Provincie Flevoland



Begroting 2003: ruimte voor nieuw beleid

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland heeft de begroting voor 2003 gepresenteerd. Door ombuigingen en een aantal meevallers, onder meer bij het Provinciefonds, is er volgend jaar 2,9 miljoen euro beschikbaar voor veranderingen in het provinciaal beleid.

Op 11 maart 2003 zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten en dat betekent dat de begroting 2003 maar voor een deel wordt uitgevoerd onder regie van het huidige college van Gedeputeerde Staten. Als er volgend jaar nieuwe Provinciale Staten zijn gekozen, wordt een nieuw werkprogramma opgesteld. Wellicht zullen naar aanleiding daarvan inhoudelijke verschuivingen plaatsvinden binnen de begroting voor 2003, maar op zich staat de financiële ruimte voor de provincie voor volgend jaar vast zodra Provinciale Staten de begroting 2003 formeel hebben vastgesteld. Die vaststelling gebeurt tijdens de speciale begrotingsvergadering van Provinciale Staten op 6 en 7 november aanstaande.

Afgelopen voorjaar hebben Provinciale Staten al vooruitgeblikt naar de begroting voor 2003. Er zijn toen diverse moties ingediend, met aanpassingen voor het provinciaal beleid. Bovendien hebben de Statenleden zich uitgesproken over een zogenaamde
oud-voor-nieuw-operatie met als doel om geld vrij te maken voor nieuwe beleidsinitiatieven. In de begroting die het college van Gedeputeerde Staten nu presenteert, zijn alle nieuwe beleidsonderwerpen verwerkt. Mede dankzij meevallers en de oud-voor-nieuw-operatie is volgend jaar 2,9 miljoen euro beschikbaar voor gewijzigd beleid ten opzichte van 2002. Van dat bedrag kunnen vrijwel alle verzoeken van de fracties in Provinciale Staten worden gehonoreerd.

Op één punt is de begroting 2003 anders dan haar voorgangers: voor het eerst zijn alle bedragen die worden genoemd exclusief BTW. De provincie Flevoland gaat namelijk werken met een BTW-compensatiefonds, wat in de praktijk betekent dat de provincie voortaan op dezelfde manier omgaat met BTW als het bedrijfsleven. Deze verandering is doorgevoerd, omdat de provincie zo een betere vergelijking kan maken tussen de kosten voor werk dat de provincie zelf doet en werk dat aan derden wordt uitbesteed.

De begroting 2003 wordt besproken tijdens een openbare vergadering op 6 en 7 november. Op 7 november vindt de definitieve besluitvorming plaats. Iedereen die deze vergadering wil bijwonen is welkom in het Provinciehuis in Lelystad.