Wouter bos (PvdA)

De Bos-bode

Nieuwsbrief van Wouter Bos

Nr. 5; 6 november 2002


* Waarom u op mij moet stemmen

* Wouter's kijk op coalitievorming, integratie en het vertrek van Ayaan Hirsi Ali
* Reacties op opmerkingen in het gastenboek
* De stemverklaringen van de week

* Met Aad Kosto, Sisca Sytema, Sweder van Wijnbergen, Raymond Leenders, Jacques Wallage, Solomon Tesfaye en André Bohla
* Agenda

* Oproepen/varia

* Hoe en wanneer kan er gestemd worden om het leiderschap?
* Geld verdienen met Wouter Bos

* Bosbode teruglezen?

* Contact

Waarom u op mij moet stemmen
Vanaf vandaag kunt u gaan stemmen. Dat is een belangrijke keuze, die zowel gaat over de komende verkiezingen als over de toekomst van de PvdA. Ik hoop dat u op mij zult stemmen, omdat ik denk dat de PvdA twee grote uitdagingen heeft waar ik mijn schouders onder wil zetten.

We moeten allereerst weer identiteit krijgen. Dat lukt alleen maar door moeilijke onderwerpen op te pakken en duidelijke keuzes te maken. Bijvoorbeeld op het gebied van integratie, zorg, onderwijs en nieuwe woningnood. Ik heb daar tijdens de campagne richting in willen geven. Dat zal schrik en onzekerheid geven, dat is nu al gebleken, maar daar moeten we dan maar tegen kunnen. Het betaalt zich uit in een partij die weer weet waar ze voor staat, en daarvoor op durft te komen. Bij zo'n partij willen mensen horen. Een partij met een duidelijk verhaal over wat er in dit land aan de hand is en waar het naar toe moet. Een partij met vertrouwde idealen maar met nieuwe mensen en nieuwe ideeën.

En daar ligt meteen de tweede grote uitdaging. We moeten investeren in het vinden van die nieuwe mensen en het bedenken en uitdragen van die nieuwe ideeën. Een minder gesloten partijcultuur. Een partij die het bruisend hart is van een veel bredere beweging waar ook allerlei progressieve mensen zich thuis voelen die dat niet noodzakelijk via een partijlidmaatschap of afdelingsvergadering willen vormgeven.

Die twee uitdagingen inspireren me. Die klus wil ik klaren. Met en voor de Partij van de Arbeid.

22 januari is een eerste tussenstand maar de echt grote vragen waar de PvdA antwoorden op moet vinden vergen een veel langere adem. Dat moet ons er niet van weerhouden om voor 22 januari er alles aan te doen CDA en VVD van een meerderheid te weerhouden. Daar zijn we klaar voor. Maar ik hoop dat we niet in onze oude fout vervallen dat we bij een goede verkiezingsuitslag denken dat de crisis over is en er niets aan de hand is. Daarvoor is durf, tijd en uithoudingsvermogen nodig. Die heb ik, en daar ga ik voor!

Het pamflet met wat ik wil met de PvdA is nog steeds te lezen op mijn website: www.wouterbos.nl

Wouter's kijk op coalitievorming, integratie en het vertrek van Ayaan Hirsi Ali Historisch is het zo dat wanneer het CDA en de VVD samen een meerderheid hebben, dat ze die ook gebruiken. Dat moeten we dus zien te voorkomen. Daarbij vind ik twee dingen van belang. Ten eerste moeten we niet moeilijk doen over lijstverbindingen met andere linkse partijen. Dat draagt bij aan ons doel: het voorkomen van een rechts kabinet. Alles wat voorkomt dat progressieve stemmen bij het CDA of de VVD terecht komen, moeten we inzetten.

Los daarvan is een regering met het CDA en bijvoorbeeld Groen Links het meest realistische alternatief voor de CDA-VVD coalitie. Dat zorgt voor een duidelijke keuze tussen een centrum -links of een centrum-rechts kabinet.

