Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Marco Borsato: oog in oog met een kindsoldaat 6 november te zien bij de AVRO

In de aanloop naar de Dag van de rechten van het kind op 20 november zendt de AVRO 6 november om 21.20 uur de War Child documentaire: Marco Borsato: oog in oog met een kindsoldaat uit. In deze documentaire heeft War Child ambassadeur Marco Borsato in Sierra Leone ontmoetingen met vier ex-kindsoldaten die openhartig vertellen over wat zij tijdens de oorlog hebben meegemaakt, over hun terugkeer naar de gewone samenleving en hoe zij de toekomst zien. De documentaire gaat onder meer in op hoe kinderen tot gruweldaden in staat zijn en de gevolgen hiervan op hun verdere ontwikkeling. Psychiater psychotraumagroep van het AMC, Pim Scholte, geeft daarbij uitleg over traumatische ervaringen en de problematiek van kindsoldaten. Met deze documentaire vragen de AVRO en War Child aandacht voor de positie van kinderen in oorlogsgebieden.

In de documentaire Marco Borsato: Oog in Oog met een kindsoldaat is goed te zien met welke problemen de ex-kindsoldaten in Sierra Leone na de oorlog kampen. Zoals de 14-jarige Marie die op haar negende werd ontvoerd en in de burgeroorlog als commandant aanvallen uitvoerde op diverse dorpen. Ook Andrew (13 jaar) en Michael (12 jaar) vertellen openhartig over het moorden en verminken van mensen en over hoe ze uiteindelijk wisten te ontsnappen aan het doden of gedood worden . War Child en andere hulporganisaties helpen deze kinderen bij het verwerken van hun oorlogstrauma s en om hun leven weer op te bouwen. Het uitgangspunt hierbij is om kinderen weer kind te laten zijn. Zoals ook in de documentaire te zien is, zijn de ex-kindsoldaten ondanks hun pijnlijke herinneringen toch ook in staat om met andere kinderen te spelen, te dansen en te lachen. Dit staat in schril contrast met hun recente verleden, waarbij zij gedwongen werden om zich als volwassenen te gedragen en waarbij zij in gruwelijke oorlogssituaties enorme verantwoordelijkheden op zich moesten nemen.

ACHTERGROND-INFORMATIE

Het conflict
Jarenlang woedde er een hevige burgeroorlog in het West-Afrikaanse Sierra Leone. De regering en rebellen, waaronder het Revolutionary United Front (RUF), streden om de controle over de lucratieve diamantmijnen. Dit heeft geresulteerd in tienduizenden doden en naar schatting twee miljoen vluchtelingen. In 1999 tekenden de strijdende partijen een vredesverdrag en kon een begin worden gemaakt met de ontwapening van de troepen. Het merendeel van de bevolking is om verschillende redenen slachtoffer geworden van het conflict. Zo zijn duizenden kinderen tijdens de oorlog gekidnapt, en vaak onder invloed van drugs, gedwongen om mee te vechten of om de rebellen te dienen. Op zeer jonge leeftijd hebben kindsoldaten gruweldaden begaan zoals mensen vermoord en verminkt. Veel meisjes zijn seksueel misbruikt. De meeste van deze kinderen schamen zich voor wat zij anderen hebben aangedaan of wat hen is overkomen. De angst voor de oorlog heeft plaatsgemaakt voor angst voor afwijzing en vernedering als zij weer terugkomen in de samenleving. Terugkeren naar de eigen familie is moeilijk, omdat zij niet altijd meer geaccepteerd worden. Veel van deze kinderen kampen met ernstige traumatische ervaringen en hebben grote moeite om hun oorlogsverleden te verwerken.

