Gemeente Duiven


Nieuwsberichten

11/06/2002
Begroting 2003
Naar een veilig en leefbaar Duiven

De komende weken buigt de gemeenteraad zich wederom over de begroting 2003. Bij deze behandeling evalueert de raad het gevoerde beleid van het afgelopen jaar en wordt het nieuwe beleid voor het komende jaar vastgesteld.

Ook dit jaar is de begroting weer een zogenaamde productbegroting. Dat wil zeggen dat de gemeente bekijkt welke producten ze aan de gemeenschap wil aanbieden en welke financiële middelen nodig zijn om dat tot stand te kunnen brengen. In concrete zin wordt dus aangegeven wat de gemeente met haar geld doet voor haar inwoners.

De begroting van de gemeente is in feite een huishoudboekje. Net als in ieder huishouden zijn er inkomsten, maar ook uitgaven. Hieronder wordt één en ander kort toegelicht.

Inkomsten
In totaal ontvangt de gemeente Duiven ± 37.412.000,- aan inkomsten. Het grootste gedeelte van de inkomsten ontvangt de gemeente van de rijksoverheid: hetzij als Algemene Uitkering uit het Gemeentefonds, hetzij als uitkering voor specifieke doeleinden (Algemene Bijstand, Huursubsidie, Fonds Werk en Inkomen, Melkertbanen).

Een ander deel van de inkomsten is afkomstig van de gemeentelijke belastingen (waaronder de onroerend zaak belastingen, rioolrecht en afvalstoffenheffing/reinigingsrecht). Verder zijn er nog overige inkomsten (zoals winstuitkeringen en terug ontvangen rente van verstrekte geldleningen). Hieronder kunt u de inkomsten in een overzicht terugvinden:

Naast de bovengenoemde inkomsten heeft de gemeente ook nog inkomsten uit de grondexploitatie (dit is de aankoop -, het bouwrijp maken en de verkoop van gronden). Deze grondexploitatie bedraagt ruim 11 miljoen. Samen met de bovengenoemde inkomsten (ruim 37 miljoen) is de totale omzet dus ruim 48 miljoen euro.

Uitgaven
Naast de inkomsten heeft de gemeente ook te maken met uitgaven. Jaarlijks terugkerende lasten van de gemeente zijn onder meer groot onderhoud aan kunstwerken, onderhoud aan gemeentelijke gebouwen, wegen, openbare verlichting en riolering.

Naast deze structurele lasten worden ook gelden vrijgemaakt voor nieuwe zaken. Zo wil de gemeente Duiven aandacht blijven schenken aan allerlei aspecten binnen onze gemeente om de kwaliteit van onze leef- en werkomgeving op peil te houden en waar nodig te verbeteren.

Ook voor 2003 zijn er weer financiële mogelijkheden gevonden om een veelheid aan zaken tot uitvoering te kunnen brengen. U kunt hieronder enkele belangrijke voorstellen van het college terugvinden, die per beleidsveld zijn onderverdeeld. De gemeenteraad buigt zich hier op maandag 11 november over.

Openbare Orde en Veiligheid

· Openbare verlichting
Op de Rijksweg met aanliggende fietspaden is tussen het AZC en onze gemeentegrens slechts een enkele lichtmast aanwezig. Deze fietspaden vormen een van de belangrijke fietsroutes naar Westervoort/Arnhem en terug en zijn dus eigenlijk onvoldoende verlicht. Mede door de aanwezigheid van de eiken zijn de fietspaden bij duisternis erg donker; fietsers ervaren dit als onaangenaam en onveilig. Het beleid is er op gericht de hoofdfietsroutes successievelijk te verlichten. De investering wordt geschat op eenmalig 50.000. In dit bedrag is begrepen het vervangen van de bestaande lichtmasten tussen de Maststraat en de grens met Westervoort.

Verkeer, vervoer en waterstaat

· Verkeersstructuurplan
Eind 2001 is het Verkeersstructuurplan (VSP) geactualiseerd Het benodigde investeringsbedrag voor de uitvoering van het VSP voor de komende vier jaar komt daarmee op 808.403. Voor 2003 zijn in dit VSP de volgende projecten opgenomen: het aanpassen van de rotonde aan de Vergertlaan - Kastanjelaan en het aanpassen van de rotonde aan de Vergertlaan - Kornoeljeweg.


