Ingezonden persbericht

5 november 2002 Mestprobleem weggecijferd
Kabinet past rekentruc toe

Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Stichting Reinwater bieden op donderdag 7 november de leden van de Tweede Kamercommissie landbouw een telraam aan.
Daarmee moeten ze hun rekenwerk nog maar eens over doen. Het kabinet suggereert met een simpele rekentruc dat er geen mestprobleem meer is in Nederland en dat de veestapel daardoor niet verder hoeft in te krimpen.

Kabinet Balkenende heeft de mestnormen minder aangescherpt dan was afgesproken. Daardoor lijkt het mestprobleem ineens geheel verdwenen.
Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Stichting Reinwater stinken daar niet in! Ondanks het goochelen met de normen blijft de hoeveelheid mest net zo groot als voorheen. Met een acht meter groot opblaasvarken vragen de drie clubs voorafgaand aan de vergadering van de kamercommissie, aandacht voor mestproblemen en de
bio- industrie.

Het kabinet moet zich houden aan de afspraken in het Strategisch Akkoord. Daarin staat dat de veehouderij geherstructureerd moet worden. Nu het mestprobleem is 'weggerekend', is die noodzaak weg. De milieu- organisaties zijn er van overtuigd
dat het probleem nog steeds bestaat. Daarom stellen zij het volgende voor:


1. Mestnormen moeten verder worden aangescherpt. Het kabinet stelt juist voor de eerder afgesproken mestnormen voor 2003 te versoepelen.

2. De opkoopregeling voor varkens- en kippenboeren dient te worden verlengd, zodat veebedrijven in kwetsbare
natuurgebieden kunnen worden verplaatst of beëindigd.
3. Nederland behoort zich te houden aan wettelijke Europese normen voor schoon grond- en oppervlaktewater. Het kabinet wil deze normen grotendeels negeren.

4. Varkensfabrieken zouden geen subsidies moeten krijgen.
Door het mestoverschot ontstaan er grote milieuproblemen. De ammoniak uit de mest zorgt voor verzuring van natuurgebieden. Specifieke plantensoorten, vlinders en paddestoelen verdwijnen daardoor. Vorige maand stierven duizenden vogels door blauwalgen in het Volkerak-Zoommeer, veroorzaakt door vermesting.