Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Het erkende lichaam

Over lichaamsgerichte therapie voor jongens en mannen die seksueel misbruikt zijn

Misbruikte jongens en mannen hebben gemeen dat hun lichamelijke integriteit is geschonden. Als overlevingstrategie zijn zij hun lichaam gaan ontkennen. Sommigen noemen het minachting van het lichaam, anderen hebben het over dissociatieve verdringing. Nog te vaak is lichaamsbeleving geen gespreksonderwerp, noch voor de jongens en mannen, noch voor behandelaars. Lichaamsgerichte therapie kan dit thema een plaats geven en veranderingen bewerkstelligen bij de slachtoffers. 'Het erkende lichaam' gaat over lichaamsgerichte therapie voor seksueel misbruikte mannen. en is samengesteld uit artikelen, reeds beschreven casuïstiek en verslagen van interviews met lichaamsgerichte therapeuten. Het doel van deze publicatie is de lezer te informeren over een aantal lichaamsgerichte werkvormen en te inspireren bij het geven van hulp aan seksueel misbruikte jongens of mannen. Daarbij richten we ons op zowel professionals als studenten in de hulpverlening, psychologie, psychotherapie en specifieke opleidingen voor lichaamsgerichte hulpverlening. Op deze manier hoopt TransAct bij te dragen aan de verbetering van de opvang van en zorg voor jongens en mannen die seksueel misbruikt zijn.

De aanleiding tot het samenstellen van de bundel is het feit dat seksueel misbruikte jongens en mannen nog te weinig in beeld zijn bij hulpverleners. Volgens de landelijke registratie van de Advies en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) is één op de drie slachtoffers van seksueel misbruik een jongen.
Regelmatig horen wij van misbruikte mannen, die al de nodige reguliere hulpverleners hebben bezocht, dat zij ontevreden zijn over de geboden hulp. Het lichamelijke en de gevoelservaringen zijn niet aan de orde geweest.

Lichaamsgerichte hulpverlening betreft per definitie je persoonlijke ervaringen. Het blijkt effectief voor cliënten, die graag en veel praten, terwijl ze zich niet realiseren wat ze nu eigenlijk voelen. Seksueel misbruikte mannen die niet geneigd zijn te praten over hetgeen hen dwarszit (en dat zijn er veel), blijken ook gebaat bij lichaamsgerichte hulpverlening. Zij vinden nieuwe woorden voor hun ervaringen via deze vorm van therapie.

De therapeuten die hun werkwijze in deze publicatie toelichten, hebben ruime ervaring in het geven van begeleiding aan mannen. Zij hebben elkaar leren kennen via een landelijke intervisiegroep, die is opgericht door TransAct en Chris Wijnne. In deze groep komen met enige regelmaat nieuwe therapeuten hun kennis en ervaringen delen. Deze groep therapeuten streeft kwaliteitsverbetering na door kritisch en opbouwend te kijken naar elkaars werk en te zoeken naar heldere beschrijvingen en demonstraties van ieders werkwijze. Zij houden zich bezig met intervisie en supervisie en met beschrijvingen van casuïstiek en methodieken. Wat opvalt is dat vaak eclectisch gebruik gemaakt wordt van werkvormen. Het doel van deze publicatie is om de doelen en werkwijzen van de lichaamsgerichte therapieën transparanter te maken.


* Kijk voor meer informatie op de internetsite van Transact. Op de site kunt u deze publicatie online bestellen en bekijken (pdf formaat)

---


---

Laatst gewijzigd: 07-11-2002