Ik word echt boos als VVD'ers en CDA'ers zeggen dat we nog niet klaar zijn om te regeren. Vaak verwijzen ze dan naar onze standpunten op het gebied van veiligheid en integratie. Terwijl het de PvdA'er Klaas de Vries was die veel meer extra agenten op straat heeft gekregen dan dit kabinet in haar plannen liet zien. Het veiligheidsplan van dit kabinet belooft 4.000 agenten, maar trekt slechts geld uit voor 2.000. Zowel rechters als burgemeesters vertellen dat het onuitvoerbaar is. Wie is er dan niet klaar voor regeringsdeelname?

De VVD verwijt ons de financiële degelijkheid uit het oog te verliezen. Terwijl wij precies dat blijven doen waar Gerrit Zalm zich onder leiding van Wim Kok acht jaar sterk voor heeft gemaakt: evenwichtig begrotingsbeleid voeren. Dus niet in paniek raken als het economisch tegen zit en ondoordacht bezuinigen. VVD en CDA bezuinigen op zorg, onderwijs en veiligheid terwijl elke econoom je kan vertellen dat je daar de economie alleen maar verder de prut mee indraait.

Laat je niet wijsmaken dat er iets mis is met onze financiële degelijkheid. Maar stel vragen over hoe het eigenlijk zit met de sociale degelijkheid van CDA en VVD!

Ook zouden we nog niet klaar zijn als het gaat om integratie. Terwijl dit kabinet plannen lanceerde die óf niet uitvoerbaar, óf ongrondwettelijk, óf in strijd met internationale verdragen, of in strijd met het fatsoen zijn. Wie is er nu niet klaar voor regeringsdeelname?

Dat brengt me op de overstap van Ayaan Hirsi Ali. Ik heb haar leren kennen als iemand die belangrijke vragen stelde die in de PvdA onvoldoende aan de orde waren geweest. En dan ging het om de emancipatie van islamitische vrouwen. Ik was het eens met die nadruk op emancipatie, het belang daarvan voor de sociaal-democratie en dus met de vragen die ze stelde. Maar ik was het niet altijd eens met de antwoorden die ze gaf, en de stevige manier waarop ze haar antwoorden wilde voorschrijven.

Ik vind dat ze vaak te generaliserend spreekt over dé islam. Daarmee doe je geen recht aan de vele nuances en stromingen die de islam, en verschillende culturen, ook kenmerkt. Daardoor doet ze veel mensen onrecht en dat riep in delen van de Partij van de Arbeid weerstand op. Ayaan dreef mensen soms uit elkaar, terwijl een politicus ook moet samenbinden.

Ondoordacht vind ik haar pleidooi voor het afschaffen van islamitisch onderwijs. Daarmee ga je selectief om met de vrijheid van onderwijs. Voor mij is die vrijheid van onderwijs, het beroemde artikel 23, geen heilig huisje. Maar alleen het islamitisch onderwijs afschaffen kan niet.

Ik heb er moeite mee als ze in de VVD op één lijn wordt gezet met Bolkestein en Kamp. En dat terwijl ik Ayaan ook heb leren kennen als iemand die juist opkomt voor vluchtelingen, voor vrouwen die vluchten voor mishandeling. Voor goede opvang van die kwetsbare groepen. Op die terreinen heb ik al jaren niets van de VVD vernomen. Al helemaal niet van VVD'ers als Henk Kamp.

Reacties op opmerkingen in het gastenboek
Niek Donker en Casper vragen naar mijn visie op globalisering. Een mooi onderwerp, waar ik al lang mee bezig ben. Ik hoop dat het thema van internationale solidariteit in de verkiezingen een rol gaat spelen. Ik heb het als één van de kernpunten in mijn manifest aangemerkt. Het zou in ieder geval een welkome afwisseling zijn na de navelstaarderij van de laatste maanden. De ruimte in deze nieuwsbrief is beperkt, maar ik hoop daar later op terug te komen. Overigens vind je op de website van Intermediair het verslag van een debat over globalisering dat ik begin dit jaar met Noreena Hertz voerde (http://www.intermediair.nl/Weekblad/weekblad/februari02/08debat.html).

