Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple introduceert nieuwe Titanium PowerBook G4 met SuperDrive voor het branden van dvd's

Nieuwe serie biedt 1-GHz PowerPC G4-processor en ATI Mobility Radeon 9000 grafische processor

Bunnik, 6 november 2002 - Apple kondigt vandaag een nieuwe versie van de Titanium PowerBook G4-notebookserie aan met een 1-GHz PowerPC G4-processor, de revolutionaire SuperDrive voor het branden van cd's en dvd's (een primeur binnen de branche), de snelste grafische processor voor draagbare computers, de ATI Mobility Radeon 9000, en ingebouwde voorzieningen voor draadloos netwerkgebruik (802.11). De PowerBook is nog geen 2,6 cm dik, weegt slechts 2,4 kg*, heeft een behuizing van titanium en is voorzien van een breedbeeldscherm van 15,2 inch (diagonaal). Het instapmodel van de nieuwe PowerBook-serie is verkrijgbaar voor slechts ¤2.499 (excl. BTW).

"Deze draagbare computer biedt alles wat onze klanten willen. De Titanium PowerBook G4 is de dunste en lichtste notebook voor professioneel gebruik die momenteel verkrijgbaar is", aldus Greg Joswiak, vice-president van Hardware Product Marketing. "De nieuwe PowerBook is voorzien van een scherm van 15,2 inch, een 1-GHz PowerPC G4-processor, een SuperDrive voor het branden van cd's en dvd's en een ATI Radeon Mobility grafische processor, allemaal in een titanium behuizing met een dikte van slechts 2,6 cm en een gewicht van 2,4 kg. Geen enkele andere professionele notebook komt zelfs maar in de buurt van deze specificaties."

De nieuwe PowerBook G4-serie biedt krachtige PowerPC G4-processors tot 1 GHz met Velocity Engine en een Level 3-cache van 1 MB waarmee de snelheid verder wordt opgevoerd. Dankzij de kracht van Mac OS X versie 10.2, het op UNIX gebaseerde besturingssysteem van Apple, kunnen professionele programma's zoals Adobe Photoshop op de nieuwe PowerBook G4 44 procent sneller worden uitgevoerd dan op een 2,2-GHz Pentium 4-notebook**. De snelste PowerBook aller tijden biedt een verbluffende 3D-weergave dankzij de ATI Mobility Radeon 9000 grafische processor tot 64 MB speciaal DDR SDRAM-videogeheugen (Double Data Rate) en geavanceerde functies zoals programmeerbare pixel- en vertexshaders voor licht- en schaduweffecten, superrealistische 3D-prestaties en video van filmkwaliteit. De PowerBook G4 bevat verder een snelle Ultra ATA/66 harde schijf tot 60 GB en ondersteuning voor geheugenuitbreiding tot 1 GB.

De nieuwe PowerBook G4-serie wordt geleverd met de SuperDrive met sleuf voor het branden van cd's en dvd's, een primeur voor een notebookcomputer. Met de SuperDrive en de meegeleverde iDVD-programmatuur van Apple kunnen gebruikers hun eigen dvd's samenstellen en branden. iDVD is 's werelds meest gebruiksvriendelijke programma voor het maken van dvd's die in vrijwel elke dvd-speler kunnen worden afgespeeld. En met de Disc Burner-programmatuur die is geïntegreerd in Mac OS X versie 10.2 kunnen PowerBook G4-gebruikers eenvoudig gegevens-cd's en gegevens-dvd's van maar liefst 4,7 GB branden, rechtstreeks vanuit de Finder. Elke nieuwe PowerBook wordt standaard geleverd met het bekroonde programmatuurpakket van Apple voor de digitale levensstijl, waaronder iPhoto voor het beheren en uitwisselen van digitale foto's, iMovie 2 voor het maken van digitale films, iTunes 3 voor het samenstellen van een digitale-muziekbibliotheek en iDVD 2 voor het samenstellen en branden van dvd's.

De PowerBook G4 biedt het allernieuwste op het gebied van mobiele communicatie, zoals ingebouwde antennes en een AirPort-kaartsleuf voor de op de 802.11-norm gebaseerde AirPort-technologie, waardoor draadloze communicatie met een snelheid tot 11 megabit per seconde mogelijk is. In het 1-GHz model is bovendien standaard een AirPort-kaart geïnstalleerd.*** De PowerBook G4 is voorzien van ingebouwd Gigabit Ethernet (10/100/1000BASE-T) en van een ingebouwde 56K-fax/modem die dankzij ondersteuning voor de nieuwe v.92-standaard geschikt is voor nieuwe voorzieningen, zoals hogere upstream-gegevenssnelheden.

