Akzo Nobel


Akzo Nobel Pharma werkt pro-actief aan groei

Arnhem, 6 november 2002 De farmaceutische bedrijven van Akzo Nobel zijn actief bezig om de tijdelijke afvlakking van de resultaten om te zetten naar een stabiele groei in de toekomst. De Pharma-groep richt zich volledig op het voortzetten van het succesvolle patroon van organische groei, dat is gebaseerd op zowel sterke gerichtheid op R&D als op een met nieuwe producten gevulde pijplijn die de afgelopen jaren van onschatbare waarde is gebleken. Daar bovenop zal de groei verder worden gestimuleerd door actief te zoeken naar mogelijkheden voor samenwerking met partners en de aankoop van nieuwe producten. Om dit te bereiken zijn aanvullende fondsen beschikbaar en wordt bijzonder kritisch gekeken naar kosten die niet direct bijdragen aan het resultaat.

Dit is in hoofdlijnen door Akzo Nobels CFO, Fritz Fröhlich, tijdens de door Akzo Nobel in Londen georganiseerde Pharma Analysts & Investors Day bekend gemaakt. Een soortgelijke bijeenkomst wordt op 7 november in New York gehouden.

Na vijf jaren van onafgebroken dubbelcijferige groei is er in het tweede en derde kwartaal van 2002 een tijdelijke stagnatie opgetreden door een aantal oorzaken, met name wisselkoerseffecten. Door onze belangrijke markten in de Verenigde Staten en tot op zekere hoogte in Latijns-Amerika, heeft vooral Pharma te lijden van waardevermindering van de Amerikaanse dollar en enkele andere valutas, aldus Fröhlich. Als wij hierbij ook nog de introductiekosten tellen die Organon heeft moeten maken in de Verenigde Staten voor Arixtra® en NuvaRing®, dan zal het duidelijk zijn dat de resultaten hierdoor aanzienlijk onder druk zijn komen te staan. We gaan verder met het aanjagen van groei en maken daar ook fondsen voor vrij. Tegelijk kijken we kritisch naar alle kosten die niet positief bijdragen aan het resultaat. We hebben niet geaarzeld om passende maatregelen te nemen, zoals de herstructurering van de activiteiten van Organon in Japan en de Verenigde Staten, waardoor circa 300 banen verloren gaan.

Toon Wilderbeek, in de Raad van Bestuur van Akzo Nobel verantwoordelijk voor de farmaceutische activiteiten: Autonome groei blijft onze eerste prioriteit. Ook blijven wij fors investeren in R&D om ervoor te zorgen dat een constante stroom nieuwe producten een stabiele groei in de toekomst verzekert. Verder gaan wij meer aandacht besteden aan samenwerking met derden voor zowel productontwikkeling als marketing.

Akzo Nobel gaat meer gebruik maken van de synergiemogelijkheden tussen de humane gezondheidszorg (Organon) en de diergezondheidszorg (Intervet). Een nieuw bedrijfsonderdeel Nobilon is opgericht om humane vaccins te ontwikkelen, te produceren en op de markt te brengen. Intervet, s werelds grootste producent van vaccins voor dieren, zal de kennis van onderzoek en technologie inbrengen in de nieuwe onderneming. Organon brengt omvangrijke kennis en ervaring in op het gebied van de ontwikkeling en marketing van humane farmaceutische producten.

Organon, voorzetting van autonome groei
Organons innovatieve productenpakket heeft dit jaar tot nu toe een autonome groei van 9% opgeleverd. Het antidepressivum Remeron® laat dit jaar tot dusver een omzetgroei van 20% zien. De rechtszaken in de Verenigde Staten met betrekking tot Organons recht op het gebruik van Remeron met SSRIs lopen nog steeds. Nadere aanduidingen over tijdstippen of beslissingen kunnen op dit moment niet worden gegeven. Tot nu toe is de omzet van Puregon® (behandeling van onvruchtbaarheid) in dit jaar met 10% gestegen, die van Livial® (middel tegen overgangsklachten) met 16%.

Niettemin vertoont Organons resultaat dit jaar enige achteruitgang door zwakkere valutas, generieke concurrentie in de Verenigde Staten voor het orale anticonceptiemiddel Mircette® en introductiekosten voor NuvaRing en Arixtra in de Verenigde Staten. Om de resultaten te verbeteren worden kostenbesparende maatregelen genomen zoals herstructurering van de verkoopstaf in Verenigde Staten ter verbetering van de efficiëntie, en personeelsvermindering in Japan als reactie op moeilijke marktomstandigheden en vertraging in productregistraties.

Nieuwe producten
In februari 2002 is in de Verenigde Staten het antitromboticum Arixtra van Organon en joint venture partner Sanofi-Synthélabo, geïntroduceerd. De start van de verkoop verloopt moeizaam vanwege bestaande langlopende contracten van concurrerende geneesmiddelen en de tijdrovende acceptatie door de ziekenhuiscommissies. Momenteel is Arixtra alleen goedgekeurd voor de preventie van trombose na heup- en gewrichtoperaties. Als het middel ook wordt goedgekeurd voor andere indicaties, kan de totale omzet wereldwijd geleidelijk groeien tot EUR 800 mln in 2006.

In juli 2002 heeft Organon de vaginale anticonceptiering NuvaRing succesvol op de Amerikaanse markt geïntroduceerd. Op dit moment vindt introductie plaats in verscheidene Europese landen. Organons andere nieuwe anticonceptiemiddel Implanon®, een staafje dat onderhuids wordt ingebracht, wordt nu op de markt gebracht in 16 Europese landen, Latijns-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Naar verwachting is de introductie in de Verenigde Staten in 2004.

