Rijksuniversiteit Groningen

Van der Leeuwlezing Ian McEwan en Douwe Draaisma

Op 7 november 2002 zal de 20e Van der Leeuw Lezing uitgesproken worden door de Engelse auteur Ian McEwan. De titel van zijn lezing is Literature, Science and Human Nature. Co-referent is de Groninger wetenschapper/publicist Douwe Draaisma.

Ian Mc Ewan (1948, Aldershot, Kent) heeft zich in ruim een kwart eeuw een naam verworven in de top van de Engelse letteren. Hij ontving in 1998 de Booker Prize voor zijn roman Amsterdam. McEwan's belangstelling voor de duistere kanten van het menselijk gedrag is in de loop der jaren steeds diepzinniger geworden. De inhoud van de 20e Van der Leeuw Lezing zal die ontwikkeling weerspiegelen. McEwan zal bij deze gelegenheid reflecteren op de menselijke natuur, zowel vanuit literair als wetenschappelijk perspectief, met name dat van de evolutionaire bio-psychologie. Daarin zullen vragen naar de oorsprong van emoties, moraliteit en cultuur een belangrijke rol spelen. Douwe Draaisma plaatst in zijn co-referaat De hinderlijke weerstand van de feiten een aantal kritische kanttekeningen bij het betoog van McEwan, met name bij diens ideeën omtrent de evolutionaire oorsprong van het menselijk denken en beleven. De discussie daarover is omgeven met voetangels en klemmen, misvattingen en vooringenomenheid. Draaisma zoekt in dit debat nadrukkelijk de nuance en bekritiseert extreme posities, aan beide zijden.

De Stichting Van der Leeuw Lezing is een samenwerkingsverband van de provincie Groningen, de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Volkskrant en de Stichting Martinikerk Groningen. Sponsoren van de Stichting zijn boekhandel Scholtens Wristers en de KLM.

Datum en tijd

donderdag 7 november 2002, 16.30 uur

Sprekers

Ian McEwan en Douwe Draaisma

Titels

Literature, Science and Human Nature (McEwan); De hinderlijke weerstand van de feiten (Draaisma)

Plaats

Martinikerk Groningen

Toegang

gratis alleen met toegangskaarten die te bestellen zijn via internet www.vanderleeuwlezing.nl of af te halen bij der RUG-winkel, Oude Kijk in 't Jatstraat 39

Informatie

Renzo Tuinsma, telefoon (050)363 54 64, e-mail
r.tuinsma@bureau.rug.nl

Afscheidsrede

en symposium