· Renovatie vijvers
Sinds 1991 wordt gefaseerd groot onderhoud uitgevoerd aan de retentievijvers en de oevervoorzieningen inclusief landhoofden van bruggen. In 2003 zal de westelijke vijver langs de Visserlaan nabij het station ter hand worden genomen. De investering wordt geraamd op 126.045 inclusief beplanting.

In de vorige meerjarenraming zijn voor de jaren 2002 t/m 2006 bedragen opgenomen voor groot onderhoud van de vijvers van Duiven-West en Nieuwgraaf. Verder staat het onderhoud voor het noordelijk deel van Duiven-West gepland, waarvoor 231.082 is geraamd.

Onderwijs

· Huisvesting Basisonderwijs
Jaarlijks wordt in overleg met de schoolbesturen een huisvestingsplan opgesteld voor het basisonderwijs in Duiven. Deze integrale benadering van de huisvesting geschiedt op basis van een leerlingenprognose die voor alle scholen wordt opgesteld.
Op basis van de prognoses en de vertaling hiervan in de ruimtebehoefte, worden de volgende voorzieningen voor het jaar 2003 geraamd:


- Joannesschool: 1 groep in het lokaal van de Tourclub die verhuist naar de centrale dislocatie

- De Groene Ring: 1 groep leerlingen extra in de dislocatie
- Het Veer Inrichting 2 groepen i.v.m. inpandige aanpassing (Huisvestingsplan 2002)

- De Kameleon 2 groepen huisvesten in het gebouw van de centrale dislocatie

- De Notenbalk 1 groep huisvesten in het gebouw van de centrale dislocatie

- De Timp 1 groep extra huisvesten in het hoofdgebouw middels een inpandige aanpassing

- Toermalijn 1 groep extra huisvesten in het hoofdgebouw middels inpandige aanpassing

- Centrale dislocatie Diverse aanpassingen in verband met wijziging van het gebruik en functieverbeterende maatregelen De totale aanvullende investering bedraagt 326.050,--.

Cultuur en recreatie

· Speeltuinen
Op de post Speeltuinen en -weiden staan in de begroting 2003 de volgende acties gepland:

- ondergrond speeltoestellen: de kosten hiervoor komen in totaal neer op 63,00 per m2. Uitgaande van 1.000 m2 (dit zal nog exact moeten worden opgemeten) komt dit in totaliteit neer op 63.000,00. Omdat de levensduur van deze rubbertegels bij normaal gebruik ruim 10 jaar is, wordt dit bedrag dan ook over 10 jaar verspreid.
- aanschaf speeltoestellen: naar aanleiding van de nota "Spelenderwijs Opgroeien" en de resultaten van de interactieve beleidsvorming en uitvoering dient er meer rekening te worden gehouden met de wensen van de gebruikers en omwonenden. Ook wordt er mede door de wijkbezoeken een dringender beroep op de ontwikkeling van speelvoorzieningen gedaan. De jaarlijkse vervangingsreservering zal een onderdeel dienen te zijn van de daadwerkelijke vervanging van reeds bestaande toestellen. Een verhoging van 10% is volgens het college een noodzakelijke vereiste om niet voor verrassingen te komen staan in de loop van 2003. Het investeringsbedrag bedraagt dan jaarlijks 4.500,--.
- keurings- en inspectierapport speeltoestellen: volgens de nota Speelvoorzieningen 2001 is het wenselijk dat eens per 5 jaar een keurings- en inspectierapport wordt opgemaakt door een onafhankelijke instelling. Belangrijk doel van dit rapport is om inzicht te verkrijgen in de totale situatie waarin alle speeltoestellen binnen de gemeente Duiven verkeren qua onderhoud, ondergrond en veiligheid door een neutraal bedrijf of instelling In totaal wordt hiervoor 10.810,-- geraamd in de begroting 2003.

Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening
· Samenlevingsopbouw
Het werken aan de opbouw van de samenleving in Duiven is een veel besproken item. In de begroting 2003 staan een aantal activiteiten genoemd die volgens het college in 2003 aandacht behoeven:
- Stimuleringsmaatregel vrijwilligerswerk: dit project is gericht op het versterken en ombouwen van de bestaande vrijwilligerscentrale tot een facilitair bedrijf. Daarnaast richt het project zich op de totstandkoming van een pakket aan concrete ondersteunende maatregelen ten behoeve van het vrijwilligerswerk, terwijl het derde onderdeel erop gericht is nieuwe vrijwilligers te werven en te behouden. Het college stelt de raad een bijdrage van 22.800,-- te ramen voor 2003.
- Activerend huisbezoek: Bij de behandeling van deze evaluatie in de raadsvergadering van 13 maart 2002 is besloten de structurele financiering voor een bedrag van 15.329,- jaarlijks mee te nemen als nieuw beleid in de meerjarenraming 2003-2006.

- Aangenaam: voorgesteld wordt om een bedrag van 2.650 in te zetten ten behoeve van de Stichting Welzijn Ouderen voor de uitvoering van het project Aangenaam.

- Dag van het contact: voorgesteld wordt een bedrag van 1.089 beschikbaar te stellen.

Volksgezondheid en Milieu

· Gemeentelijk Riolerings Plan
Momenteel wordt gewerkt aan het ontwerp - voor het 3e - Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP) 2003 - 2006. Het ontwerp GRP wordt naar verwachting aangeboden in de raad van 16 december 2002. Het plan is reeds zo ver gevorderd, dat de kosten voor de in de komende vier jaar te verrichten werkzaamheden en maatregelen zijn berekend en kunnen worden opgenomen in de meerjarenraming 2003-2006. Het totaal voor 2003 benodigde bedrag voor werkzaamheden binnen het GRP is 383.000 (exclusief "maatregelen IBA's").

· Individuele Behandeling Afvalwatersystemen (IBA's): De minister van VROM heeft aangekondigd dat hij voornemens is het artikel inzake de zorgplicht voor de inzameling van afvalwater te verbreden. Het college is van mening dat de op 29 mei 2000 door de gemeenteraad vastgestelde nota "Zorgplicht inzameling afvalwater" hierop bijgesteld dient te worden. Deze bijstelling houdt in dat de gemeente zorg zal dragen voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van de IBA-systemen (individuele behandeling afvalwater). Deze IBA-systemen moeten worden aangelegd ten behoeve van de woningen die niet op de gemeentelijke riolering zullen worden aangesloten.

Uit een inventarisatieonderzoek blijkt, dat 155 percelen in het buitengebied - die niet op de riolering zullen worden aangesloten - niet over een adequate lozingsvoorziening beschikken. Een integrale aanpak inzake de aanleg van deze 155 IBA-systemen leidt tot een bruto-investering van 942.305.

Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting
Voor deze hoofdgroep van gemeentelijke taken staan diverse projecten gepland. Daarbij kunt u denken aan de nieuwbouwplannen zoals De Ploen-Zuid, De Nieuweling De Binnenweide en Diesfeldt. Maar ook de plannen rond de Spoorzone en de Centrumvisie krijgen meer invulling. Daarnaast wordt in 2003 meer duidelijkheid verwacht over de locatie van een discotheek op Graefstate en een windturbinepark aan de noordrand van onze gemeente.

Tot slot:
Uiteraard is dit artikel niet volledig als het gaat om investeringen voor het komende jaar. Voor een compleet overzicht verwijzen we u dan ook naar de begroting 2003-2006. Over enkele weken volgt nog een artikel over de vastgestelde leges en belastingen, waaronder de OZB.

Op maandag 14 oktober jl. heeft het college een toelichting gegeven op haar plannen voor 2003-2006. Aanstaande maandag 11 november staat de gemeenteraadsvergadering gepland, waar de diverse politieke partijen daarop kunnen reageren. Definitieve vaststelling van de begroting 2003-2006 gebeurt in diezelfde raadsvergadering.

Elders op deze pagina vindt u de uitnodiging en tijdsindeling voor deze begrotingsvergadering van de raad.