Mojo Concerts

Twee vertegenwoordigers van de top van de nieuwe generatie jazzmusici treden 6 november op in het Concertgebouw: saxofonist Joshua Redman en pianist Brad Mehldau. Beide musici spelen akoestische jazz en zijn beïnvloed door popartiesten als Radiohead, Nick Cave, The Beatles, Prince en Stevie Wonder. Redman betreedt het podium met zijn nieuwe Elastic Band, Mehldau met zijn vaste trio.

Vanaf het moment dat Joshua Redman in 1991 de prestigieuze Thelonius Monk Award won, mag hij zich verheugen op grote belangstelling van het publiek, de media en collega-muzikanten. Bij het verschijnen van zijn debuutalbum in 1993 vergeleken de critici de toen 22-jarige Redman met invloedrijke saxofonisten als John Coltrane, Dexter Gordon en Sonny Rollins. Zijn tweede cd 'Wish' kwam tot stand in samenwerking met enkele grote jazznamen: Pat Metheny, Charlie Haden en Billy Higgins. In 1996 maakte Redman deel uit van Chick Corea's 'Tribute to Bud Powell'-sextet. Evenals bij eerder werk wordt op het onlangs verschenen album 'Elastic' jazz vermengd met pop, soul en funk. Drummer Brian Blade, die op de plaat meespeelt, wordt voor het concert vervangen door Jeff Ballard (bekend van o.a. The Chick Corea New Trio). Toetsenist Sam Yahel is wel van de partij in het Concertgebouw.

Evenals Redman probeert Brad Mehldau de barrières tussen verschillende muziekstijlen te slechten. Naast pop laat hij zich ook door klassieke muziek inspireren. Niet zo verbazingwekkend, want Mehldau rondde eerst een klassieke opleiding af voordat hij de overstap naar jazz maakte. Alvorens in 1994 een solocarrière te beginnen trad hij op als begeleider van verschillende jazzartiesten, onder wie Joshua Redman. Met zijn trio (met bassist Larry Grenadier en Jorge Rossy op drums) leverde Mehldau in enkele jaren een reeks prachtige platen af: 'The Art of the Trio' - volume 1 t/m 5. Op zijn jongste album 'Largo' komt de veelzijdigheid van Mehldau wederom goed tot uiting. In zeer wisselende bezettingen worden uiteenlopende composities vertolkt, waaronder 'Paranoid Android' (Radiohead), 'Dear Prudence' en 'Wave/Mother Nature's Son' (beide van The Beatles).

Toegangsprijs ¤ 30,-. Kaarten verkrijgbaar via de kassa van het Concertgebouw (tel. 020-6718345 of www.concertgebouw.nl) en de Uitlijn, tel. 0900-0191 (40 c.p.m.).

Overige concerten in de serie 'Jazz in het Concertgebouw' in het seizoen 2002-2003: Lincoln Center Jazz Orchestra o.l.v. Wynton Marsalis (13 januari 2003) en Wayne Shorter Quartet (26 maart 2003).

Kleine Zaal (geen onderddel van de jazzserie):
Ack van Rooyen/Jörg Reiter (13 december 2002)