag verschenen inspectierapport: Kwaliteitswaarborgen op afdelingen Radiologie.

Ondanks grote inspanningen van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie en de Nederlandse Vereniging voor Radiologisch Laboranten is op het gebied van de kwaliteitsborging nog verbetering mogelijk. De Inspectie constateert dat op een groot aantal afdelingen de basiselementen van een kwaliteitssysteem inmiddels aanwezig zijn. Zo beschikt elke afdeling over geprotocolleerde behandelschemas, en bij- en nascholingsprogrammas. Een operationeel kwaliteitssysteem is echter nog niet aanwezig op de meeste afdelingen radiologie.

Contrastmiddelen worden op alle afdelingen radiologie op een verantwoorde wijze toegepast. Verbeteringen zijn mogelijk ten aanzien van de voorlichting en diagnostiek.
De kwaliteitsborging van röntgenapparatuur komt in de ziekenhuizen op gang, maar nog niet alle ziekenhuizen passen de door de beroepsgroepen opgestelde normen toe.

Dit persbericht verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

IGZ-rapport over kwaliteitswaarborgen radiologie 1. IGZ-rapport over kwaliteitswaarborgen radiologie
Externe link, 6-11-2002