Ingezonden persbericht


SHARE-NET - PERSBERICHT

Amsterdam, 31 oktober 2002

BEDRIJFSLEVEN HEEFT BELANG EN VERANTWOORDELIJKHEID IN AIDSBESTRIJDING IN ONTWIKKELINGSLANDEN

Aids ondermijnt ontwikkeling. En het internationale bedrijfsleven heeft als belangrijke ontwikkelingsfactor een belang én een verantwoordelijkheid bij de bestrijding van de epidemie. Daarover en over de mogelijkheden voor samenwerking met ontwikkelingsorganisaties belegt de Nederlandse koepelorganisatie voor internationale seksuele gezondheid en Aids SHARE-NET op woensdag 6 november 2002 de expertmeeting "Why should business take an interest in Hiv/Aids?" Tijd: 13.30-17.00u; Lokatie: Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63, Amsterdam.

Aids is voor landen in het Zuiden een humanitaire, maar ook een maatschappelijke en economische catastrofe. Hun productiecapaciteit neemt af en daarmee ook hun ontwikkelingsperspectief. Buitenlandse investeerders in ontwikkelingslanden hebben hier een duidelijk belang. De epidemie tast de bedrijfsvoering van hun vestigingen in het Zuiden aan. En omdat mensen hun bestedingen meer richten op gezondheidszorg en minder op consumptie worden ook de effecten op de afzetmarkten daar steeds voelbaarder. Daarnaast zijn zorg voor lokale werknemers en de sociale verantwoordelijkheid van belang, zeker nu Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen sterk in de belangstelling staat.

Shell, Unilever, Heineken, Coca-Cola, Levi-Strauss en Microsoft zijn al actief op het terrein van Aidspreventie en -bestrijding en het opvangen van de gevolgen voor hun buitenlandse vestigingen. Maar van een vruchtbare interactie of samenwerking met ontwikkelingsorganisaties is nog nauwelijks sprake. NGO's kijken nog te vaak met argwaan naar het bedrijfsleven. Koudwatervrees voor en onbekendheid met het NGO-veld spelen ook bij het bedrijfsleven een rol. De urgentie van de Aids-epidemie maakt de overbrugging van deze kloof en het aangaan van een constructieve dialoog echter dringend noodzakelijk. De expertmeeting van SHARE-NET is in Nederland een eerste stap daartoe.

Programma

Deelnemers aan de SHARE-NET-bijeenkomst zijn Aids-wetenschappers, vertegenwoordigers van ontwikkelingsorganisaties, zakenmensen, politici en beleidmakers. Het programma bestaat uit drie inleidingen en een discussie. Barbara Heinzen van de Engelse organisatie Business Exchange AIDS Development (BEAD) geeft de aftrap. BEAD brengt al sinds 1992 met succes multinationals, wetenschappers, en internationale en ontwikkelingsorganisaties bijeen om samen te werken aan een effectieve gezamenlijke Hiv/Aids-aanpak. Directeur Henk Rijckborst van Heineken International Medical Services licht daarna het Hiv/Aids-beleid en de praktijk van Heineken toe. Derde spreker is Franklyn Lisk van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO die ingaat op het nut en de uitvoering van de ILO Code of Practice on Hiv/Aids and the world of work.

Daarna is er ruimte voor discussie en debat. Daarbij ligt de nadruk vooral op het exploreren van mogelijkheden tot samenwerking en netwerkvorming in Nederland à la BEAD. Gespreksleider is Gemma Crijns, Directeur van het Institute for Responsible Business van de Universiteit Nyenrode.

SHARE-NET

SHARE-NET is het Netherlands Network on Sexual & Reproductive Health and AIDS, een samenwerkingsverband van ruim dertig internationaal georiënteerde Nederlandse organisaties. Het stelt zich ten doel meer (inter)nationale aandacht te vragen voor Hiv/Aids en seksuele en reproductieve rechten in ontwikkelingslanden en de in Nederland opgebouwde kennis en ervaring effectiever in te zetten.

Leden van SHARE-NET zijn: Aids Fonds, Artsen zonder Grenzen, Consultancy for Maternal Health & Family Planning, COV, CORDAID, Crystal, Dokters van de Wereld, ETC, HealthNet, HERA (RuG/NIDI), Hiv Vereniging Nederland, Hivos, IATEC, ICCO, KIT, KNCV, MCS, Novib, NSPH, Rutgers Nisso Groep, Plan Nederland, Rode Kruis, Save the Children, Schorerstichting, Simavi, SPAN Consultants, Stichting soa-bestrijding, StiSAN, Universiteit Maastricht, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, VSO, Wemos, WPF, en zo'n twintig individuele experts.

SHARE-NET heeft een Resource Centre voor leden, media en andere geïnteresseerden. Het coördinerend bureau is gevestigd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Voor meer informatie kijk op www.share-net.nl



Ingezonden persbericht