Katholieke Universiteit Nijmegen

Redactie prof. dr. Edith Brugmans
Nieuw cursusboek cultuurfilosofie
Onlangs verscheen een nieuwe cursus Cultuurfilosofie van de Open Universiteit Nederland. De cursus bestaat uit het tekstboek Cultuurfilosofie. Katholieke, reformatorische, humanistische, islamitische en joodse reflecties over onze cultuur, dat als handelsuitgave verschijnt, en een bijbehorend werkboek dat een OU-uitgave is. Het tekstboek is evenwel ook als zelfstandig boek te lezen. Prof. dr. Edith Brugmans had de redactie van beide boeken. Het boek wordt donderdag 7 november gepresenteerd op het symposium ´Levensbeschouwelijk Nederland´ te Amsterdam.

Het boek en de cursus bieden een rijk geheel aan wijsgerige reflecties, standpunten en argumenten die uitdagen tot het ontwikkelen van een eigen visie op onze cultuur. De handelseditie is een kloek boek van 900 pagina's dat fraai is uitgegeven door Damon. In 23 hoofdstukken wordt de lezer meegevoerd van de vraag `wat is cultuur' tot de kwestie `wat is de betekenis van bijzonder onderwijs in onze samenleving'.
In het eerste deel wordt de these ontwikkeld dat onze cultuur in een crisis verkeert: het ideaal van autonomie lijkt veel van haar glans verloren te hebben. Zelfs de politieke autonomie die aan de basis ligt van onze liberale democratie, spreekt niet meer vanzelf. Maar als autonomie niet langer dominant is, als niet meer `het zelf' alleen bepalend is voor ons denken en handelen, wie of wat heeft ons dan iets te vertellen? Wie of wat heeft ons iets te zeggen over een goed leven en samenleven? Traditioneel lieten religies en levensbeschouwingen zich hierover horen. Kunnen zij ons nu nog of opnieuw aanspreken? De auteurs van het boek beantwoorden deze vraag in positieve zin door te tonen wat vanuit levensbeschouwelijk perspectief te denken is over specifieke activiteiten. Aan bod komen: het katholieke, reformatorisch-wijsgerig, humanistische, islamitische en joodse denken. Dit zijn de vijf denkrichtingen die in stichtingen vertegenwoordigd zijn. De lezer wordt in deze denkrichtingen ingeleid in het tweede deel van het boek.
Het derde deel bevat constructieve reflecties. Vanuit de genoemde levensbeschouwelijke perspectieven wordt gedacht over wetenschap, techniek, economie, milieu; over vrijheid, sociale ordening en politiek, over ethiek en transcendentie, over geloof en rite. Deze beschouwingen geven in hun samenhang creatieve aanzetten tot nieuwe idealen voor onze cultuur. Ten slotte wordt ruim aandacht besteed aan de casus Levensbeschouwing en Onderwijs.
De constructieve inhoud van het boek en van de cursus maakt ze belangrijk voor onze samenleving nu. Dat belang wordt onderstreept tijdens het symposium "Levensbeschouwelijk Nederland". Enkele auteurs zullen dan spreken over de plaats van geloof en rede in levensbeschouwelijk denken. Deze auteurs zullen ook met politici en critici in debat gaan over de vraag hoe wij kunnen omgaan met de levensbeschouwelijke pluraliteit in ons land.

Boek: Cultuurfilosofie. Katholieke, reformatorische, humanistische, islamitische en joodse reflecties over onze cultuur, onder redactie van Edith Brugmans, Damon, Budel, 2002,
895 pagina's, ca. 45,00.
Het boek bevat bijdragen van: prof. dr. I.B.H. Abram, prof. dr. W. Achterberg, prof. dr. K. Boey, A. van Bommel, prof. dr. J.A.M. Bransen, prof. dr. E.H.L. Brugmans, prof.dr. P.B. Cliteur, prof. dr. W.F.C.M. Derkse, prof. dr. W.J. van der Dussen, prof. dr. H.G. Geertsema, prof. dr. P.A.H.M. van Gennip, prof. dr. B. Goudzwaard, prof. dr. S. Griffioen, prof. dr. A. van der Heide, prof. dr. J. van der Hoeven, prof. dr. F.C.L.M. Jacobs, prof. dr. P.H.A.I. Jonkers, dr. V. Kal, dr. A. Karagül, prof. dr. R. Kuiper, prof. dr. H.A.M. Manschot,
prof. dr. ir. E. Schuurman, prof. dr. R.A.P. Tielman, prof. dr. P.J.M. van Tongeren, prof. dr. J.M.M. de Valk, prof. dr. B. Vedder, prof. dr. G.A. van der Wal, dr. W.B.S. van de Wetering, prof. dr. R. van Woudenberg.

OU-Cursus: Cultuurfilosofie. Cursuscode: C.32222. Tekstboek: als boek hierboven vermeld.
Werkboek: Edith Brugmans, Cultuurfilosofie. Katholieke, reformatorische, humanistische, islamitische en joodse reflecties over onze cultuur, Werkboek, Open Universiteit, Heerlen, 2002, 192 p.

4-11-2002


* programma symposium