Gemeente Leusden

15-10-02
Samenvatting ontwikkelingsvarianten gebied Langesteeg

In opdracht van de gemeente Leusden hebben de onderzoeksbureaus Haver Droeze en Van den Bijtel een ecologisch onderzoek uitgevoerd naar de landschappelijke waarde van het gebied Langesteeg. Op basis van dit onderzoek en de uitkomsten van eerder gehouden
consultatiebijeenkomsten met belanghebbenden zijn door de onderzoeksbureaus twee ontwikkelingsmogelijkheden van het gebied opgesteld.

Onderzoeksresultaten

Uit de eindresultaten van het ecologisch onderzoek blijkt de bijzondere kwelsituatie een belangrijke bron voor zeer waardevolle ecologische en landschappelijke waarden in het gebied. Daarnaast is vastgesteld dat de ecologische waarden van het gebied teruglopen, mede als gevolg van vermestingproblemen. Stilstand in de ontwikkeling betekent daarmee achteruitgang van het gebied. Voorts ontbreekt op een aantal punten de ruimtelijke samenhang tussen het Langesteeggebied en de kern van Leusden. Deze samenhang kan vanuit landschappelijk en stedenbouwkundig oogpunt worden versterkt. Tenslotte is bevestigd dat de structuur van de Hamersveldseweg in relatie tot de verkavelingwijze van het Langesteeggebied bepalend is voor een dorps karakter.

Uit een strategische verkenning bleek eerder al dat een groot deel van het Langesteeggebied niet geschikt is voor stedenbouwkundige ingrepen, omdat ecologische en landschappelijke waarden daarmee in gevaar worden gebracht. Dit betreft het U-vormige gebied grenzend aan de Schoolsteeg Bosjes, het Valleikanaal en de bosjes ten zuiden van de Langesteeg. Ecologische versterking van dit gebied is van belang om achteruitgang te voorkomen.

Daarnaast zijn relatief lagere natuurwaarden aangetroffen in het gebied ten noorden van de Langesteeg, parallel aan de Hamersveldseweg. Op basis van het huidige inzicht in ecologie en effecten op het overige deel van het Langesteeggebied is dit deelgebied een geschikte locatie voor beperkte stedenbouwkundige ontwikkeling. De landschappelijke structuur in relatie tot de Hamersveldseweg en een stedenbouwkundige samenhang met de kern van Leusden is hierbij uiteraard van belang.

Ontwikkelingsvarianten

Op basis van de onderzoeksresultaten en de bevindingen van de vorige consultatie-bijeenkomsten zijn twee mogelijke ruimtelijke ontwikkelingsvarianten van het deelgebied opgesteld. Beide varianten zijn gericht op een ecologische en landschappelijke versterking van het gebied.


1. Een zuiver landschappelijke ecologische ontwikkeling - Model Geelgors

De eerste variant wordt 'Model Geelgors' genoemd, naar de vogel die niet meer in dit gebied voorkomt, maar met deze ontwikkelingsvariant de potentie heeft terug te keren naar het gebied. Met landschappelijke ingrepen worden landschap en ecologie aanzienlijk versterkt. Deze ingrepen betreffen onder meer het ophogen van het waterpeil in het valleikanaal, vergroten van de interne samenhang tussen bosgebieden en moerassige milieus, oeververlaging van de Hamersveldsewetering en het verklaren van het gehele Langgesteeggebied tot stiltegebied. In deze variant wordt het cultuurhistorische landschapsbeeld behouden, terwijl het natuurlijke milieu wordt geoptimaliseerd.


2. Een beperkte stedenbouwkundige ontwikkeling - Model Kloosterbos
In de tweede variant is er ruimte voor beperkte woningbouw in het deelgebied parallel aan de Hamersveldseweg. Uiteraard past deze woningbouw binnen de kaders van een ecologische en maatschappelijke ontwikkeling van Langesteeg. Ook qua stedenbouwkundige structuur moet de woningbouw passen in het bestaande landschappelijke beeld. Zo'n stedenbouwkundige ontwikkeling heeft, zo hebben de onderzoeksbureaus vastgesteld, geen negatieve gevolgen voor de waarden in het overige deel van het gebied. Uiteraard is nader onderzoek naar de exacte gevolgen van concrete ingrepen wel nodig. Fiets- en wandelpaden zorgen in deze ontwikkelingsvariant voor beperkte recreatiemogelijkheden in het gebied. De Schoolsteeg Bosjes blijven daarbij onaangetast.

Consultatieronde

De resultaten uit de eerste consultatiebijeenkomsten zijn meegenomen in de ontwikkelingsvarianten voor het gebied. Ook in deze fase vindt de gemeente Leusden het belangrijk om de inzichten en meningen van belanghebbenden te inventariseren. Daarom wordt er in november een consultatiebijeenkomst voor direct omwonenden georganiseerd, waar gemeente en belanghebbenden over de ontwikkelingsvarianten van gedachten wisselen. Daarnaast worden maatschappelijke en bestuurlijke organisaties om een schriftelijke reactie op het onderzoeksrapport gevraagd.

Mede op grond van de reacties uit de consultatieronde maakt het college van b&w een afweging en neemt vervolgens een standpunt in dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Deze beslist uiteindelijk op welke manier er invulling wordt gegeven aan het Langesteeggebied.