Partij van de Arbeid

Den Haag, 6 november 2002



Wouter Bos geeft richting aan onderwijsbeleid

PvdA Tweede-Kamerlid Wouter Bos, Edith Hooge (onderwijskundige), Frans Nauta (Nederland Kennisland) en Gerrit Piek (wethouder onderwijs Assen) hebben in een artikel in het NRC Handelsblad van 6 november uiteengezet wat de inzet van de PvdA met betrekking tot het onderwijsbeleid bij de volgende verkiezingen zou moeten zijn.

Hieronder volgen een aantal hoofdpunten

Allereerst het stimuleren van vernieuwing van onderaf en dus voorlopig geen grote hervormingen van bovenaf . Vernieuwing komt niet tot stand in nota's uit Zoetermeer maar is mensenwerk. In plaats van grote operaties voor iedereen en overal, zou juist het experiment beter benut moeten worden.

Daarnaast doet de PvdA er goed aan de hoogste prioriteit nu niet te leggen bij nieuwe wet- en regelgeving maar bij een goede uitvoering van wat er thans van leraren wordt verwacht. En dus moet het vooral gaan om goede arbeidsvoorwaarden, goed management, verbeterde onderwijshuisvesting en beter toezicht.

Een derde hoofdpunt betreft de opvoedingsondersteunende rol van de school en de relatie met het normen en waarden-debat. Met name ook de mogelijkheden voor onderwijzers om zeer vroegtijdig te signaleren waar het met kinderen fout dreigt te gaan, biedt interessante mogelijkheden voor vroegtijdig opvoedingsondersteunend ingrijpen.

Een laatste hoofdpunt is tenslotte de bevordering van gelijke kansen en dus bestrijding van de segregatie in het onderwijs. Voor de auteurs staat voorop dat het onterecht is om met de beschuldigende vinger te wijzen naar ouders die het beste willen voor hun kinderen en dus hun kind naar de beste beschikbare school sturen, vaak een zogenaamde "witte" school. Veeleer is het belangrijk het onderwijs te zien als onderdeel van een groter probleem waarbij ook de bevolkingssamenstelling van hele wijken, het woningtoewijzingsbeleid, veiligheidsbeleid en sociaal beleid een rol spelen . Verscheidene maatregelen komen vervolgens aan de orde.

Het volledige artikel kunt u terugvinden op de website van Wouter Bos: www.wouterbos.nl .



Partij van de Arbeid