Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2002-247

Den Haag, 6 november 2002

Akkoord over verdere uitwerking Terrorismepool

De overheid is bereid een door verzekeraars uit te werken terrorismepool te ondersteunen. Dit schrijft minister Hoogervorst in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van besprekingen die Financiën met de verzekeringssector heeft gevoerd. Voorwaarde is wel dat de pool marktconform wordt vormgegeven en dat deze er daadwerkelijk toe leidt dat polishouders in voldoende mate verzekerd kunnen blijven tegen terrorisme.

De terrorismepool is het antwoord op de beperkingen in de terrorismedekking die verzekeraars en herverzekeraars wereldwijd hebben doorgevoerd na de aanslagen op 11 september 2001. In Nederland zijn uitsluitingen in eerste instantie gebeurd voor het bedrijfsleven, terwijl verzekeraars per 1 januari 2003 ook de dekking van particulieren kunnen terugbrengen. In dit verband is tevens relevant dat de Pensioen- & Verzekeringskamer haar zorgen heeft geuit over het momenteel bestaande verschil tussen de polisvoorwaarden van Nederlandse verzekeraars en de daarvoor aanwezige herverzekeringsdekking.

In reactie op deze problematiek hebben verzekeraars en overheid de mogelijkheid gevonden om terrorisme in de markt verzekerd te houden. De Nederlandse verzekeraars blijven terrorisme tot op zekere hoogte dekken en zullen daartoe voortaan risico's herverzekeren in een gezamenlijke terrorismepool. Verzekeraars nemen daarbij schades tot ¤ 400 miljoen voor hun rekening. Vervolgens koopt de terrorismepool nog eens minimaal ¤ 300 miljoen aanvullende herverzekering op de internationale verzekeringsmarkt. Bij een goede uitwerking van de pool zal ten slotte de overheid tegen ontvangst van een premie nog eens een tijdelijke aanvullende herverzekering bieden van maximaal ¤ 1 miljard.

Tevens zal de overheid de Noodwet financieel verkeer aanpassen, zodat zij de mogelijkheid heeft om in buitengewone omstandigheden een korting toe te passen op de terrorismeverplichtingen van verzekeraars. Op deze manier kan voorkomen worden dat bij een terroristische schade van uitzonderlijke omvang de verzekeringssector aan zijn verplichtingen ten onder gaat.

Minister Hoogervorst geeft aan dat de gevonden oplossing het voor burgers en bedrijfsleven mogelijk maakt om zich tot op zekere hoogte te blijven verzekeren tegen terrorismeschade. Dankzij de pool ontvangen polishouders bij een terroristische aanslag adequate bescherming tegen de mogelijke financiële gevolgen en kan het economische verkeer zoveel mogelijk ongestoorde voortgang vinden. Met de terrorismepool handelt Nederland in lijn met enkele andere Europese landen, waar eveneens poolconstructies bestaan of worden uitgewerkt.