STICHTING NEDERLAND SCHOON

Nederland Schoon start campagne tegen zwerfafval op school

Stichting Nederland Schoon organiseert op 7 november 2002 de kick-off van de landelijke zwerfafvalcampagne voor het Voortgezet Onderwijs.

De Stichting Nederland Schoon gaat zich gedurende het schooljaar 2002/2003 voor het eerst ook richten op alle scholen voortgezet onderwijs in Nederland. Dit gebeurt in het kader van de campagne 'Met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak'. Hiervoor is de zwerfafvalbox ontwikkeld, een box met materialen waarmee scholen het thema zwerfafval in en rondom hun school kunnen aanpakken. Op 7 november zal om 10:30 de kick-off van deze campagne plaatsvinden op het Dr. Nassau College te Assen. Mevr D. Van As-Kleijwegt (burgemeester van Assen), Mevr M. van Aggelen (directeur Nederland Schoon) en Tim Zweije (acteur uit Onderweg naar Morgen) zullen vanuit de hoogte het startschot voor de campagne geven. Daarna is er voor belangstellenden de gelegenheid om een startles bij te wonen en om in een debat te discussiëren met leerlingen, personeelsleden en de directeur van Stichting Nederland Schoon.

Landelijke campagne
Nederland Schoon is in augustus 2002 begonnen met de buitenreclamecampagne om bij het publiek de problemen van zwerfafval onder de aandacht te brengen. Verschillende posters in bushokjes en langs wegen en fietspaden laten zien hoe lang het duurt voordat het zwerfafval is vergaan. Niet alleen op straat maar ook op scholen is zwerfafval een probleem. Jongeren zijn namelijk, naast verkeersdeelnemers en recreanten, grote vervuilers. Daarom heeft Nederland Schoon voor het Voortgezet Onderwijs de zwerfafvalbox ontwikkeld.

Zwerfafvalbox
Wanneer de school het zwerfafvalprobleem op en rondom de school wil aanpakken, kunnen zij de zwerfafvalbox tegen verzendkosten (EURO
20,-) bestellen. De zwerfafvalbox bevat materialen voor alle doelgroepen in de school: leerlingen, maar ook het schoolpersoneel. Uitgangspunt is dat een aanpak alleen effectief is als het beleid wordt geïntegreerd in de school en als alle partijen meewerken. Afzonderlijke hand-outs voor directieleden, docenten en het ondersteunend personeel geven deze beroepsgroepen praktische tips om in hun werk te integreren. Het materiaal uit de box is geschikt voor alle leerlingen van alle niveaus en van elk type
voortgezet onderwijs.

Startles
Tijdens een startweek brengen de docenten het thema zwerfafval bij alle schoolklassen onder de aandacht. In één lesuur zien de leerlingen een video, discussiëren ze over zwerfafval en geven ze een beoordeling van de vervuiling op en rondom hun eigen school met de meetmethode van Nederland Schoon. Door deze metingen vervolgens te herhalen, kunnen scholen de vorderingen zelf monitoren. Tijdens de kick-off is er voor de pers de gelegenheid om een startles bij te wonen.

Uitvoerige testfase
Nederland Schoon realiseert zich dat zwerfafval door scholen veelal als een weerbarstig probleem wordt ervaren, waarbij veel sociale aspecten een rol spelen. Om effectief te kunnen aanhaken op de belevingswereld van leerlingen, maar ook van het schoolpersoneel, heeft er in het schooljaar 2001/2002 een uitvoerig vooronderzoek plaatsgevonden op zeven middelbare scholen in Nederland. Hier is veelvuldig met leerlingen en personeelsleden gesproken over oorzaken en mogelijke oplossingen. Een en ander heeft geresulteerd in de totstandkoming van de zwerfafvalbox. Het Dr. Nassau College was een van de zeven testscholen.

Officiële start
Op donderdag 7 november 2002 vindt van 10:30 tot 12:00 uur de kick-off plaats op het Dr. Nassau College in Assen. Voor de pers is er de gelegenheid om in de schoolbanken een startles bij te wonen en een debat te volgen tussen leerlingen, personeelsleden en de directeur van Stichting Nederland Schoon.