Politie Rotterdam-Rijnmond

Middaguitgave woensdag 6 november 2002

* VERKEERSCONTROLE
Politiepersoneel van het district Rotterdam-West hield woensdagmorgen tussen half acht en negen uur op de 2e Hogenbanweg een verkeerscontrole. Er werden 11 processen-verbaal uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel. Drie automobilisten gingen op de bon voor het rijden zonder rijbewijs en geen APK. Twee vrachtwagenbestuurders kregen een bekeuring, omdat ze over een brug reden waar dat niet toegestaan was.


* VERDACHTE SCHIETPARTIJ UITGELEVERD
(Zie ook persbericht van 02/04/2001)
Vrijdag wordt een 26-jarige Rotterdammer voorgeleid aan de Officier van Justitie, verdacht van een schietpartij, die op maandagavond 2 april 2001 plaatsvond op de Eendrachtsweg. De verdachte loste daar rond zeven uur die avond op straat met een automatisch vuurwapen kort na elkaar twee salvo's. Daarbij raakte een toen 30-jarige Rotterdammer ernstig gewond, toen hij in het hoofd werd getroffen en liep een toen 36-jarige Rotterdammer een schampschot op. De schutter, van wie de identiteit tijdens het onderzoek door rechercheurs van het district Rotterdam-Centrum kon worden vastgesteld, werd daarna internationaal gesignaleerd. Op 30 oktober jl. werd de verdachte in het Franse Marseille aangehouden. Dinsdagavond werd hij overgedragen aan de justitiële autoriteiten in ons land. De man werd voor nader verhoor en onderzoek in verzekering gesteld.


* DALING AANGIFTEN ZET DOOR
De eerder dit jaar ingezette daling van het aantal aangiften in de politieregio Rotterdam-Rijnmond, zet door. Dat blijkt uit de rapportage over de resultaten van het politieoptreden in de maand september. Deze resultaten worden, zoals bekend, afgezet tegen de afspraken die politie en justitie hierover voor het jaar 2002 hebben gemaakt. In september werden circa 8300 aangiften gedaan, tegen bijna 10.000 in dezelfde maand van het vorig jaar. Het aantal geweldsaangiften is wel licht gestegen: respectievelijk 986 (in augustus 975). Daarbij moet worden aangetekend dat het hier dikwijls gaat om bedreigingen en verbaal geweld en niet om daadwerkelijk fysiek geweld. Het aantal aangiften van straatroof bedroeg in september 312 (in augustus 279). Het blijft daarmee aanmerkelijk lager dan in het begin van dit jaar, toen het nog rond de 360 per maand lag. In de maand september is het aantal aangiften in de politieregio Rotterdam-Rijnmond met 1700 gedaald ten opzichte van dezelfde maand in het vorig jaar. De daling, die zich nu lijkt door te zetten, betreft met name woninginbraken, diefstal van fietsen en motorvoertuigen en diefstal uit bedrijven. Het gedaalde aantal aangiften en het gestegen aantal aangehouden verdachten tonen, evenals in de vorige maandrapportage, aan dat de pakkans in Rotterdam-Rijnmond steeds verder stijgt. In september zijn bijna 1700 verdachten naar justitie gestuurd. Dit aantal ligt in 2002 zo'n 1000 boven het aantal van vorig jaar, met een gemiddeld aantal van 1600 per maand. Ook het aantal daders van geweldsdelicten dat voor de rechter is gebracht, is gestegen. In de maand september waren dat er bijna 400, tegen 260 in dezelfde maand van 2001. Het aantal jeugdige daders van misdrijven dat naar justitie is gestuurd (200) was in september zo'n 60 hoger dan in dezelfde maand in het vorig jaar. De politie Rotterdam-Rijnmond is daarmee echter nog niet tevreden. Het laatste kwartaal van dit jaar zal extra inspanning worden gepleegd op het voor de rechter brengen van jeugdigen. Ook in september is weer een groot aantal processen verbaal opgemaakt voor overlast, vervuiling en verloedering in wijken en buurten in de regio: ruim 12.000. Het aantal gepakte daders dat naar de kantonrechter moet is met 1600 in september bijna anderhalf maal zo hoog als de met justitie afgesproken doelstelling van 1100. Het OM heeft maatregelen genomen om de sterk gestegen stroom verdachten zo snel mogelijk voor de rechter te krijgen. De intensivering van de aanpak van drugsoverlast heeft in september in de hele regio geleid tot het oppakken en naar de kantonrechter sturen van twee en een half maal zoveel verdachten als aan het begin van dit jaar was afgesproken. In totaal moeten 1082 overlastgevenden zich voor de kantonrechter verantwoorden. Zoals eerder aangekondigd zullen de resultaten van de politie-inzet met ingang van het volgend jaar op internet bekend worden gemaakt.


* ROEMEENSE KINDEREN GEDUPEERD NA DIEFSTAL BESTELBUS

SCHIEDAM - Roemeense kinderen zijn woensdag direct de dupe geworden van de diefstal van een bestelbus, waarin 120 versierde schoenendozen, met daarin een tekening en een lekkernij. De bus van het merk Mercedes 210d, eigendom van een stichting die hulptransporten naar kinder-, bejaarden- en ziekenhuizen, stond geparkeerd op de Vlaardingerdijk, en werd daar tussen woensdagmorgen één en acht uur weggenomen. De schoenendozen waren versierd en gevuld door leerlingen van een Schiedamse basisschool.