Amsterdam RAI

International Horti Fair 2002
27 aug 2002

INTERNATIONAL HORTI FAIR BIEDT TOTAALBEELD TUINBOUW.

Gerichte aandacht voor innovatie en veel extra activiteiten.

De International Horti Fair, die dit jaar wordt gehouden van 6 tot en met 9 november in Amsterdam RAI, biedt bezoekers een totaalbeeld van de tuinbouw. Dat concluderen de organisatoren op basis van het aantal inschrijvingen, dat bijna op hetzelfde niveau ligt als vorig jaar. Daarmee belooft de International Horti Fair wederom een kwalitatief hoogstaande vakbeurs te worden. Met het beursthema 'Rendement door innovatie' onderstreept de Horti Fair de vernieuwing in de tuinbouw-, toelevering en handel. Speciaal voor het bezoek vanuit Nederland zijn in de week van de vakbeurs extra shuttleservices tussen alle tuinbouwgebieden en Amsterdam RAI. De International Horti Fair bestaat uit de Internationale Tuinbouwvakbeurs NTV en de Internationale Bloemenvaktentoonstelling en trok vorig jaar 55.000 bezoekers

De combinatie van beide vakbeurzen tot de International Horti Fair biedt een internationaal, tuinbouwbreed en ketendiep platform voor alle professionals in de tuinbouw. De hoge waardering door de bezoekers voor de afgelopen editie bewijst het succes van het concept van de Horti Fair. De NTV kreeg het rapportcijfer 7,5 en de Bloemenvaktentoonstelling een 8,0. Zo'n 80% van de bezoekers gaf vorig jaar aan ook in 2002 de International Horti Fair te willen bezoeken. Zij komen naar de beurs om bestaande contacten te onderhouden, nieuwe contacten te leggen, aankoopplannen te overleggen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Sterk deelnemersveld
De NTV en de Internationale Bloemenvaktentoonstelling hebben in hun segment beide een sterk deelnemersveld, zo blijkt uit de inschrijvingen. Aan de NTV nemen dit jaar weer zo'n 500 bedrijven deel uit meer dan 25 landen. Zij bieden in de beurshallen 1 tot en met 7 het complete arsenaal vanuit de voedingstuinbouw, tuinbouwtechniek en toelevering. De Bloemenvaktentoonstelling telt in de hallen 8 tot en met 11 bijna 400 standhouders, die ruim dertig landen vertegenwoordigen. Het complete overzicht van het actuele en toekomstige aanbod in de sierteelt, sierteelttechniek, handel en diensten is in dit segment te zien. Het gehele complex van Amsterdam RAI wordt voor de International Horti Fair gebruikt. Het aantal inschrijvingen voor de Horti Fair ligt een fractie lager dan vorig jaar, maar de kwaliteit van de vakbeurs ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar. Door fusies en schaalvergroting in de tuinbouw is er een afname van het aantal bedrijven. Verder geeft een beperkt aantal bedrijven in met name het sierteeltsegment dit jaar prioriteit aan de Floriade, maar met dit effect is bij de beursplannen rekening gehouden.

Centrumfunctie
Hoewel bijna de helft van het totale deelnemersveld van de International Horti Fair uit het buitenland komt, ligt een relatief zwaar accent op het Nederlandse tuinbouwbedrijfsleven. Het blikveld van de vakbeurs is hiermee zowel nationaal als internationaal. Dit sluit aan bij de exportpositie van de Nederlandse tuinbouw. Daarnaast onderstreept de International Horti Fair de centrumfunctie van Nederland in de internationale tuinbouw, die in de afgelopen decennia door producenten, handelaren, toeleveranciers en dienstverleners is ontwikkeld.
De segmentering is zowel bij de NTV als bij de
Bloemenvaktentoonstelling verder verfijnd. Dit geeft bezoekers een snel en duidelijk overzicht, waardoor zij efficiënt hun weg kunnen vinden. Extra planteninzendingen vergroten de aantrekkelijkheid van het totale beurscomplex.

