---

Ministerie van Defensie



---

foto: genie repareert weg in Macedonië (Koninklijke Landmacht)

Task Force Fox herstelt weg naar klooster Macedonië

06-11-2002

Nederlandse genisten van Task Force Fox in Macedonië zijn vandaag (6 november) gestart met het repareren van een weg naar een dertiende-eeuws klooster in de omgeving van Matejce. In dit dorp is tijdens de korte strijd vorig jaar veel gevochten. Het klooster 'Sveta Bogorodica' ligt een kleine dertig kilometer van de Macedonische hoofdstad Skopje. De onverharde bergweg naar het klooster is door regenval op sommige plaatsen verzakt. Ook door het stromende water ontstane geulen maken verkeer met normale voertuigen naar het klooster moeilijk. Nederlandse genisten zijn nu met shovels bezig de weg te egaliseren waardoor het klooster voor veel mensen weer toegankelijk wordt.

De genisten begonnen enkele dagen later dan gepland omdat de veiligheid van de uit te voeren werkzaamheden na een incident opnieuw moest worden gecontroleerd. Afgelopen weekeinde raakte een lokale politieagent gewond toen een boobytrap in de omgeving van het klooster afging.

Het dertiende-eeuwse klooster is tijdens de gevechten vorig jaar zwaar beschadigd. De middeleeuwse beschilderingen op de wanden aan de binnenzijde zijn met leuzen beklad en deels ook van de muur gehakt. Daarnaast worden de funderingen ondergraven door gaten in de grond in en rondom het klooster. Sinds eind oktober wordt het klooster door herstelwerkzaamheden voor verder verval behoed. Deze door een lokale instantie uitgevoerde werkzaamheden worden gefinancierd met onder meer 20.000 Euro die de Nederlandse ambassade vorig jaar beschikbaar stelde. Voorlopig worden alleen noodreparaties uitgevoerd waarbij gedacht moet worden aan het sluiten of herstellen van deuren, ramen en dak en het dichtgooien van de gegraven gaten. (Foto's: KL-voorlichting Task Force Fox.)
foto:interieur klooster Macedonië (Koninklijke Landmacht)