Gemeente Maassluis

28-10-2002

Opening nieuwe Centrum voor Natuur en Milieu Educatie in Maassluis

Op donderdag 7 november 2002 wordt om 16.00 uur het nieuwe Maassluise Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) officieel geopend. Milieuwethouder mevrouw E.J. Groosman van den Brandhof zal de opening verrichten, terwijl de heer R. van Raaij van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij de aanwezige kinderen een les zal geven, waar ook de volwassenen iets van kunnen leren. Tijdens de openingsceremonie, waar kinderen uiteraard onderdeel van uitmaken, zal de naam van het centrum bekend worden gemaakt.

Kinderen zijn de hoofddoelgroep van het NME. Maar ook volwassenen komen in het nieuwe centrum aan bod. De Vrienden van het CNME, een groep vrijwilligers die allerlei activiteiten organiseert op het gebied van natuur en milieu, zullen zich presenteren met een nieuw programma voor de komende maanden. Want dit prachtige centrum zal optimaal gebruikt gaan worden, voor en door iedereen die geĂŻnteresseerd is in natuur en milieu. Doel is dat mensen hun omgeving leren kennen en waarderen en daardoor duurzamer gaan handelen.

Geschiedenis
Het centrum voor natuur en milieu educatie is een onderdeel van de sector stads- en milieubeheer van de gemeente Maassluis. Zeven jaar geleden werd er gestart met NME. In de beginperiode werden er lessen gegeven in een klaslokaal aan de Oleanderstraat, bijvoorbeeld een bijenles en een kaasles. Door de groei van de school waar het NME bij inwoonde, moest er na verloop van tijd gezocht worden naar een andere locatie en zo kwam het NME in een ruimte aan de Havenstraat terecht. Daar zijn drie jaar lang lessen gegeven aan leerlingen van de Maassluise basisscholen. De herfstles en de boerderijdierenles kwamen erbij, evenals een aantal buitenlessen als de lessen op de landtong Rozenburg voor groep 8, de lente elfjes en de rugzakroute voor respectievelijk groep 3 en 7 in het Wipperspark en sinds kort ook de les Stilte naast de stad met een bezoek aan een boerderij.

Omdat de ruimte aan de Havenstraat slechts een tijdelijke behuizing zou zijn, is vrij snel op zoek gegaan naar een nieuwe stek voor het NME. Er werd naar gestreefd om in een groene omgeving terecht te komen en zodoende ook rond het centrum lessen te kunnen geven. Het NME heeft een jaar zonder leslokaal moeten doen omdat het lokaal aan de Havenstraat afgebroken werd. In dat jaar zijn er zoveel mogelijk buiten lessen verzorgd. Zo werd de winterles gegeven in het Staelduinse bos vanuit het bezoekerscentrum. De klassen werden met een bus opgehaald en naar het bos gereden.

Toen de locatie aan de Dr. A. Schweitzerdreef in zicht kwam leek dat gelijk een geschikte plek. In het groen en dicht bij de Oranjeplassen. De kantine van de tennishal was zeker groot genoeg en er was plaats voor opslag en een lokaaltje voor film, video of tentoonstellingen. Maar er moest nog veel gebeuren voor wat het nu is. Binnen en buiten werd er geverfd, muurtjes verplaatst, een keuken gezet en nog veel meer. Samen met de afdeling groenvoorziening van de gemeente wordt er aan gewerkt om de omgeving zo natuurlijk mogelijk te krijgen. Zo wordt er binnenkort een lindeboom geplaatst voor het bijenvolkje dat in het voorjaar in de kijkkast van het centrum geplaatst wordt. Ook is er zand gestort om kruiden te laten groeien die aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld vlinders.
Twee vrijwilligers hebben een muurtje gebouwd met wat hulp van de Vrienden van het NME. Het muurtje is gebouwd van oude steentjes en met kalkrijk cement gemetseld. Er zullen varentjes tussen de steentjes gaan groeien en muurleeuwenbekjes. Ook metselbijen kunnen zich in de gaatjes van het hout wat er tussen gemetseld is vestigen .

Gerelateerde documenten:
Open middag op het nieuwe Centrum voor Natuur en Milieu Educatie