Provincie Zuid-Holland

Persbericht

06-11-2002
Provincie Zuid-Holland teleurgesteld in Minister Kamp

"Daar kan ik niks mee", is de reactie van gedeputeerde Marnix Norder op de Stellingnamebrief die de minister van VROM vandaag naar de Tweede Kamer heeft gezonden. De Stellingnamebrief geeft aan: Voor de lange termijn (na 2020) moet verstedelijking ter plaatse overigens niet onmogelijk worden gemaakt. "En dat begrijp ik niet. Nu niet en straks wel bouwen. Er is in de regio nú een behoefte aan 8000 tot 10.000 huizen. Daarin moeten nu keuzes gemaakt worden. Het Rijk heeft zijn verantwoordelijkheid hierbij te lang ontlopen."

Norder: "Het kan niet zo zijn dat het Rijk de beslissing neemt Valkenburg niet te sluiten, zonder verantwoordelijkheid te nemen voor het oplossen van het ruimtevraagstuk van het Leidse stadsgewest." Het gaat in Valkenburg om een kleine tienduizend woningen. "Die zijn bestemd voor de kinderen van de huidige bewoners van de regio. Die 10.000 huizen bouw je op ongeveer 200 hectare. Waar haal je in de Randstad zon oppervlakte vandaan zonder dat je natuurwaarden opoffert."

Zuid-Holland is niet afhankelijk van Vliegkamp Valkenburg. "Maar als de beoogde verstedelijkingslocatie Valkenburg niet doorgaat, moeten pijnlijke keuzes gemaakt worden", zegt Norder. Volgens de provincie Zuid-Holland zijn er geen alternatieve locaties aan de oostzijde van Leiden vanwege het Nationaal Landschap van het Groene Hart. De verstedelijkingsmogelijkheden aan de westzijde gaan altijd ten koste van de agrarische sector, bijvoorbeeld glastuinbouw en/of bollengrond. En dat zijn principiële keuzes die Zuid-Holland samen met de streek moet maken.