Suzanne en Rudi ter Maat verwijzen naar de online chat die ik begin deze week op de website van Jan Hamming (website van Jan Hamming) voerde. Hierbij enkele citaten:

Henk van de Ven: Wouter, wat denk jij nu van Balkenende...heeft hij het geval van de LPF nu wel of niet goed aangepakt? Eerlijk zeggen he! Wouter Bos: Henk, nee dat heeft hij niet goed aangepakt. hij heeft gratis meegesurft op de campagne van Fortuyn zonder daar ooit afstand van te nemen. Zo heeft hij huizenhoge verwachtingen in leven gelaten die nooit konden worden ingelost. Dat heeft ook de crisis veroorzaakt.

Richard050: Over de lijst gesproken, vind je ook dat de regionale verdeling van de kandidaten beter moet zijn. Dus ook mensen uit het Noorden op een verkiesbare plaats, dat is tenslotte nog het enige rode bolwerk van het land. Wouter Bos: ja ik vind dat er meer regionale kandidaten voor de fractie moeten komen. Nu zijn er 6 of 7 provincies niet vertegenwoordigd en houdt het cda het beeld van de PvdA als randstadpartij met gemak in leven. Moet dus echt anders.

Alcatraz: Wouter? Ben jij het met o.a. Jan Mulder eens dat de PvdA de laatste jaren meer naar de rechterkant is opgeschoven? Denk aan de privatiseringen etc? Je ziet dat de SP en GroenLinks hard stijgen, wordt het niet tijd voor de PvdA om zich ook gezien het 'sociale' wat meer te profileren? Wouter Bos: Alcatraz ik weet niet of we naar rechts zijn opgeschoven. We zijn wel onherkenbaar geworden voor zowel kiezers in het midden als kiezers aan de linkerkant. Ons probleem is dus veel groter dan alleen maar te vatten in links of rechts.

De stemverklaringen van de week
Met Aad Kosto, Sisca Sytema, Sweder van Wijnbergen, Raymond Leenders, Jacques Wallage, Solomon Tesfaye en André Bohla

Aad Kosto, oud staatssecretaris
Na afloop van kandidaat lijsttrekkersdebat in Gouda. 'We hebben vier goede kandidaten. Van die kandidaten heeft Wouter Bos hier goed gescoord tijdens het debat. De andere kandidaten zijn toch meer 'ancien regiem'. Het lijkt er op dat de PvdA op dit moment veel nieuw elan op doet. Wouter vertegenwoordigt dat goed. Ik vind stemmen eigenlijk geheim, maar ik wil niet verhullen op Wouter Bos te gaan stemmen.'

Sisca Sytema, oud-voorzitter PvdA Groningen
'Met de lijsttrekkersverkiezing staat de PvdA voor een historische tweesprong: gaan we restaureren of gaan we vernieuwen. Kiezen we opnieuw voor zekerheid en voor de oude politiek en de 'babyboomers'? Of durven we in de PvdA risico te nemen en te kiezen voor de toekomst? We moeten durven kritisch te zijn naar ons eigen verleden. Niet omdat het niet deugde wat de PvdA voorstond, maar omdat de Nederlandse politieke in een snel tempo is veranderd. Met Wouter Bos kiezen we voor de toekomst en voor vernieuwing en daarbij voor nieuwe generaties in de PvdA. De vraag is of de partij het lef heeft om de macht aan de nieuwe generatie over te dragen. Durven we te kiezen voor Wouter Bos? Ik wel. Ik stem op Wouter, omdat hij het lef heeft onpopulaire onderwerpen op de politieke agenda te zetten en omdat hij in staat is de broodnodige cultuuromslag teweeg te brengen. Kies voor de toekomst, stem Wouter Bos!!!"

Sweder van Wijnbergen, CEO Infomedics en hoogleraar economie (UvA) 'Linkse sociale bewogenheid is in het verleden op dogma stuk gelopen terwijl we nu sociale bewogenheid zien verdwijnen onder een golf van rechts populisme. Wouter Bos levert wat we nodig hebben: sociale bewogenheid zonder dogma. Een moderne blik op de economie en het bedrijfsleven maar een ouderwetse belangstelling voor de minder bedeelden in de samenleving.'

