Nieuw-Vlaamse Alliantie


Meerderheid verwerpt ene arrondissementsrechtbank (06/11/02)

Vandaag werd in de Kamercommissie Grondwet de wijziging van art. 157 van de Grondwet behandeld. Door de wijziging worden de militaire rechtbanken in vredestijd afgeschaft en wordt anderzijds de strafuitvoeringsrechtbank in de Grondwet opgenomen. Hiermee worden twee aanbevelingen van het Octopus-akkoord eindelijk uitgevoerd.

N-VA-voorzitter Geert Bourgeois amendeerde het voorstel om ook een andere Octopus-aanbeveling in te brengen in de Grondwet: de horizontale integratie van de rechtbanken op het niveau van eerste aanleg om te komen tot één rechtbank per arrondissement en één vredegerecht per gerechtelijk kanton. De amendementen van Bourgeois werden vandaag door de meerderheid achteloos verworpen.

Het Octopus-akkoord prees de voordelen als volgt: "De organisatie van arrondissementsrechtbanken kadert in de herwaardering van de eerstelijnsrechtspraak. Het is een efficiënt middel in de bestrijding van de gerechtelijke achterstand, vereenvoudigt de rechtstoegang voor de rechtzoekende en is een manier om de middelen (personeel, gebouwen, infrastructuur) efficiënter te gebruiken."

Er zou in twee arrondissementen een pilootproject opgestart worden, in afwachting van de hervorming van art. 157 van de Grondwet. Bovendien zou een centrale inleidingskamer opgericht worden, waarbij de dispatchingfunctie, de inleiding van de eis op verzoekschrift en de functie van de rolrechter centraal zouden staan. Tevens zou de omvang van de gerechtelijke arrondissementen aangepast worden.

Niettegenstaande het federaal regeerakkoord uitdrukkelijk stelt dat de "regering snel werk maken van een integrale uitvoering van de Octopus-akkoorden" weigerde paars-groen in te gaan op het herhaaldelijk verzoek van Geert Bourgeois om te starten met de horizontale integratie. Integendeel wordt alleen de verticale integratie van het Openbaar Ministerie uitgevoerd, de horizontale integratie (van het arbeidsauditoraat) niet.

Voor de N-VA nogmaals het bewijs dat bovenal de VLD niet alleen het regeerakkoord, maar ook het eigen verkiezingsprogramma naar de prullenbak verwijst. De Vlaamse kiezers die met een VLD-stem hoopten op een betere, moderne justitie, zijn er aan voor de moeite. Octopus wordt vakkundig begraven.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, kamerlid, alg. voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---

Ledenblad
Volle Manen