Ingezonden persbericht

Rotterdam / Den Haag 6 november 2002.

SP: Geen behoefte aan brede lijstverbinding, wel aan breed politiek debat

De SP wil met GroenLinks de eerdere lijstverbinding voortzetten zodat eventuele reststemmen bij een van beide partijen terecht komen. Een bredere lijstverbinding met bijvoorbeeld PvdA of D66 is ongewenst voor de SP. 'Wij en onze kiezers zijn na 88 dagen 'pimpelpaars' 8 jaren paars nog niet vergeten' schrijft SP-secretaris Tiny Kox in een brief aan aan GroenLinks-voorzitter Mirjam de Rijk en fractievoorzitter Paul Rosenmöller. Een brede lijstverbinding van allerlei partijen is volgens de SP ongeloofwaardig voor alle deelnemers.

Aan een inhoudelijk 'tien puntenpact' met andere partijen zoals voorgesteld door Paul Rosenmöller heeft de SP geen enkele behoefte. "Bij de verkiezingen moet er juist echt iets te kiezen zijn, meer dan politieke eenheidsworst in slechts twee smaken," aldus de SP-partijsecretaris.

Hij vraagt GroenLinks om te stoppen met het recente gekijf op de SP. In plaats van jaloers te zijn op het afgelopen en aankomende electorale succes van de SP doet GroenLinks er verstandig aan op eigen kracht en met eigen inhoudelijke argumenten kiezers voor zich te winnen. De SP zal in ieder geval niet meedoen aan onderling gesteggel.

De SP zegt te hopen dat alle partijen dit keer bereid zijn met elkaar inhoudelijk het debat aan te gaan. Bij de afgelopen verkiezingen weigerden PvdA en LPF om met de SP in discussie te gaan. Bij de belangrijkste lijsttrekkersdebatten accepteerden partijen van VVD tot en met GroenLinks dat de SP toen al in ledental de vierde partij van het land buitengesloten werd. De SP rekent erop dat partijen nu open staan voor het politieke debat met iedereen. Daar vaart de kiezer wel bij, aldus de brief.

Meer informatie:

T. Kox
010 2435548 / 06 51329760

SP- eerste weg links
Landelijk secretariaat, Vijverhofstraat 65, 3032 SC Rotterdam T (010) 243 55 55 F (010) 243 55 66 E sp@sp.nl I www.sp.nl

Rotterdam, 7 november 2002.

Aan het Partijbestuur en de Tweede Kamerfractie
van GroenLinks
Oudegracht 312
3511 PK Utrecht

t.a.v. Mirjam de Rijk en Paul Rosenmöller

Best Mirjam en Paul,

In verband met het feit dat ik de gesprekken over onze lijstverbinding steeds heb gevoerd, stuur ik jullie deze brief, ook namens Jan Marijnissen..

Allereerst over het aangaan van een lijstverbinding voor de komende Kamerverkiezingen: Het was jammer dat in mei ondanks de lijstverbinding tussen GroenLinks en SP, jullie elfde zetel toch verloren ging. Maar in het recente verleden bijvoorbeeld bij de Eerste Kamerverkiezingen hebben jullie er in ieder geval wel baat bij gehad. Reden voor ons om die afspraak bij de verkiezingen van 2003 voort te zetten (dit keer voor Tweede Kamer, Provinciale Staten en Eerste Kamer). Ik heb jullie dat in mijn brief van 17 oktober j.l. al laten weten. Onze achterban heeft vrede met zo'n afspraak en die van jullie ook, volgens mij. Graag verneem ik dan ook wat jullie reactie is op ons aanbod wederom een lijstverbinding aan te gaan.

Het verbaast mij dat jullie nu een lijstverbinding met de PvdA overwegen. Na 88 dagen pimpelpaars zijn wij 8 jaren paars nog niet vergeten en de kiezers evenmin. Om nu plotsklaps de grootste partij uit paars tot partner in een lijstverbinding tussen twee oppositiepartijen van paars te betrekken, is ongeloofwaardig. Voor ons, voor jullie, voor hen. De tijd zal eerst moeten leren welke kant de PvdA ná paars op wil.

Precies ook daarom voelen we niets voor een snel gesloten tien-punten-pact met die partij. Na 12 jaar regeren met eerst het CDA en daarna VVD en D66 is er voorshands weinig reden om aan te nemen dat het nu ineens zou sporen tussen onze partijen en de PvdA. Dat gelooft niemand en dat moeten we dus ook niemand wijsmaken. Laten we rustig de kiezers de kans geven hun keuze te maken en laten we vooral die keuze niet proberen te beperken tot een eenheidsworst met twee smaken. De politiek van het moment is na alle toestanden een stuk veelkleuriger - en dat vinden wij erg prettig. Er valt echt iets te kiezen dit keer, inhoudelijk.

Ik hoop dan ook dat we een inhoudelijke campagne tegemoet gaan. Heel veel kiezers zitten daar op te wachten.

Eerlijk gezegd vind ik het in dat kader niet bemoedigend dat sommigen in GroenLinks de laatste dagen voortdurend roepen 'dat de SP groeit omdat ze het politieke debat uit de weg gaat....' Je mag veel van ons zeggen maar dát klopt toch echt niet. Integendeel. We zoeken altijd en overal het debat, met politici én met de burger. Dat gold nadrukkelijk in de afgelopen campagne. Ik wijs alleen maar op het boek van Jan Marijnissen 'Schrale rijkdom' over paars, pimpelpaars en onze alternatieven; op de brochure 'Leest u zijn boeken maar' van ons wetenschappelijk bureau over de inhoudelijke verschillen tussen ons en Fortuyn; op de brochures over de privatiseringsbalans van opeenvolgende regeringen; op ons integratieplan 'Van apart naar samen; en op onze huis aan huis folder 'Stem wijzer: paars, pimpelpaars of rood?' Dat geldt evenzeer in de nu begonnen campagne. Het is fijn dat de SP dit keer wel aan alle lijsttrekkersdebatten mag meedoen en andere partijen daar geen problemen meer over maken (ik had het natuurlijk prettiger gevonden als ze ons dit voorjaar ook toegelaten hadden wij wilden wel!) Ik hoop daarom dat deze verwijten niet meer gemaakt worden ze zijn aantoonbaar onjuist en vooral ook onnodig. Niemand zit te wachten op gekijf van de ene linkse partij op de andere. De echte politieke meningsverschillen liggen elders naar mijn mening. Wij zullen in ieder geval niet meedoen aan zulk ongewenst gesteggel.

Hoe dan ook stel ik het op prijs dat GroenLinks nu stelt graag met ons in debat te willen. Ik stel het eveneens op prijs dat de PvdA eindelijk haar blokkade tegen debatten met ons opgegeven zegt te hebben. Ik hoop werkelijk dat ook de andere partijen voor een inhoudelijke confrontatie kiezen. Dan gaan we een mooie verkiezingsstrijd tegemoet. Daar hebben de burgers van dit land recht op, na alle gedoe van de afgelopen maanden. Het is te hopen dat we elkaar geregeld zullen treffen om met elkaar publiekelijk van gedachten te wisselen. Om te zien wat ons bindt, om uit te vinden wat ons scheidt. En om kiezers de kans te geven hun keuze te bepalen.

Met vriendelijke groet,

Tiny Kox,
Algemeen secretaris