Gemeente Borsele

Proef afval ophalen met zijbelader; wethouder Tollenaar rijdt mee

Heinkenszand, 5 november 2002

In week 44 en 45 wordt als proef in de gemeente Borsele het huisvuil opgehaald met een zijbelader. De zijbelader heeft aan de rechterzijkant een grijparm. De grijper omarmt de minicontainer, tilt deze op en leegt dezer. Deze arm is geschikt voor minicontainers van 60 t/m 240 liter.

Wethouder F.J. Tollenaar, portefeuillehouder Openbare Werken, rijdt vanmorgen een stukje mee. Hij vertrekt om 11.30 uur bij het gemeentehuis.

De zijbelader zal het meest in het buitengebied ingezet worden en gedeeltelijk in de kernen. Het ophalen gebeurt door één persoon, de chauffeur kan vanuit de cabine deze werkzaamheden uitvoeren. De gemeente rijdt op het ogenblik met achterladers. Aan de achterzijde zit het bedieningsmechanisme voor het laden van de minicontainers. Het voertuig wordt meestal bediend door een chauffeur en twee beladers. De achterladers zullen niet uit het straatbeeld verdwijnen maar de zijbelader zal wel gecombineerd met de achterlader deze werkzaamheden uitvoeren.

De toepassing van de zijbelader geeft een besparing ten aanzien van in te zetten personeel. Er is immers maar één persoon op deze wagen nodig. Een belangrijk punt ten aanzien van arbo-eisen is dat de chauffeur van de zijbelader niet valt onder de P90 norm en kan daarom wat langer per dag ingezet worden. P90 is een arbo-norm die gebruikt wordt voor de belasting van de beladers. Na de proef zal er worden bekeken of aanschaf van een zijbelader rendabel is voor de gemeente Borsele.