European Commission

IP/02/1611

Brussel, 5 november 2002

EU-onderzoek laat zien hoe wetenschap lichamelijk gehandicapte mensen kan helpen

Als onderdeel van de "Europese wetenschaps- en technologieweek" (4-10 november 2002), een campagne die een waarde vertegenwoordigt van 2,7 miljoen, heeft EU-onderzoekscommissaris Philippe Busquin vandaag de SMART("Society Moves with Advanced Research
Technology")-tentoonstelling geopend in Brussel. De reizende SMART-tentoonstelling is ondergebracht in twee speciaal ontworpen mobiele trailers, en alles daarin is ontwikkeld voor, of in samenwerking met, lichamelijk gehandicapte mensen. In de trailers wordt gedemonstreerd hoe technologieën gehandicapten kunnen helpen. Deze technologieën gaan van displays betreffende lichaamsdelen tot gehoor- en gezichtshulpmiddelen en instrumenten om geïmmobiliseerde mensen te helpen bij het interageren met anderen. Een simulator zorgt voor een demonstratie van hoe het is om gehandicapt te zijn.

"Het doel van de Europese wetenschaps- en technologieweek is het inzicht te verbeteren in het feit hoe de wetenschap de levenskwaliteit van de Europese burgers kan verhogen", zegde commissaris Busquin. "SMART laat zien dat de technologie mensen met specifieke behoeften kan helpen - maar ook anderen kan helpen. De telefoon bijvoorbeeld is eerst ontworpen om mensen met een gehoorbeschadiging te helpen. De wetenschap moet zich openstellen voor de samenleving. Binnen het 6de kaderprogramma voor onderzoek van de EU (KP6 2003-2006) zullen wij verder de dialoog bevorderen tussen onderzoekers, experts en leken. En wij zullen ons richten op doelgroepen zoals de lichamelijk gehandicapten."

Het door de EU gefinancierde SMART-initiatief wordt geleid door het Zweedse Handicapinstituut in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven, het Deense Centrum inzake technische hulpmiddelen voor rehabilitatie en ontwikkeling, en de Italiaanse Nationale Onderzoeksraad. Het is één initiatief in een cluster van negen projecten die door de Commissie worden gesteund als onderdeel van de Europese wetenschaps- en technologieweek en waarvoor in totaal 2,781 miljoen is uitgetrokken. De projecten beogen bewustmaking betreffende diverse wetenschappelijke vraagstukken zoals aardobservatie en weer, deeltjesfysica en energie, looiingstechnieken, en veel andere fysische fenomenen en technologische toepassingen.

Twee van deze projecten zijn ook te bezichtigen in Brussel. COMPOTOUR is een tentoonstelling die laat zien hoe composietmaterialen zoals koolstofvezelharsen worden gebruikt om objecten te produceren gaande van stoelen tot raceauto's. SCI-BUS is een bus waarin wordt gedemonstreerd hoe wetenschap aan de forens kan worden uitgelegd via stimulerende affiches en presentaties.

De wetenschapsweek is een van de activiteiten in het actieplan wetenschap en samenleving van de Commissie. Het actieplan, dat in december 2001 is gepresenteerd, beoogt de wetenschap dichter bij de burger te brengen. De Commissie zal 80 miljoen toewijzen aan deze prioriteit binnen de structuur van het KP6.

Voor verdere informatie gelieve te bezoeken:

Wetenschapsweek:

http://www.cordis.lu/scienceweek

SMART:

http://www.smartontour.nu/

Actieplan wetenschap en maatschappij:

http://www.cordis.lu/science-society