Geveke N.V.

Pon Holdings wil bod in contanten uitbrengen op alle uitstaande gewone aandelen Geveke

Dit is een gezamenlijk persbericht van Geveke en Pon Holdings

Geveke N.V. ("Geveke") en Pon Holdings B.V. ("Pon Holdings") maken bekend dat de verwachting gerechtvaardigd is dat Pon Holdings een openbaar bod zal uitbrengen op alle uitstaande gewone aandelen in het kapitaal van Geveke tegen een verwachte prijs in contanten van EUR 28,00 per aandeel. Deze verwachte prijs is inclusief het dividend op de gewone aandelen over het boekjaar 2002. De directie en de Raad van Commissarissen van Geveke verwachten het bod te zullen ondersteunen.

Het is de verwachting dat een bod wordt uitgebracht zodra de due diligence is afgerond en partijen volledige overeenstemming hebben bereikt en aan de overige voorwaarden voor het uitbrengen van het bod is voldaan. De verwachte prijs vertegenwoordigt een premie van 48% ten opzichte van de gemiddelde koers van het aandeel over de afgelopen maand.

Rationale
De voorgenomen overname van Geveke door Pon Holdings levert een aantal belangrijke voordelen op:


* Pon Holdings beschikt over de expertise en de financiële middelen om de door Geveke beoogde strategie van `gefocuste' groei volledig te kunnen implementeren. Geveke ontbeert momenteel de financiële middelen om deze vernieuwde strategie, gericht op de ondersteuning van de Europese groeistrategie van Caterpillar, een verdere uitbreiding van de verhuuractiviteiten en het versterken van de service-activiteiten, voldoende krachtig ter hand te nemen. Zonder versterking van de vermogensverhoudingen zal het uitvoeren van voornoemde strategie zich voorlopig beperken tot het verbeteren van de kasstromen door onder meer een stringent
kostenbeheersingsbeleid en het desinvesteren van niet-kernactiviteiten.


* Pon Holdings en Geveke hebben een uitstekend track-record in het onderhouden van langjarige leveranciersrelaties met internationaal opererende strategische partners. Daarnaast hebben de ondernemingen ervaring in dezelfde business-to-business segmenten. De overname stelt beide ondernemingen dan ook in staat best practices uit te wisselen, met name wat betreft marketing en verkoop, alsmede de ontwikkeling van nieuwe diensten en (after sales) service.


* De bundeling van de verhuuractiviteiten van beide ondernemingen in combinatie met de gewenste versterking van de financiële positie van het Zweedse verhuurbedrijf Cramo leidt tot een aanzienlijke versterking van de Europese positie. Gezamenlijk is sprake van een sterke positie in de business-to-business verhuur van machines en apparatuur in Scandinavië en de Benelux.


* Met betrekking tot de dienstverlenende technische handelsactiviteiten (non-Caterpillar) wenst Pon Holdings voorafgaande aan het uitbrengen van het bod een
financieel-strategische partner te introduceren om samen met deze partner de verdere ontwikkeling van deze activiteiten van Geveke te versnellen. Het door Geveke ingezette beleid, gericht op een verdere stroomlijning van deze activiteiten en bedrijfsprocessen, kan hiermee onder leiding van het huidige (cluster) management worden voortgezet. Het is de intentie van Pon Holdings om een minderheidsbelang te houden in en tevens risicodragend vermogen te verstrekken aan deze activiteiten.

Nieuwe combinatie
Op basis van de cijfers over 2001 behaalt de combinatie van Pon Holdings en Geveke een pro forma omzet van circa EUR 4,4 miljard met circa 9.300 werknemers. De Caterpillar- en verhuuractiviteiten van Geveke, inclusief de minderheidsdeelneming van Geveke in Cramo, zullen onder leiding van hun huidige managementteams deel gaan uitmaken van Pon Holdings. Pon Holdings heeft in Noord-Amerika op het vlak van material handling al jarenlang een succesvolle relatie met Caterpillar. Verwacht wordt dat Caterpillar positief zal staan tegenover het voorgenomen openbare bod van Pon Holdings. Formele goedkeuring van Caterpillar is te verwachten ten tijde van het uitbrengen van het openbare bod.