Raymond Leenders, oud-wethouder Maastricht
'Ik vind dat de PvdA moet investeren in nieuw leiderschap. Daarom kies ik voor Wouter Bos. Hij is in staat sociaal-democratische uitgangspunten te vertalen naar de samenleving. Hij is communicatief zeer vaardig. Dat past allemaal in het profiel dat we de komende jaren nodig hebben. Verder heeft Wouter humor en relativeringzin en ook dat heeft de PvdA nodig.'

Jacques Wallage, burgemeester van Groningen
'Hoewel ik het Jeltje en Klaas (Jouke ken ik niet) zeker toevertrouw - allebei, hoewel zeer verschillend, met een schat aan ervaring - zal ik op Wouter stemmen. Het is mijns inziens nodig een brug te slaan naar nieuwe generaties en Wouter heeft het in zich om dat op een creatieve en plezierige manier te doen'.

Solomon Tesfaye, voorzitter PvdA afdeling Oldenzaal 'Wouter durft op te komen waar hij voor staat. Door de manier waarop hij dingen aanpakt spreekt hij zowel jong als oud aan. Bij een PvdA debat in Oldenzaal ging hij geen vraag uit de weg en gaf hij overal helder antwoord op.'

André Bohla, PvdA raadslid deelgemeente Amsterdam Zuid-Oost 'Ik ben zelf van de oude garde, maar ik stem om Wouter Bos. Hij is jong en verfrissend. De PvdA heeft nieuwe gezichten nodig. In de politiek gaat het niet alleen om de inhoud maar ook hoe je overkomt. Ik heb Wouter meegemaakt bij de Hindoestaanse Holy-viering in Amsterdam. Toen heb ik mijn keus eigenlijk al gemaakt.'

Agenda
6 november, 14.00 - 15.00 uur, Lucas van de Meerendonk overhandigt eerst exemplaar van zijn boek 'Brieven aan Fortuyn'. Locatie: O.R.S. Lek en Linge, Multatulistraat 6, Culemborg. 7 november, 20.00 - 22.00 uur, Kandidaat-lijsttrekkerdebat met Jeltje van Nieuwenhoven, Klaas de Vries en Jouke de Vries. Locatie: Hotel Arena, 's Gravesandestraat 51, Amsterdam. 7 november, 20.30 - 21.15 uur, Wouter Bos in Oog in Oog, Vara, Nederland 3. 9 november, 15.00 uur, PvdA vrouwendag, Interview met kandidaat lijsttrekkers door het PvdA vrouwennetwerk in 'Ottone', Kromme Nieuwegracht 62 in Utrecht. 9 november, 20.00 uur, JS landelijk congres in Groningen, debat kandidaat-lijsttrekkers. Locatie: Jongerenhotel Simplon, Boterdiep 73 II, Groningen. 11 november, vanaf 19.00 uur, laatste lijsttrekkersdebat georganiseerd door PvdA Maastricht. Locatie: Ster der Toekomst, Bredestraat te Maastricht. 12 november, De laatste dag dat u kunt stemmen! Tot uiterlijk 12:00 uur

Oproepen/varia
Hoe en wanneer kan er gestemd worden om het leiderschap? Leden die voor 20 oktober lid zijn geworden krijgen als het goed is vandaag een stemkaart thuis gestuurd. Vanaf vandaag tot 12 november 2002 kunt u uw stem uitbrengen. Dit kan op twee manieren: Het telefonisch stemmen kan vanaf 6 november 09.00 uur tot 12 november 09.00 uur. Het telefonisch stemmen heeft voordelen en heeft dus de voorkeur: u kunt op ieder gewenst moment van de dag (of nacht) stemmen en de computer registreert direct de door u uitgebrachte stem. Als u gebruik wilt maken van de schriftelijke manier van stemmen, dan moet het originele stembiljet vóór 11 november 18.00 uur bij ons in bezit zijn. Stuur het biljet in een voldoende gefrankeerde envelop aan: PvdA, Postbus 1310, 1000 BH Amsterdam o.v.v. 'ledenraadpleging'. Let goed op dat u het stembiljet volledig invult! Anders is de stem ongeldig.