Vlaamse overheid

Vlaams minister Paul Van Grembergen (SPIRIT), bevoegd voor monumenten en landschappen, zette onlangs zijn handtekening onder de besluiten waardoor voor 58 waardevolle panden te Diest de beschermingsprocedure als monument wordt opgestart.

Op basis van een lijst, opgesteld door de afdeling Monumenten en Landschappen, werden 58 waardevolle panden door Minister Van Grembergen geselecteerd, waarvan de historische en/of architectuurhistorische waarde - in combinatie met authenticiteit en representativiteit - buiten discussie staat. Gebaseerd op de inventaris van het bouwkundig erfgoed 'Bouwen door de eeuwen heen' (1971), controlebezoeken ter plaatse en literatuur- en/of archiefonderzoek, kwamen de beschermingsbesluiten tot stand.

Het pakket monumenten waarvan de beschermingsprocedure nu wordt opgestart gaat van burgerlijke en kerkelijke bouwkunst tot archeologisch en industrieel erfgoed, van de vroege middeleeuwen tot de 20ste eeuw. Het betreft zowel monumenten als stadsgezichten, waarvan de neoclassicistische Allerheiligenkapel, het voormalig Bogaardenklooster, de Proosdij, de archeologisch-landschappelijke site van de Warande, het eclectische postgebouw, de 16de-eeuwse Ezeldijkmolen, het voormalig Refugium van de Oratorianen van Scherpenheuvel, de voormalige mouterij Cuypers en het stadsgezicht van de Grote Markt ongetwijfeld blikvangers zijn.

In het kader van de inschrijving van de Vlaamse begijnhoven op de UNESCO-lijst van het werelderfgoed, werden bovendien ook de pastorij, het straatpatroon, de bleekweiden en de tuintjes van het begijnhof opgenomen in de afbakening van het als monument en landschap beschermde Begijnhof.

De inhaalbeweging van beschermingen in de historische binnenstad van Diest kadert in een groter inventarisatieproject dat het rijk architecturaal verleden van Diest onder de loep moet nemen en het op termijn moet vrijwaren van dreigende sloping, verminking en verwaarlozing.

Info: Koen.Jongbloet@vlaanderen.be , woordvoerder (02/553 23 11)
---