Gemeente Breda

Persberichten

22-10-2002

Gebiedsplan woongebied Spoorbuurt opgesteld
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft het conceptplan voor het beheer van het woongebied Spoorbuurt vrijgegeven voor consultatie. In het plan wordt op hoofdlijnen het beheer van het woongebied Spoorbuurt weergegeven. Belanghebbenden kunnen tot 20 november 2002 op het plan reageren, bijvoorbeeld tijdens de consultatieavond op 7 november 2002

De Spoorbuurt is opgenomen in de ontwikkelingen in de Spoorzone. Dat heeft effecten op de buurt en op het beheer van de buurt. Reden voor de dienst Stadsbeheer om een gebiedsplan voor de Spoorbuurt op te stellen. Er zullen in het kader van de ontwikkelingen met name wijzigingen plaatsvinden in het stationsgebied, de zone langs de sporen en de aanlooproutes van en naar het station. In de ontwikkelingen van de Spoorzone is een drietal fases te onderscheiden: de voorbereidingsfase, de uitvoeringsfase en de beheerfase. In het gebiedsplan wordt een visie gegeven op het beheer van het woongebied Spoorbuurt in de voorbereidingsfase. Waar mogelijk wordt een doorkijkje geboden naar de volgende fases.

De Spoorbuurt is een langgerekte buurt gelegen tussen de singels en de spoorlijn en vormt een onderdeel van het centrum. De Spoorbuurt is een veelzijdige wijk waarin niet alleen een woonfunctie aanwezig is maar waar ook bedrijven, winkels en horeca gevestigd zijn. Tevens vormt de wijk een belangrijke verbinding tussen het centrum en het station.

Het is de bedoeling met het concept gebiedsplan voor de Spoorbuurt de aanwezige kwaliteiten en karakteristieken in stand te houden. De beoogde kwaliteitsbeelden worden niet altijd behaald. Door het verhogen van frequenties of het wijzigen van beheermethodes kunnen de kwaliteitsbeelden wellicht wel gehaald worden.
Als er in de Spoorzone daadwerkelijk werkzaamheden uitgevoerd gaan worden (de uitvoeringsfase) is het beheer vooral gericht op het minimaliseren van de negatieve effecten. Er wordt extra beheer uitgevoerd om de leefbaarheid en de veiligheid van de bewoners en gebruikers in stand te houden. In de verschillende fases dient het gebiedsplan geactualiseerd te worden. De functionaliteit en het (toekomstige) gebruik spelen naast de inrichting een belangrijke rol bij het aanpassen van het beheer.

Tijdens het opstellen van het plan is gebruik gemaakt van de klankbordgroep Spoorbuurt die in het kader van het Spoorzone-traject is opgericht. Ook andere belanghebbenden kunnen tot 20 november 2002 een reactie op het plan te geven. Tevens is er een consultatieavond op 7 november 2002 in buurthuis het Spoorhuis.

Breda, 22 oktober 2002