Rijksuniversiteit Groningen

29 okt 2002

Nummer 138 28 oktober 2002

20e Van der Leeuw Lezing

Ian McEwan en Douwe Draaisma over de menselijke natuur

Op donderdag 7 november 2002 spreekt de Engelse auteur Ian McEwan de 20e Van der Leeuw Lezing uit. De titel van zijn lezing is Literature, Science and Human Nature. Voor het co-referaat De hinderlijke weerstand van feiten tekent de Groninger wetenschapper en publicist Douwe Draaisma.

Darwin en de menselijke natuur
Weerstand van feiten
Ian McEwan
Douwe Draaisma
De Van der Leeuw Lezing
Noot voor de pers

De Van der Leeuw Lezing wordt zoals gebruikelijk gehouden in de Martinikerk in Groningen. De lezing begint om 16.30 precies. Het publiek wordt verzocht een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn. Gratis toegangskaarten kunnen - zolang de voorraad strekt - afgehaald worden bij de RUG-winkel, Oude Kijk in 't Jatstraat 39, Groningen of worden besteld via de website
www.vanderleeuwlezing.nl.

Darwin en de menselijke natuur

Uit het werk van Ian McEwan blijkt een grote belangstelling voor de duistere kanten van het leven. Dreiging, obsessies, geweld, sadisme en dood, maar ook seksualiteit en erotiek spelen een belangrijke rol. De keuze voor deze onderwerpen leverde hem de bijnaam McAbre op, en zijn verhalen roepen zowel bewondering als schrik op. Mag de thematiek de lezers soms verdelen, McEwan wordt in brede kring geroemd om zijn meeslepende schrijfstijl. Zijn boeken zijn met vaart geschreven en van hoog literair niveau. Zijn belangstelling voor de macabere zijde van het menselijk gedrag is in de loop der jaren steeds diepzinniger geworden. De inhoud van de 20e Van der Leeuw Lezing zal die ontwikkeling weerspiegelen. McEwan zal bij deze gelegenheid reflecteren over de menselijke natuur, zowel vanuit literair als wetenschappelijk perspectief, met name dat van de evolutionaire bio-psychologie. Daarin zullen vragen naar de oorsprong van emoties, moraliteit en cultuur een grote rol spelen. Met een hoofdrol voor Charles Darwin en bijrollen voor oa. Odysseus, Anna Karenina, Albert Einstein, Franz Kafka, Virginia Woolf, Alan Turing en The Beatles.

Weerstand van feiten

In het co-referaat van Douwe Draaisma speelt William James de hoofdrol. Want zijn Principles of Psychology is voor psychologen wat The Origin of Species voor biologen is. Naar aanleiding van een opmerking van James over de 'weerstand van de feiten', in een brief aan zijn succesvolle romanschrijver broer Henry, onderzoekt Draaisma de verhouding van feit en fictie, wetenschap en literatuur. In zijn co-referaat bespreekt hij de opvattingen van McEwan over de evolutionaire oorsprong van het menselijk denken en beleven, zoals die vooral blijk uit de volgens Draaisma magistrale roman Enduring Love. Niettemin voelt hij zich niet helemaal op z'n gemak bij de uitgangspunten van McEwan. De nature-nurture discussie is omgeven met voetangels en klemmen, misvattingen en vooringenomenheid. Draaisma zoekt in dit debat nadrukkelijk de nuance en bekritiseert extreme posities aan beide zijden. Omwille van de feiten.

Ian McEwan

Ian McEwan (1948) debuteerde in 1975 met de verhalenbundel First Love, Last Rites, in het Nederlands uitgebracht onder de titel De laatste dag van de zomer. Sindsdien heeft hij een omvangrijk oeuvre opgebouwd, dat tot het meest vooraanstaande van de hedendaagse Engelse letteren wordt gerekend. In 1998 ontving hij de Booker Prize voor de roman Amsterdam. Vorig jaar werd zijn roman Atonement voor deze prijs genomineerd. In 1978 zag een tweede verhalenbundel het licht, getiteld In Between the Sheets. Daarna volgden een negental spraakmakende romans. Behalve de al genoemde waren dat: The Cement Garden (1978), The Comfort of Strangers (1981), The Child in Time (1987, bekroond met de Whitbread Novel of the Year Award), The Innocent (1990), Black Dogs (1992), The Daydreamer (1994), Enduring Love (1997).

Douwe Draaisma

Douwe Draaisma (1953) doceert grondslagen en geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn proefschrift De metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen (1995), uitgegeven door de Historische Uitgeverij te Groningen, werd vertaald in het Engels, Duits en Spaans. In Tsjechië, Brazilië en Italië zijn vertalingen in voorbereiding. Vorig jaar publiceerde Douwe Draaisma bij de Historische Uitgeverij een studie over het autobiografische geheugen Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Het boek kreeg alom lovende recensies, stond lange tijd in de top-10 van best verkochte non-fictie, werd genomineerd voor de AKO-prijs en onderscheiden met de J. Greshoff-prijs van de Jan Campert-stichting. Voor zijn onderzoek naar de geschiedenis van de psychologie ontving Draaisma in 1990 de Heymansprijs van het Nederlands Instituut van Psychologen.

De Van der Leeuw Lezing

De Stichting Van der Leeuw-lezing, genoemd naar de Groninger theoloog prof.dr. Gerardus van der Leeuw (1890-1950), werd opgericht op 22 april 1983. De stichting is een samenwerkingsverband van de provincie Groningen, de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Volkskrant en de Stichting Martinikerk Groningen.

Eerdere sprekers waren oa. Barbara Tuchman, Peter Gay, Iris Murdoch, Amos Oz, György Konrád, Simon Schama, Hans Magnus Enzensberger, Carlos Fuentes, Ben Okri, Annie Proulx, Daniel Cohn-Bendit en laatstelijk Isabel Allende.

Noot voor de pers

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Renzo Tuinsma, telefoon
(050)363 54 64, r.tuinsma@bureau.rug.nl