Accent op innovatie
De International Horti Fair is voor vele deelnemers het ideale platform voor de introductie van nieuwe producten en diensten. Vorig jaar werden in totaal 350 noviteiten bij de beursorganisatie aangemeld door ruim honderd bedrijven. Omdat niet alle deelnemers vooraf hun introductie bekend maken, lag het daadwerkelijke aantal hoger. Dit jaar worden opnieuw veel noviteiten verwacht, omdat de aangemelde beursintroducties meedingen naar de Elsevier Horti Fair Award. Deze onderscheiding wordt door een internationale jury toegekend aan de meest beloftevolle op de beurs getoonde noviteit en gekozen uit circa twintig hiervoor te nomineren inzendingen. In de stands worden nieuwe producten extra herkenbaar gepresenteerd.
Aan de deelnemer, die het beste op het beursthema 'Rendement door innovatie' inspeelt, wordt een themaprijs toegekend. Het Horti Fair Interpolis-symposium op donderdag 17 oktober, speelt hier ook op in met het thema 'Innoveren = winst genereren + imago creëren'.

Extra activiteiten
Deelnemers organiseerden vorig jaar al meer seminars en workshops en die trend zet dit jaar door. Zo organiseert de Kamer van Koophandel Amsterdam dit jaar op 6 en 7 november business meetings. Zuid- en Midden-Amerikaanse bedrijven worden tijdens deze bijeenkomsten in contact gebracht met handelspartners in West-Europa als onderdeel van een door de Europese Commissie ondersteunde campagne om de handel te bevorderen. Verder zijn er, waarschijnlijk op 8 november, workshops waarin alle aspecten van 'semigratie' vanuit de praktijk worden behandeld. Semigratie is het managen van een vestiging in het buitenland door Nederlandse ondernemers, die niet emigreren. Met de uitgave van extra beursspecials, de nieuwe Horti Fair Pocket Guide, intensivering van de promotie met onder meer radiocommercials en de Horti Fair Catalogus wordt de informatie over de beurs verder versterkt. In dit kader is ook de website vernieuwd en aangepast. De site biedt een toegankelijk overzicht van alles wat op de beurs te zien is.
In het sierteeltsegment verrijst dit jaar het Horti Fair House of Plants. Dit is een spectaculair paviljoen, met nieuwe toepassingen, topdesign en trends van de toekomst, spraakmakende presentaties en commercieel inspirerende mogelijkheden van (kamer)planten. Het concept van de vorig jaar vernieuwde Kwaliteits Competitie, gesponsord door Interpolis, wordt dit jaar vanwege het succes herhaald. Zo'n 1.200 inzendingen van kwekers van bloemen en planten worden hierbij door de VKC (Vaste Keurings Commissie) beoordeeld en dingen mee naar de Interpolis Quality Cup die op 8 november wordt uitgereikt.
Net als in de afgelopen jaren worden ook in 2002 vanuit de belangrijkste tuinbouwgebieden in Nederland speciale busreizen georganiseerd. Dit vergemakkelijkt het bezoek aan de International Horti Fair. De beurslocatie is overigens ook per trein prima te bereiken: NS-station RAI ligt op enkele minuten loopafstand van Amsterdam RAI.

Openingstijden
De openingstijden van de International Horti Fair zijn op woensdag 6 tot en met vrijdag 8 november van 10.00 tot 19.00 uur en op zaterdag 9 november van 10.00 tot 17.00 uur. Dankzij de lange openingstijden op de doordeweekse dagen en de opening op zaterdag is er voor iedereen in de tuinbouw een geschikt moment te vinden om in de eerste volle week van november de Horti Fair te bezoeken. Eerder een virtueel bezoek brengen aan de beurs kan ook, via website www.hortifair.nl. De toegangsprijs voor de International Horti Fair in Amsterdam RAI is 14,-- per persoon en op vertoon van een uitnodigingskaart gratis. Voor zaterdag 9 november geldt een speciale toegangsprijs van 7,-- per persoon.

Amsterdam/Aalsmeer, 27 augustus 2002

Meer informatie,