Bij alle PowerBook G4-modellen wordt Mac OS X versie 10.2 geleverd, het besturingssysteem met meer dan 150 geweldige nieuwe functies, zoals een nieuwe versie van het programma Mail waarmee ongewenste reclamemail kan worden uitgefilterd, iChat, de Instant Messaging-client die compatibel is met AIM, het algemeen beschikbare Adresboek, Inkwell, de technologie voor herkenning van handgeschreven tekst en QuickTime met MPEG-4. Mac OS X versie 10.2 biedt unieke functies voor draagbare computers, zoals de Instant On-functie waarmee de PowerBook in minder dan een seconde uit de sluimerstand ontwaakt, automatische netwerkherkenning waarmee automatisch het juiste netwerktype wordt gekozen (Ethernet, 802.11 of modem) en geavanceerd beheer van het stroomverbruik via Energiestandprofielen, zodat de batterij zonder bijladen tot vijf uur lang meegaat. Mac OS X versie 10.2 biedt verder geïntegreerde Bluetooth- en 802.11-programmatuur voor draadloze communicatie.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De 867-MHz Titanium PowerBook G4 is per direct verkrijgbaar, het 1-GHz model is enkele weken later verkrijgbaar via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers voor de hieronder vermelde adviesprijzen.

Het instapmodel van de PowerBook G4 heeft een adviesprijs van slechts ¤ 2.499 (excl. BTW) en heeft de volgende kenmerken:


* 867-MHz PowerPC G4-processor met 1 MB DDR Level 3-cache;
* een gecombineerde dvd-rom-/cd-rw-eenheid;

* ATI Mobility Radeon 9000 met 32 MB DDR SDRAM-videogeheugen;
* 256 MB SDRAM, uitbreidbaar tot 1 GB;

* een Ultra ATA-schijf van 40 GB;

* voorbereid voor AirPort met geïntegreerde antennes en cardbus kaartsleuf.
De PowerBook G4 van ¤ 3.299 (excl. BTW) heeft de volgende kenmerken:


* 1-GHz PowerPC G4-processor met 1 MB DDR Level 3-cache;
* een SuperDrive (dvd-r/cd-rw);

* ATI Mobility Radeon 9000 met 64 MB DDR SDRAM-videogeheugen;
* 512 MB SDRAM, uitbreidbaar tot 1 GB;

* een Ultra ATA-schijf van 60 GB;

* gereed voor AirPort met geïntegreerde antennes en vooraf geïnstalleerde AirPort-kaart.
Extra maatwerkopties voor de nieuwe PowerBook G4 zijn: tot 1 GB SDRAM, een Bluetooth-adapter, een AirPort-basisstation en AirPort-kaart, een harde schijf tot 60 GB en het AppleCare Protection Plan.

Voor klanten in het onderwijs gelden speciale prijzen voor Macintosh computers. Ga naar de Apple Store voor het Onderwijs (www.apple.com/nl/education/store) of bel 0800-0230432.


* Het gewicht is inclusief de batterij en de gecombineerde dvd-rom-/cd-rw-eenheid en is afhankelijk van de configuratie en het fabricageproces.
** Gebaseerd op negen veelgebruikte bewerkingen in Adobe Photoshop 7.0.
*** Voor draadloze internettoegang zijn een AirPort-kaart, een AirPort-basisstation en een internetabonnement nodig (waarvoor u mogelijk dient te betalen). Bepaalde internetabonnementen zijn momenteel niet compatibel met AirPort.
© 2002 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, PowerBook, SuperDrive, Velocity Engine, Finder, iPhoto, iMovie, iTunes, AirPort, InkWell, QuickTime en Apple Store zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars. # # #

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en internetproducten.

Websites van Apple:
Voor informatie over Apple: http://www.apple.com
Voor informatie over Apple Benelux: http://www.apple.com/nl Voor persberichten, achtergrondinformatie en contactinformatie: http://www.apple.com/nl/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Patrice Hijsterborg
MarCom & PR Manager Apple Nederland
Kosterijland 42
3981 AJ Bunnik
Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
E-mail: hijsterborg.p@euro.apple.com