Rijksuniversiteit Groningen

De Kruistochten vanuit Islamitisch perspectief

Wat betekenden de Kruistochten voor Islamitisch Jeruzalem? Het Britse echtpaar en Islamdeskundigen Robert en Carole Hillenbrand, die dit jaar samen de Vonhoff-leerstoel van de Rijksuniversiteit Groningen bekleden, kozen deze roerige periode voor hun tweede dubbellezing. Deze maakt deel uit van een serie rond het thema Islamic Jerusalem: the most sublime of cities. Robert Hillenbrand, kunsthistoricus, en Carole Hillenbrand, historica, benaderen het thema ieder vanuit het eigen vakgebied.

Robert Hillenbrands lezing is getiteld Afterlife: the dome of the rock in its first millennium. Hij bespreekt de ontwikkeling en betekenis van de moskee de Rotskoepel in deze periode. Carole Hillenbrand gaat in op de gebeurtenissen en de gevolgen van de Kruistochten. De titel van haar lezing luidt: Conflict: Jerusalem during the crusades. Niet alleen nu kent Jeruzalem roerige tijden, ook tijdens de Kruistochten is er veel bloed in en om deze stad vergoten. In de tijd van de Kruistochten waren het echter de Christenen en de Moslims die met elkaar streden. Nadat de stad in de zevende eeuw na Christus in handen van de Moslims gevallen was, ontwikkelde zij zich al snel tot de op één na belangrijkste stad van de Islam. Dat de religieuze betekenis voor de verschillende godsdiensten niet altijd tot problemen leidde, bleek in die begintijd. Vele reizigers met een Christelijke, Joodse en Mohammedaanse achtergrond kwamen naar dit religieuze centrum en werden aangespoord ook de heilige plaatsen van de andere godsdiensten te bezoeken. Waarom besloten de Christenen dat Jeruzalem 'bevrijd' moest worden? Zij schrokken er niet voor terug om in 1099 voor dit doel naar verluidt 70.000 moslims om te brengen en daarnaast ook nog tienduizenden Joden. Wat gebeurde er met de Rotskoepel, toen Jeruzalem door de Christenen werd heroverd? De Kruistochten hebben een enorme invloed gehad op de ontwikkeling en betekenis van Islamitisch Jeruzalem, zowel in kunsthistorisch als in historisch opzicht. Dat verklaart waarom het echtpaar Hillenbrand juist deze periode uitkoos voor de tweede dubbellezing.

Het echtpaar Hillenbrand is verbonden aan het Centre for Islam Studies van de Universiteit van Edinburgh. Hun derde dubbellezing in Groningen vindt plaats op 21 november 2002, waarin Jeruzalem in de periode van de moderne tijd wordt besproken. De eerste lezing, 7 oktober gehouden, ging over Jeruzalem in de vroege Islam.

Datum en tijd

donderdag 7 november 2002, 14.00-17.00 uur

Sprekers

Robert en Carole Hillenbrand

Titels

Afterlife: The dome of the rock in the first millenium (Robert); Conflict: Jerusalem during the crusades (Carole)

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Joke van Kuijk, telefoon (050)363 73 70, e-mail j.h.b.van.kuijk-sweering@let.rug.nl of Anneke Kok, telefoon (050)363 59 09, e-mail a.kok@let.rug.nl

Lezing