De voorgenomen transactie zal naar verwachting geen negatieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid bij de betrokken ondernemingen.

Transactiestructuur
Als definitieve overeenstemming is bereikt en aan de overige voorwaarden voor het uitbrengen van het bod is voldaan, zal de overname worden geëffectueerd door een openbaar bod van Pon Holdings op alle uitstaande gewone aandelen van Geveke. Voorwaarde voor gestanddoening van het bod zal onder meer zijn dat tenminste 95% van de gewone aandelen van Geveke wordt aangemeld. Indien het bod gestand is gedaan, zal worden gestreefd naar beëindiging van de verhandeling van aandelen van Geveke aan Euronext Amsterdam.

Vervolgstappen
Gedurende de komende weken zullen beide ondernemingen verdere stappen zetten om volledige overeenstemming over de transactie te bereiken. Indien deze overeenstemming wordt bereikt en aan alle voorwaarden voor het uitbrengen van het bod is voldaan zal naar verwachting in de loop van december 2002 een biedingsbericht worden gepubliceerd. Geveke zal op een nader te bepalen datum een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders houden, waarin het bod wordt besproken. De gevolgen van het voorgenomen bod zullen tevens worden besproken met de overige aandeelhouders van Cramo Holding.

De bevoegde mededingingsautoriteiten, het secretariaat van de SER, de Autoriteit Financiële Markten en Euronext worden cq. zijn geïnformeerd over het voorgenomen bod en de betrokken vakbonden zijn op de hoogte gesteld. De centrale ondernemingsraad van Geveke zal een adviesaanvraag worden voorgelegd. Dexia Securities treedt op als financieel adviseur van Geveke. ABN AMRO treedt op als financieel adviseur van Pon Holdings.

Profiel van Geveke
Geveke is een dienstverlenende, technische service- en handelsorganisatie. De onderneming legt zich daarbij - veelal op basis van exclusieve vertegenwoordiging - toe op de inkoop, marketing, distributie, onderhoud, lease en in toenemende mate ook verhuur en outsourcing van een breed pakket van diesel- en gasmotoren, machines, elektronische componenten en technische verbruiksgoederen ten behoeve van de industrie, bouw en overheid.

Geveke behaalde met circa 3.300 medewerkers over 2001 een omzet van ruim EUR 1 miljard en een nettoresultaat van EUR 18,3 miljoen. Geveke is actief in 14 Europese landen.

De gewone aandelen van Geveke worden momenteel verhandeld op Euronext Amsterdam.

Profiel van Pon Holdings
Pon Holdings is een internationaal concern dat zich met name richt op mobiliteit gerelateerde producten en diensten. Pon Holdings is actief op het gebied van import en distributie van personenauto's, bedrijfswagens, trucks en motoren, automotive producten en intern transport materieel. Daarnaast is Pon Holdings actief op het gebied van financiële services, industriële producten en telecom producten. Pon Holdings handelt in producten die qua aard, kwaliteit en organisatie op elkaar aansluiten en waarbij distributie en after sales in een brede, business to business afzetmarkt een centrale positie innemen.

Pon Holdings is een familieonderneming die over 2001 met circa 6.000 werknemers een omzet behaalde van EUR 3,4 miljard. Pon Holdings is actief in Europa en de Verenigde Staten.

Inlichtingen
Voor nadere informatie kunt u zich richten tot onderstaande personen: Geveke, M.T.A. Beckers / J.A. de Die, tel. 035 - 699 73 00
Pon Holdings, H. Rottinghuis, tel. 033-247 52 39

Naarden / Nijkerk, 6 november 2002