DELOITTE & TOUCHE

Overheidsinstanties grote verliezer vergrijzing

Rotterdam, 6 november 2002 Het tekort aan overheidspersoneel neemt de komende jaren drastische vormen aan. Vooral sectoren als zorg, politie en onderwijs die ook nu al te kampen met personeelstekorten, zullen in de toekomst nog zwaarder onder druk komen te staan. Dit blijkt uit een tussentijdse rapportage van een studie uitgevoerd door Deloitte & Touche Human Capital Group. De definitieve resultaten worden op 2 december gepresenteerd in Nieuwspoort Den Haag.

Op dit moment hebben zeven miljoen mensen een baan van minimaal twaalf uur per week. Dat is meer dan ooit. Toch kent de Nederlandse arbeidsmarkt nog tal van knelpunten zoals het nog steeds veel te hoge aantal inactieven. Een aantal dat de komende jaren alleen maar verder zal stijgen. Naar verwachting is in 2030 ruim 21 procent van de bevolking ouder dan 65 jaar tegen 13 procent nu. Omgerekend betekent dit dat er tot 2030 jaarlijks 50.000 extra pensioengerechtigden bijkomen.

De vergrijzing heeft een aantal ingrijpende consequenties voor de verschillende sektoren. Wil de Zorg kunnen blijven voorzien in de groeiende vraag naar zorgverlening aan zieken en ouderen zou maar liefst 25% van alle schoolverlaters op dit moment voor deze sektor moeten kiezen. In het Onderwijs is de helft van het aantal werkenden momenteel 45 jaar of ouder. Dat betekent dat de vervangingsvraag tussen 2003 en 2006 ruim twintig procent bedraagt. In die zelfde periode geldt voor de Politie dat er vijfduizend vrijvallende voltijdbanen moeten worden zien opgevuld. Dat nog los van de vraag waar de gevraagde 8000 man extra personeel vandaan moeten worden gehaald.

De tijd dat een ambtenaar op zijn 58e de deur achter zich dicht kon trekken lijkt gezien de huidige ontwikkelingen grotendeels voorbij. Tweederde van de overheidsbanen wordt momenteel bezet door veertig-plussers hetgeen betekent dat deze mensen rond het jaar 2010 massaal de overheid zullen verlaten. Deze situatie leidt vermoedelijk tot extra maatregelen, waarbij langer doorwerken dus onontkoombaar zal zijn.

Het onderzoek van de Deloitte & Touche Human Capital Group, bestaande uit gegevens uit eigen onderzoek en uit studies van onder meer het CBS, WRR en CPB, brengt de bewegingen op de arbeidsmarkt in kaart en beschrijft de trends en ontwikkelingen op dit gebied. Op 2 december wordt tijdens een mini-seminar in Perscentrm Nieuwspoort in Den Haag de resultaten in boekvorm gepresenteerd.

/ - / - / - / - / - / - / - /