Milieu Centraal


Actuele persberichten

Milieu-informatie in winkels schiet tekort

Utrecht, 4 november 2002 - Informatie in winkels over de milieubelasting en herkomst van producten en het energieverbruik van apparaten laat te wensen over. Dit blijkt uit recent onderzoek van Milieu Centraal en de Consumentenbond naar de kwaliteit van milieu-informatie in winkels. Verkopers kunnen vaak weinig informatie geven en in enkele gevallen worden tegenstrijdige of foute adviezen gegeven.

In het onderzoek zijn 42 winkels door een 'mystery'-klant bezocht voor informatie over computers, tuinschermen, verlichting en vloerkleden. Enkele conclusies zijn:

* In geen enkele van de tien bezochte computerwinkels kon de verkoper vertellen hoeveel energie het op jaarbasis kost om een PC stand-by te laten staan. In drie winkels werd hierbij onjuiste informatie gegeven: "Het kost (bijna) niets om de PC stand-by te laten staan. Het aan- en uitzetten van de PC kost de meeste energie".

* In vijf van de negen doe-het-zelf winkels waren verkopers niet in staat te adviseren over wat de meest milieuvriendelijke tuinschermen zijn.

* In geen van de 13 bezochte winkels waar lampen te koop zijn konden verkopers een zinvol antwoord geven op een vraag naar de terugverdientijd van spaarlampen (spaarlampen zijn duurder in aanschaf, maar goedkoper in gebruik dan gloeilampen).
* De helft van de tien bezochte vloerkledenwinkels kon geen informatie verschaffen over het beleid ten aanzien van kinderarbeid.

Lustrumdebat Milieu Centraal
Het onderzoek naar de kwaliteit van de informatie in winkels zal ter sprake komen in het debat 'Consument en milieu-informatie: van kakofonie naar symfonie'. Milieu Centraal organiseert dit debat tussen vertegenwoordigers van de detailhandel, overheid en milieu- en consumentenorganisaties op 6 november a.s. ter gelegenheid van haar vijfjarig bestaan. Milieu Centraal is van mening dat de detailhandel mede verantwoordelijk is voor de advisering van consumenten die rekening willen houden met het milieu. Consumenten hebben het recht te weten wat ze kopen. Een landelijk informatiepunt als Milieu Centraal kan een functie als vraagbaak vervullen, maar in de winkel vallen de beslissingen. Ook daar moeten consumenten kunnen beschikken over goede informatie.

Deelnemers, plaats en tijd
Deelnemers aan het debat zijn:

* Pieter van Geel, staatssecretaris Milieu (demissionair)
* Hans Alders, voorzitter Milieu Centraal
* Felix Cohen, directeur Consumentenbond

* Frank Oostdam, directeur Dealer Councel Volkswagen/Audi
* Teo Wams, directeur Vereniging Milieudefensie
* Sjaak Hendriks, hoofd Kwaliteit en Milieu HEMA BV
Het debat staat onder leiding van Marcel van Dam. Het vindt plaats in Cultureel Centrum RASA, Pauwstraat 13a te Utrecht. Het begint om 17.00 uur en duurt tot 18.15 uur.

Milieu Centraal
Milieu Centraal is een onafhankelijke, landelijke organisatie die consumenten praktische en betrouwbare milieu-informatie biedt. De informatie wordt vooraf getoetst door een externe Toetsingscommissie en is beschikbaar via www.milieucentraal.nl en via de Informatielijn 0900-1719 (15cpm).

= Einde persbericht =


---