Ingezonden persbericht

SuSE Linux ontwikkelt Linux Desktops for Enterprises

"SuSE Linux Office Desktop" maakt voortgezet gebruik van Microsoft Office toepassingen mogelijk, "SuSE Linux Enterprise Desktop" verschijnt in het eerste kwartaal van 2003

Neurenberg, 6 november - SuSE Linux, internationaal technologisch leider en solutions provider van open source besturingssystemen, kondigt een grootschalige productcampagne aan voor het zakelijk gebruik van SuSE Linux op desktopcomputers. Met ingang van januari 2003 zullen kleine en middelgrote ondernemingen in staat zijn desktopcomputers te migreren naar Linux met behulp van de "SuSE Linux Office Desktop". "SuSE Linux Enterprise Desktop", een Linux-versie die is geoptimaliseerd voor gebruik op computers in grote ondernemingen, komt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2003 op de markt.

Zelfs Microsoft CEO Steve Ballmer kan niet langer ontkennen dat Linux een plek heeft verworven in de serverruimtes van ondernemingen. De stijgende kostendruk en de toenemende behoefte minder afhankelijk te zijn van producenten is voor een groeiend aantal ondernemingen aanleiding uit te zien naar alternatieven voor bedrijfscomputers.

"Tijdens diverse desktopprojecten in de afgelopen jaren hebben we inzicht gekregen in de uiteenlopende behoeften van ondernemingen," legt Petra Heinrich uit, VP Qualified User bij SuSE Linux. "Er bestaat een duidelijke toename in de vraag van cliënten naar zakelijke Linux desktopoplossingen. Dat heeft ons gesterkt in de overtuiging dat de tijd rijp is om met de opgedane ervaring desktopproducten op de markt te brengen die voorzien in de behoeften van onze doelgroepen. "

Producten voor SME, Large-Scale Industry en Public Administration Het eerste onderdeel van SuSE's productcampagne voor het gebruik van Linux op werkstations is in januari 2003 beschikbaar. Met SuSE Linux Office Desktop kunnen kleine bedrijven en particuliere gebruikers zonder voorafgaande ervaring met Linux profiteren van de stabiliteit en veiligheid van Linux op de desktop. Bovendien zal SuSE Linux Office desktop gebruikers in staat stellen hun bestaande gegevens te blijven gebruiken met aangepaste toepassingen zoals Microsoft Office.

In het eerste kwartaal van 2003 voorziet SuSE Linux de introductie van SuSE Linux Enterprise Desktop. Met de nadruk op gemakkelijk centraal beheer, zal deze Linux-versie geoptimaliseerd worden voor gebruik in grote ondernemingen, door openbare dienstverleners en in bedrijven die over meerdere locaties verspreid zijn. Sinds meer dan een jaar wordt een dergelijke SmartClient-installatie al gebruikt door Debeka, een Duits bedrijf voor verzekeringen en financiële dienstverlening, met meer dan 3000 werkstations op ruim 230 locaties. Op het moment is SuSE bezig een ander groot verzekeringsbedrijf naar Linux te migreren: Stuttgarter Lebensversicherung, met rond de 1000 desktops.

SuSE Linux Office Desktop - Toegespitst op Windows-migranten SuSE Linux Office Desktop combineert de technologie en gebruikvriendelijkheid van SuSE Linux 8.1 met bewezen software, die de migratie van Windows besturingssystemen en toepassingen mogelijk maakt. Tijdens de installatie detecteert SuSE's systeemassistent YaST2 (Yet another Setup Tool) automatisch de bestaande Windows 95/98/ME-installatie en doet een passend voorstel voor de herinrichting van bestaande hadwareruimte en de te installeren Linux software. Dankzij het partitioneringsprogramma Acronis OS Selector verloopt de migratie naar Linux soepel, zelfs bij een voorgeïnstalleerde versie van Windows XP/2000.

"Het verheugt ons dat we dankzij onze samenwerking met SuSE de unieke partitioneringstechnologie in onze OS-selector software aan alle SuSE Linux-gebruikers kunnen aanbieden," aldus Maxim Tsypliaev, president van Acronis. "Onze band met de hele Linux-gemeenschap en met name met SuSE Linux-gebruikers blijkt wel uit het feit dat wij als enige aanbieder van systeemsoftware volledige ondersteuning bieden voor alle Linux bestandssystemen, inclusief ReiserFS, Ext2 en Ext3."

Microsoft Office of StarOffice - Gebruikers hebben de keuze SuSE Linux Office Desktop maakt probleemloze voortzetting van bestaande gegevens mogelijk. StarOffice 6.0 van Sun Microsystems biedt toepassingen voor tekstverwerking, spreadsheets en presentatiesoftware voor Linux, in combinatie met volwaardige filterfuncties voor gegevensuitwisseling. Bovendien biedt StarOffice Base een krachtige database. Codeweaver CrossOver Office 1.2 maakt het gebruik van aangepaste toepassingen zoals Microsoft Word, Excel, PowerPoint en Visio 2000 op de SuSE desktop mogelijk. Voor het eerst kan IBM Lotus Notes gebruikt worden op een Linux client. Zowel KDE 3.0.3 als GNOME 2.0 zijn beschikbaar als grafische bureaubladomgeving. Met de functionaliteit en het uiterlijk van mailclient Evolution, zal niemand Microsoft Outlook missen. SuSE Linux Office Desktop biedt alle onderdelen die nodig zijn voor office-programma's in een klein of middelgroot netwerk.

Prijs en verkrijgbaarheid
De nieuwe SuSE Linux Office Desktop omvat gedetailleerde documentatie en 90 dagen ondersteuning bij installatie. SuSE Linux Office Deskop ligt vanaf januari 2003 in de winkel. De aanbevolen verkoopprijs voor een werkstation is EUR 139,00.

Over SuSE Linux
SuSE Linux is een van de toonaangevende aanbieders van complete oplossingen gebaseerd op het open source besturingssysteem Linux. Naast besturingssystemen en software voor particulieren biedt SuSE softwareoplossingen en complete systemen voor de inzet van Linux in bedrijven.
SuSE steunt cliënten met een breed pakket gekwalificeerde diensten voor consulting, training en support. Het bedrijf beschikt over het grootste ontwikkelingsteam voor open source oplossingen. De unieke productkennis die het bedrijf heeft opgedaan is op internet beschikbaar via de grootste Linux kennisdatabank ter wereld.

Bezoek voor meer informatie http://www.suse.de/en/

Voor nadere informatie:

Martina Krahmer Tjarko Rookmkaer SuSE Linux AG Effect EuroPRgroep Tel. : +49 911 740.53507 Tel.: 023 - 547 07 97 mak@suse.de suse@effect-europr.nl