RDW Centrum voor voertuigtechniek

Zoetermeer, 6 november 2002

Nederland vraagt massaal kenteken aanhangwagen aan

RDW verwerkt bijna 300 aanvragen per uur

Eigenaren van aanhangwagens en opleggers vragen massaal een nieuw kentekenbewijs voor hun voertuigen aan. In nog geen twee maanden heeft de RDW liefst 100.000 nieuwe kentekenbewijzen voor aanhangwagens, caravans en opleggers verstuurd. Dat zijn 2250 aanvragen per dag, ofwel 275 aanvragen per uur. Vanaf 1 september 2002 hebben eigenaren van aanhangwagens de mogelijkheid om op het postkantoor een kenteken aan te vragen.

De heer W. Piets uit Waddinxveen heeft vandaag het 100.000ste kentekenbewijs in ontvangst genomen. Hij kreeg het document uit handen van Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW. "Een Nederlands kentekenbewijs voor een leraar Duits met een Engelse aanhangwagen", sprak Hakkenberg hem toe. "Geen wonder dat er Europese regelgeving achter de kentekening van aanhangwagens steekt."

De afgifte van nieuwe kentekenbewijzen voor aanhangwagens verloopt uitstekend, bevestigt Hakkenberg. "We hadden verwacht dat na enkele weken de storm wat zou luwen. Maar er blijft een stabiele stroom aanvragen binnenkomen. Onze organisatie kan deze hoge aantallen prima verwerken. Bij een correcte aanvraag krijgen eigenaren binnen drie weken hun nieuwe kentekenbewijs thuisgestuurd."

Vanaf 1 september 2003 zijn alle aanhangwagens, caravans en opleggers met een maximaal toegestane massa van meer dan 750 kg verplicht een eigen kentekenbewijs en eigen kentekenplaat te hebben. De eigen kentekening en registratie is een gevolg van internationale afspraken in het zogenoemde Verdrag van Wenen. De nieuwe kentekenregistratie lijkt in veel gevallen op de registratie die nu al voor auto's en motoren geldt. Daarbij horen vergelijkbare rechten en plichten.

Liefst 10% van de huishoudens in Nederland wordt geraakt door de nieuwe wetgeving. De verwachting is dat in totaal ongeveer 740.000 nieuwe kentekenplaten uitgegeven worden: 395.000 caravans en 345.000 aanhangwagens en opleggers. Hieronder vallen ook draaiorgels, boedelbakken, marktwagens, boottrailers en kermiswagens. Naast de caravaneigenaren zijn de 10.000 Nederlandse transportondernemingen de grootste groep bezitters van aanhangwagens. Eigenaren hebben tot 1 september 2003 de tijd om op het postkantoor een aanvraag voor een kentekenbewijs voor hun aanhangwagen in te dienen.

Noot voor de pers

Voor vragen kunt u terecht bij Koen Peeters van de RDW, tel (0598) 69 22 32 of e-mail kpeeters@rdw.nl. Van de uitreiking is beeldmateriaal beschikbaar.