Ingezonden persbericht


Persbericht
31 oktober 2002

Nog meer bedrijven, overheden en cateraars gaan biologisch! Eigenlijk heel logisch

Op 7 november a.s. ondertekenen, naast bijvoorbeeld de NOVEM en de Universiteit Utrecht, ruim 20 bedrijven en 10 nieuwe cateraars en distributeurs de intentieverklaring Biologische catering. Daarmee zetten zij zich in voor de doelstelling: 5% van de consumentbestedingen in 2004 is biologisch. De ondertekening vindt plaats tussen 10.30 en 12.00 uur bij Staalbankiers in Den Haag. Voorafgaand worden de resultaten van het project "Biologische catering in bedrijfsrestaurants" over het eerste jaar gepresenteerd. In een rondetafelgesprek zullen een aantal betrokken partijen hun ervaringen van het afgelopen jaar toelichten.

Op 2 april jl ondertekenden ook al ruim 30 bedrijven de intentieverklaring Biologische Catering. Sindsdien werken zij hard aan de doelstelling "5% biologisch in 2004". Voor de biologische landbouw betekent dat een flinke groei in de omzet. En dat de belangstelling groeit, laten de ruim 30 nieuwe ondertekenaars zien.

Resultaten van één jaar
In november 2001 is het project gestart "Biologische catering in bedrijfsrestaurants". In dit project werken de 12 provinciale milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu samen om de afzet van biologische producten via bedrijfsrestaurants te stimuleren. Een hogere afzet creëert meer vraag en biedt meer boeren de mogelijkheid om biologisch te gaan werken.

Ervaringen op tafel
Naast de ondertekening van de intentieverklaring willen wij aandacht besteden aan de ervaringen van de bedrijven die al bezig zijn met biologische producten. Welke dingen lopen goed? Waar zitten knelpunten? Karin van den Boogaert (o.a. presentatrice van het Radio1-Journaal) zal hier met verschillende partijen een gesprek over aan gaan.

Knelpunten
Vraag en aanbod van biologische producten zijn nog niet goed op elkaar afgestemd. Producenten, distributeurs en cateraars werken er hard aan om dat te verbeteren. Vaak is de (hogere) prijs van de biologische producten ook een knelpunt voor de cateraar of opdrachtgever om deze producten op te nemen in het assortiment. Het aantrekkelijker maken van invoering van biologische catering is realiseerbaar. De bal daarvoor ligt bij de politiek. De milieuorganisaties pleiten voor bijvoorbeeld een fiscale maatregel, waardoor het hele verhaal financieel beter haalbaar wordt. Ook voelen zij de politiek aan de tand over consequent gedrag inzake stimuleren van de vraag naar biologische producten. Waarom gaan niet alle overheden over op biologische catering? Een actieve stimulering is een beloning voor het feit dat de biologische landbouw natuur en milieu minder belast dan de gangbare landbouw.

EINDE PERSBERICHT z.o.z.

Voor de redactie:
Bijgevoegd vindt u de uitnodiging met het programma van 7 november U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Adres: Lange Houtstraat 8, Den Haag
(voor routebeschrijving zie www.staalbankiers.nl/kantoren)

Meer informatie:
Natuur en Milieufederatie Utrecht, Ieke Benschop, projectleider Biologische catering in bedrijfsrestaurants, 030-254 44 57. Of: Natuur en Milieufederatie Utrecht, Ria Marteijn, communicatie, 030 254 44 57.

Of kijk op de website www.natuurenmilieunederland.nl

Vanaf 6 november vindt u op de website www.natuurenmilieunederland.nl de volgende documenten:
- de volledige lijst van ondertekenaars op 7 november
- de samenvatting van de intentieverklaring

- de lijst van ondertekenaars van 2 april jl

Na 7 november zijn er foto's beschikbaar.