Het werk van War Child
War Child heeft zich gespecialiseerd in psychosociale hulpverlening en maakt daarbij gebruik van creatieve middelen en technieken. Een belangrijk element in de workshops is muziek. Muziek is universeel en brengt mensen bij elkaar. Het geeft kinderen plezier en zelfvertrouwen. Muziek maken is het instrument tegen angst. De hulp van War Child komt ten goede aan individuele kinderen, maar brengt ook diverse groepen kinderen bij elkaar. Op individueel niveau streeft War Child ernaar kinderen in creatieve workshops vaardigheden te leren waarmee zij het verleden kunnen verwerken en zich weer beter op de toekomst kunnen richten. Via creatieve en sportieve activiteiten brengt War Child groepen kinderen bij elkaar die als gevolg van oorlog van elkaar zijn gescheiden. In Sierra Leone geldt dit bijvoorbeeld voor ex-kindsoldaten en gewone kinderen.

War Child in Sierra Leone
War Child Nederland is sinds 2001 actief in Sierra Leone. In totaal zijn er tot op heden ruim 4500 kinderen bereikt. De projecten die War Child in Sierra Leone heeft opgezet zijn erop gericht om kinderen te helpen bij het verwerken van hun oorlogservaringen en speciale groepen kinderen, zoals voormalig kindsoldaten, te begeleiden bij hun War Child heeft inmiddels vierentwintig lokale hulpverleners opgeleid tot workshopleiders. Na een internsieve theoretische en praktische training, zijn deze workshopleiders aan het werk gegaan met kinderen in Lungi, Conforti, Lumley, Masiaka, Grafton en Freetown. In opvangcentra, vluchtelingenkampen, scholen en buurthuizen hebben kinderen in groepen van maximaal 15 creatieve workshops gevolgd gedurende een periode van minimaal 12 weken. In de creatieve workshops wordt veel gebruik gemaakt van muziek, dans en sportieve activiteiten omdat deze een belangrijk deel uitmaken van de cultuur. Momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor uitbreiding van het project naar Makeni (centraal Sierra Leone, gedurende het conflict was dit het centrum van de rebellen) en Kono (Zuid-oosten van Sierra Leone, hier bevinden zich veel diamantmijnen).

Marco Borsato & War Child
Marco Borsato is sinds 1998 de ambassadeur voor War Child Nederland. Inmiddels heeft hij diverse projecten van War Child bezocht in Kosovo (2000) Ingoesjetië /Tsjetsjenië in november 2001 en Siërra Leone in april 2002. Van al deze reizen heeft War Child documentaires gemaakt om de problematiek van oorlogskindren en het werk War Child bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. (Van deze bezoeken heeft Marco Borsato reisverslagen gemaakt die te lezen zijn op www.warchild.nl.)

Daarnaast heeft Marco Borsato zich in de afgelopen jaren op verschillende manieren ingezet voor War Child. Zo stond hij onder meer de opbrengsten van aantal concerten af aan War Child en vraagt hij tijdens zijn concerten altijd aandacht voor het werk van War Child. In 2000 componeerde hij met zijn muzikale team De Speeltuin waarvan de opbrengsten naar War Child gingen en tevens een indringende voorlichtingsfilm is gemaakt (die Marco persoonlijk bij de verschillende televisie kanalen heeft aangeboden voor gratis uitzending). Verder kookte hij o.a. voor 350 mensen tijdens het landelijke War Child evenement Feast for Peace en regelt hij allerlei sponsordeals (zoals bijvoorbeeld auto s, website designers & apparatuur voor het hoofdkantoor in Nederland en muziekmaterialen voor de projecten in het veld), en treedt hij regelmatig op als woordvoerder van de organisatie.

War Child Nederland
War Child Nederland is een onafhankelijke stichting, die in 1995 is opgericht. Het doel van War Child is het leed van kinderen in door oorlog getroffen gebieden te verminderen en bij te dragen aan een vreedzame toekomst. Naast Sierra Leone heeft War Child Nederland ook projecten in Soedan, Eritrea, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Afghanistan/Pakistan, Georgië, Tsjetsjenië en Ingoesjetië.


- EINDE BERICHT -



Ingezonden persbericht