R&D-pijplijn
XyvionTM, Organons middel voor de behandeling van osteoporose, zal vermoedelijk in 2004/2005 in de Verenigde Staten op de markt komen. Dit is afhankelijk van de tijd die de Food and Drug Administration (FDA) nodig heeft voor de beoordeling. Dit geldt ook voor Implanon, dat waarschijnlijk in 2004 op de Amerikaanse markt verschijnt. De proeven met anticonceptiemiddelen voor mannen bevinden zich in Fase IIb: beoordeling van productformuleringen. Een nieuw oestrogeenvrij oraal conceptiemiddel is in testfase II. De behandeling van onvruchtbaarheid met Puregon® PenTM wordt in 2003 in de Verenigde Staten geïntroduceerd.

Met betrekking tot geneesmiddelen voor het centrale zenuwstelsel (CNS) zal naar verwachting het antidepressivum gepirone ER in 2004 op de markt komen, afhankelijk van de resultaten van de lopende onderzoeken en de goedkeuring van de FDA. Organons omvangrijke pijplijn op het gebied van CNS-geneesmiddelen bevat 5 Fase II-producten, onder andere een geneesmiddel voor de behandeling van slapeloosheid. Verder is Org 5222, een nieuw antipsychoticum met een veelbelovend farmacologisch profiel, recent overgegaan naar Fase III van de klinische proeven.

Voor Arixtra worden nieuwe studies verricht om het aantal goedgekeurde indicaties uit te breiden met bijvoorbeeld de behandeling van veneuze en arteriële trombose. Hoewel de meeste studies zich richten op dagelijkse dosering, wordt ook onderzoek verricht aan S-O 34006 dat slechts eenmaal per week hoeft te worden ingenomen. Het is een middel uit de Arixtra-familie ter voorkoming en behandeling van langdurige veneuze en arteriële trombose. Naar verwachting zal S-O 34006 begin 2004 het stadium van Fase III-proeven hebben bereikt.

Tenslotte worden nieuwe concepten voor de behandeling van reumatoïde artritis verder onderzocht.

Intervet, gezonde positie om moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden
Intervet, Akzo Nobels veterinaire business unit, behoort tot de top drie ondernemingen ter wereld op het gebied van de diergezondheidszorg. Tot nu toe is de omzetgroei dit jaar nagenoeg vlak gebleven. Een eenmalig afwaardering van voorraden in het tweede kwartaal, negatieve valuta-effecten in een aantal belangrijke landen en zwakkere economische omstandigheden in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Zuid-Afrika hebben geleid tot een daling van Intervets resultaten in het tweede en derde kwartaal. Aangezien de markten voor vee vermoedelijk nog enige tijd onder druk zullen blijven staan, verwachten wij dat Intervet de komende jaren slechts een bescheiden groei vertoont.

Op basis van een uitstekende wereldwijde dekking en het omvangrijke productenpakket voor vee, pluimvee en huisdieren heeft Intervet een sterke positie om deze tegenslagen het hoofd te bieden. Als er problemen zijn in het ene afzetgebied, kunnen de zaken florissant verlopen in het andere. Evenzeer kunnen problemen met een bepaalde diersoort of in een bepaalde sector weer worden gecompenseerd door gunstige resultaten elders.

Door de inspanningen op het gebied van R&D constant meer dan 10% van de omzet en de uitgebreide kennis op diergeneeskundig gebied blijft Intervet innovatieve veterinaire producten ontwikkelen en op de markt brengen. Antiparasitaire en anti-infectiemiddelen en veterinaire geneesmiddelen voor huisdieren in Noord-Amerika worden als toekomstige groeigebieden beschouwd.

Als aanvulling op Intervets omvangrijke assortiment aan veterinaire producten gaan naar verwachting samenwerkingsverbanden, zoals de licentie voor Flu AvertTM I.N., een steeds belangrijkere rol spelen.

Diosynth, vruchten plukken van groeiende vraag
Tot dusver heeft Diosynth een omzetgroei van 13% behaald in 2002. Diosynths omzet komt voor 60% van derden in de farmaceutische sector.

De resultaten van Diosynth onderstrepen het belang van de sterke focus op de fabricage van complexe actieve farmaceutische ingrediënten, vooral in de biotechnologische sector waar een algemeen capaciteitstekort heerst. De voltooiing van de nieuwe upstream-capaciteit in 2003 betekent een goede aanvulling op de investeringen in een downstream-verwerkingseenheid die in 2002 gereed kwam en de acquisitie van CBSI in de Verenigde Staten in 2002. Hierdoor verkeert Diosynth in een uitstekende positie om de vruchten te plukken van de verwachte vraag naar biotechnologische verwerkingscapaciteit.

Internet: www.akzonobel.nl; www.organon.com; www.intervet.com; www.diosynth.com

Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343

Voorbehoud*
Dit bericht bevat informatie met betrekking tot belangrijke onderwerpen zoals Akzo Nobels groeistrategie, toekomstige financiële resultaten, marktposities, productontwikkeling, farmaceutische producten in de pijplijn en productgoedkeuringen. Dergelijke informatie, zoals de Verwachtingen, dient met het nodige voorbehoud te worden beschouwd, waarbij men zich moet realiseren dat vele factoren de geprojecteerde en werkelijke resultaten kunnen doen afwijken. Zulke factoren zijn onder meer prijsfluctuaties, valutakoersschommelingen, ontwikkelingen in grondstofprijzen en personeelskosten, fysieke en milieurisicos, en wettelijke, fiscale en andere overheidsmaatregelen. Vermelde marktposities zijn gebaseerd op schattingen van het management en informatie afkomstig van externe specialisten.


* Conform de U.S. Private Securities Litigation Reform Act 1995.