Provincie Limburg

Trendrapport Provincie signaleert politieke keuzes (314)

Bouwstenen voor toekomstig beleid

De Provinciale Bestuurscommissie Onderzoek en Ontwikkeling (PBOO) heeft op verzoek van Gedeputeerde Staten een trendrapport gemaakt. GS willen dat rapport gebruiken bij de onderbouwing van de thema's die voor de komende collegeperiode als richtinggevend beschouwd kunnen worden voor de provincie. Op basis van het trendrapport is voor het eerst een provinciebrede strategische oriëntatie gemaakt die beschreven staat in het rapport 'Aan u de keuze'.

Het trendrapport kwam tot stand op basis van een representatieve steekproef onder 1149 inwoners van Limburg, consultaties van een Limburg Panel waarvan deskundigen uit verschillende maatschappelijke- en overheidsorganisaties deel uit maakten, eerdere beleidssignalementen van de PBOO, economische verkenningen (in samenwerking met ETIL) en relevante literatuur. Op basis van dit onderzoek kwamen zeven trends naar voren: hyperpluralisering, van ratio naar gevoel, de demografische doorbraak, grenzeloos denken, na de hoogconjunctuur naar een duurzaam Limburg en het nieuwe provinciebestuur.

Hyperpluralisering
Het trendrapport constateert dat er sprake is van hyperpluralisering: er ontstaan steeds meer nieuwe vormen van groepsbinding. De individualisering van de maatschappij manifesteert zich sterk onder jongeren. Het verenigingsleven is in Limburg nog stevig aanwezig. Limburg scoort op dat punt hoger dan de landelijke cijfers. Door de individualisering verandert het verenigingsleven omdat vrijwilligers zich minder aan een vereniging bieden.
De kern van het provinciaal beleid is de vergroting van de mogelijkheden tot participatie van de burgers in de samenleving. Voor inwoners van Limburg is het belangrijk dat de overheid erop toeziet dat er voor de cliënt in de zorg iets te kiezen valt.

Van ratio naar gevoel
Burgers zoeken naar nieuwe waardenoriëntatie. De inwoners van Limburg maken zich zorgen over normen en waarden. Uit het onderzoek blijkt dat het topthema voor inwoners van Limburg veiligheid is. Veel inwoners van Limburg vinden dat respect en fatsoen steeds meer achteruitgaan in onze samenleving, dat mensen steeds minder voor elkaar over hebben en dat mensen steeds meer in de knel komen. Mensen zijn trots om inwoners van Limburg te zijn: dat percentage steeg van 63% (Bevolkingsonderzoek 1997) naar 72% nu (Bevolkingsonderzoek 2002).
De helft van de Limburgers gebruikt internet. Het gebruik ligt bij de jongere generatie (16-25 jaar) het hoogst met een gebruik van tachtig procent. Maar ook meer dan tien procent van de senioren (ouder dan 66 jaar) maakt regelmatig gebruik van internet. Meer dan de helft (55%) van de respondenten vindt zichzelf behorend tot een kerkgenootschap, godsdienst of levensbeschouwelijke groepering.

Demografische doorbraak
In Nederland loopt Limburg voorop op het gebied van vergrijzing en ontgroening. Het aantal jongeren (0-14 jaar) daalt de komende vijf jaar met 1,4%. Limburg is relatief ongezond: de levensverwachting in Nederland is gemiddeld 77,9 jaar. Voor Limburg is deze verwachting lager: het laagst in de regio Oostelijk Zuid Limburg met 76,7 jaar. Limburgers voelen zich ook ongezonder dan andere Nederlanders, de waardering daalde de afgelopen drie jaar met vijf procent tot 75%. Er wordt steeds meer een beroep gedaan op de gezondheidszorg. Limburgers vinden het oplossen van de wachtlijsten heel belangrijk. Maar de vergrijzing biedt ook kansen voor de Limburgse economie. Door de snelle vergrijzing worden senioren een steeds belangrijkere doelgroep voor bedrijven. Het belang van de persoonlijke dienstverlening zal toenemen. Limburg biedt een unieke combinatie van landschap, steden (monumenten) en de (Bourgondische) mentaliteit. Het toerisme zou zich meer op de (vroeg)gepensioneerde kapitaalkrachtige mensen kunnen richten. Op de woningmarkt moet er meer gebouw worden voor senioren.

Grenzeloos denken
Door het wegvallen van Europese grenzen is Limburg een regio midden in een Europees kerngebied en niet meer een regio in de periferie van Nederland. Daarom is het voor Limburg van cruciaal belang om het gezicht naar de omliggende regio's te richten. De realisatie daarvan stagneert echter. Het is een taak van de Provincie om de Europese attitude verder te ontwikkelen.

Na de hoogconjunctuur
Hoewel de economie in een dip zit, zijn de vooruitzichten op middellange termijn voor Limburg niet ongunstig volgens ETIL. We komen uit een hoogconjunctuur met een overspannen arbeidsmarkt, de rente is relatief laag, de groei naar een diensteneconomie is in Limburg ingezet en de instroom op de arbeidsmarkt is door de demografische ontwikkeling minder omvangrijk. De zorg voor voldoende aanbod op de arbeidsmarkt vereist van de Provincie investeringsimpulsen in onderwijs en scholing. Het opleidingsniveau van de Limburgse beroepsbevolking ligt onder het landelijk gemiddelde. Om de Limburgse economische groei zeker te stellen, moet er ook gewerkt om de barrièrewerking van de grens te verminderen.

Naar een duurzaam Limburg
Het hoofddoel van het Provinciaal Omgevingsbeleid is het realiseren van de kwaliteitsregio Limburg. Dat is een regio die de kwaliteit van leven en leren, van wonen en werken centraal stelt en stevig is ingebed in internationaal verband. De sociale problematiek moet aangepakt worden in samenhang met de fysieke (huisvesting, stedenbouw) en economische (werkgelegenheid) dimensie.

Het nieuwe provinciebestuur
De Provincie is onbekend, maar niet onbemind. De interesse in politiek is toegenomen (van 44% in 1997 naar 61% nu) en het imago van de Provincie is goed. Maar mensen weten steeds minder wat de Provincie doet. In 2003 gaan ook de provincies naar een duaal stelsel. Vanwege haar schaal van bestuur biedt de Provincie extra kansen om de omslag naar een duaal stelsel te maken.

Strategische Oriëntatie
De strategische oriëntatie 'Aan u de keuze' is een verdere verdieping van het Trendrapport Limburg 2002. Er is een onderscheid gemaakt tussen inhoudelijke en bestuurlijke thema's. Inhoudelijke thema's zijn 'natuur en milieu', 'sociaal en cultureel', 'economie en infrastructuur' en internationalisering en veiligheid'. De bestuurlijke thema's gaan in op de verschillende rollen die de Provincie kan vervullen bij de inhoudelijke doelen.

De thema's zijn aan de hand van dilemma's beschreven. De dilemma's geven het spanningsveld tussen verschillende uiteenlopende meningen weer. Het doel van de strategische oriëntatie is het aanreiken van bouwstenen aan de politiek als voorbereiding op de komende verkiezingen van Provinciale Staten (11 maart 2003) en de daaropvolgende coalitievorming. Het is voor het eerst dat er provinciebrede strategische verkenning is verschenen. 6-11-2002 15:36