Gemeente Amsterdam

Naar menu

79 miljoen euro voor sanering Volgermeerpolder
6 november 2002 - Stefan Rutte

Het college van B&W stemt in met het verlenen van een uitvoeringskrediet van 79 miljoen euro voor de bodemsanering van de voormalige stortplaats Volgermeerpolder in Amsterdam-Noord.

Het grootste deel van de financiering, negentig procent, wordt gedekt uit een Rijksbijdrage in het kader van de Wet Bodembescherming, die in juli 2002 door het ministerie van VROM is toegezegd. De gemeente draagt de overige tien procent bij.

De Volgermeerpolder is het grootste bodemsaneringsproject in Nederland. Met het beschikbaar komen van het krediet - na behandeling in de gemeenteraad - zal zo spoedig mogelijk worden begonnen met de daadwerkelijke sanering, waarbij de voormalige stortplaats wordt afgedekt met een leeflaag. Momenteel wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van de sanering, waarbij onder andere de begroeiing wordt verwijderd en overslag- en gronddepots worden ingericht. In de komende maanden zal ook het ontwerp worden afgerond en zal een Europese aanbesteding worden voorbereid. Ook worden alle benodigde vergunningen aangevraagd. De uitvoering van de sanering van de Volgermeerpolder zal vijf jaar duren.

Het college heeft de wethouder Grondzaken, Duco Stadig, aangewezen als opdrachtnemend projectwethouder Sanering Volgermeerpolder. Opdrachtgevend wethouder is de wethouder Milieu, Hester Maij. Voor het opdrachtgeverschap van de sanering is de directeur van het Projectbureau Bodemsanering gemandateerd. Behandeling in de raadscommissie is op 13 november en in de gemeenteraad op 20 november. © Gemeente Amsterdam