Gemeente Nieuwegein

Vangnet voor mensen zonder zorg

De Gemeente Nieuwegein heeft samen met Altrecht, Centrum Maliebaan, GGD Midden Nederland en Vitras Maatschappelijk Werk het initiatief genomen om voor mensen zonder zorg een vangnetproject op te zetten. Het project wil een vangnet creeren voor mensen die de weg naar de hulpverlening niet vinden of hulpverlening niet accepteren. Op 6 november sluiten de genoemde instanties hierover een convenant waarmee zij zich onder andere verplichten bij te dragen aan het project, in financiële of personele zin. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Zorgkantoor Utrecht.

Het vangnetproject is gericht op mensen met onvoldoende ziekte-inzicht, die overlast veroorzaken of een onacceptabele vorm van zelfverwaarlozing vertonen. Vrijwel altijd is er sprake van complexe en meervoudige problematiek op het gebied van psychiatrie, strafrecht, huisvesting, financiën, zorg en welzijn.
Het unieke van dit samenwerkingsproject is dat gewerkt zal worden met hulpverleners die deels voor het vangnetproject werken en deels voor hun eigen organisatie. Doordat de leden van het vangnetteam uit verschillende organisaties komen heeft men beschikking over een heel groot netwerk. Op deze manier wordt voorkomen dat deze mensen tussen wal en schip terechtkomen.

De komende maanden zullen de verdere voorbereidingen worden getroffen, zodat het project begin 2003 daadwerkelijk van start kan gaan. De bedoeling is dat het project binnen twee jaar wordt verbreed naar de gemeenten in de regio Lekstroom.

Invoerdatum 18-9-2002