Ingezonden persbericht

Drents Museum

4 november 2002

Het mysterie van de afgehakte hand op televisie

Op woensdag 6 november om 21.30 uur wordt op National Geographic Channel een half uur durende documentaire uitgezonden over "Het mysterie van de afgehakte hand". De film gaat over de vondst ruim 100 jaar geleden van een viertal veenlijken bij Wijster. De vondsten worden sindsdien in het Drents Museum in Assen bewaard.

In het jaar 1901 werden er bij het Drentse dorpje Wijster tijdens het turfsteken drie lijken ontdekt. Nadat de veldwachter en de burgemeester van het dorp waren opgetrommeld, werd nog een vierde lijk aangetroffen, evenals wat munten en kledingstukken en een koperen ketel. Van de lijken is niet veel meer bewaard gebleven dan een paar botjes en een intrigerend kinderhandje, vondsten die nu in het Drents Museum bewaard worden.

Conservator Vincent van Vilsteren leidde een onderzoek naar de achtergronden van deze bizarre vondst. Daarbij is gebleken dat het om vier jonge mensen gaat, in ieder geval twee van rond de zestien jaar en een van een jaar of 25. Maar hoe zijn aan hun eind gekomen? Zijn ze vermoord of is hier magie in het spel geweest?

Op de van National Geographic bekende boeiende wijze wordt de kijker meegevoerd op een spannende zoektocht naar de oplossing van dit ijzingwekkende mysterie.

Een mysterie op de tv
De vier lijken vormden de aanleiding tot het maken van een film, die op de tv-zender National Geographic Channel zal worden uitgezonden. Een filmploeg van de productiemaatschappij Electric Sky uit Brighton maakte hiervoor in het najaar van 2001 opnamen in Groningen, Assen, Barger-Compascuum en Wijster. De film over Wijster heeft als titel "Het mysterie van de afgehakte hand" en is onderdeel van een uit 13 delen - ieder van een half uur -bestaande serie documentaires onder de titel "Tales of the Living Dead".

Naast de opnamen in het Drents Museum is er ook gefilmd in het laboratorium van de Rijksuniversiteit Groningen en in het Wilhelmina Ziekenhuis te Assen waar röntgenfoto's van het kinderhandje zijn gemaakt. Ook is het handje door de scan gehaald. Het turfsteken en de ontdekking van de lijken in het veenmuseum in Barger-Compascuum is in scène gezet. En er zijn verder interviews gehouden met deskundigen op het gebied van botten en textiel.

Het Drents Museum is blij dat het een belangrijke bijdrage mocht leveren aan een van deze internationale filmdocumentaires. De filmmakers zijn voor andere afleveringen ook in landen als Chili, Frankrijk, Groenland en Syrië geweest.

De film wordt uitgezonden op National Geographic Channel op woensdag 6 november om 21.30 uur en wordt herhaald op 7 november om 00.:30 uur, 04:30 uur en om 18.30 uur.


---