---

Ministerie van Defensie



---

Uitbesteding DTO voorlopig van de baan

06-11-2002

Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie heeft besloten de Defensie Telematica Organisatie (DTO), waaronder het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN), voorlopig niet uit te besteden. Dit schrijft hij vandaag (6 november) in een brief aan de Tweede Kamer. Ook de overige onderdelen van DTO worden vooralsnog niet uitbesteed. Van der Knaap heeft DTO een doelmatigheidstaakstelling opgelegd.

De afgelopen maanden hebben defensie en TNO de mogelijkheden en wenselijkheden van uitbesteding van NAFIN onderzocht. Hieruit is gebleken dat uitbesteding slechts mogelijk is onder strenge voorwaarden. Ook de actuele discussies omtrent de beveiliging van netwerken heeft staatssecretaris Van der Knaap doen besluiten de beveiliging van het NAFIN-netwerk binnen defensie te waarborgen.

Naast de strenge veiligheidseisen ligt ook het verwachte intensievere medegebruik in de komende jaren van het NAFIN-netwerk door de Openbare Orde en Veiligheidssector (politie, brandweer en ambulance) ten grondslag aan het besluit van Van der Knaap. Deze diensten maken via het radionetwerk C2000, gebruik van NAFIN.

Volgens Van der Knaap zijn er diverse mogelijkheden om een doelmatigheidsslag intern te realiseren, onder meer door integratie van alle vergelijkbare automatiseringsactiviteiten die nu nog ergens anders binnen Defensie worden verricht. Ook brengt de concentratie van beheeractiviteiten binnen DTO belangrijke financiële voordelen met zich mee.

Over drie jaar, in 2005, wordt de situatie rond DTO opnieuw beoordeeld. Als de dienstverlening op dat moment achterblijft bij de verwachtingen, dan kan eventueel alsnog worden overgegaan tot uitbesteding.

Gerelateerde pagina's

* Uitbesteding DTO