Verbond van Verzekeraars

Kabinet en verzekeraars eens over oplossing terrorismerisico

De Ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van het ministerie van Financiën waarin terrorismerisicos worden ondergebracht in een herverzekeringspool met een capaciteit van minimaal 1 miljard euro op jaarbasis. Vandaag is de Tweede Kamer hierover geïnformeerd. De pool, waarin verzekeraars en herverzekeraars capaciteit inbrengen en de overheid aanvullende herverzekeringscapaciteit beschikbaar stelt, dient inclusief de benodigde uitvoeringsmaatregelen nu voortvarend te worden uitgewerkt. Dat is de mening van het Verbond van Verzekeraars, dat in de afgelopen maanden intensief met Financiën en andere partijen heeft gewerkt aan een houdbare oplossing.

De aanslagen van 11 september vorig jaar hebben de Nederlandse verzekeringssector tot de overtuiging gebracht dat dit risico onverzekerbaar is, gezien de onvoorspelbaarheid en de mogelijke opeenstapeling van claims. De bedrijfstak heeft daarom contact gezocht met de overheid en de toezichthouder om gezamenlijk een constructie op te zetten om toch verzekeringsdekking in de markt te kunnen blijven aanbieden. De nu bereikte oplossing is voor verzekeraars acceptabel omdat dekkingsmogelijkheden voor hun klanten beschikbaar blijven zonder dat verzekeraars ongeli-miteerde risicos lopen, waardoor hun continuïteit kan worden bedreigd. Snelheid is nodig omdat aan consumenten en ondernemingen duidelijkheid moet worden geboden over de verzekerings-mogelijkheden van terrorismeschade vanaf het komende jaar.

In de pool, die voorlopig Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terreurschade gaat heten, kunnen verzekeraars het terrorismerisico herverzekeren. De pool zal drie layers kennen, waarbij verzekeraars de eerste 400 miljoen euro inbrengen, herverzekeraars het risico van de tweede layer tot een bedrag 300 miljoen euro voor hun rekening nemen en de overheid de derde layer biedt in de vorm van aanvullende herverzekering. De totale jaarlijkse capaciteit van de pool zal minimaal 1 miljard euro bedragen. Als de totale schade door terrorisme op jaarbasis boven dit bedrag uitstijgt, zal de overheid via verruiming van de reeds bestaande Noodwet financieel verkeer kunnen ingrijpen in de verplichtingen van verzekeraars.

6 november 2002

---