Fontys


woensdag 6 november 2002
Mini-conferentie Innovatieve Ontwikkelingen
Studenten Human Mechanical Engineering presenteren technische snufjes Op donderdag 7 november presenteren groepen tweedejaars studenten Human Mechanical Engineering van Fontys Hogeschool Werktuigbouwkunde door hen ontwikkelde technische producten op een mini-conferentie met de titel Innovatieve Ontwikkelingen. De presentatie is de afsluiting van een onderwijsexperiment, waarbij studenten op fictieve ingenieursbureaus tien weken lang aan een innovatieproject werkten.

Om zich zo goed mogelijk in te kunnen leven in de functie van ingenieur, werkten de groepen studenten bij de projecten voor fictieve ingenieursbureaus met de namen Creative Solutions, Aquin en Exige. Elk ingenieursbureau heeft een probleemoplossend technisch product ontwikkeld, dat gemak en comfort voor mensen kan vergroten. Zo heeft de groep studenten van Creative Solutions een apparaat bedacht, dat minder validen helpt bij het aantrekken van hun jas. Ingenieursbureau Exige kwam met het idee om een instelbare schokdemper te ontwikkelen om het comfort en de wegligging van een bepaald type ambulance te vergroten. De studenten van Aquin ontwikkelden een systeem om de arbeidsomstandigheden voor de werknemers van het bedrijf Flora Holland te vergroten. De studenten zullen niet alleen laten zien wat zij hebben gemaakt, maar ook hoe en waarom zij het betreffende product hebben gemaakt.

Om zich zo goed mogelijk op hun opdracht te kunnen concentreren, hadden de studenten in de tien weken dat zij aan het innovatieproject werkten, een vrij in te vullen rooster zonder lessen en tentamens.

De bijeenkomst begint met de presentatie van de studenten van Creative Solutions om 13.00 uur. Om 14.00 volgt dan ingenieursbureau Aquin. De studenten van Exige zullen hun presentatie houden om 15.00 uur. Ter afsluiting is er nog de gelegenheid om met een drankje wat na te praten.

De pers is van harte uitgenodigd deze presentatie bij te wonen. De bijeenkomst wordt gehouden in collegezaal 1.13 in gebouw R1 van Fontys Hogescholen aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven.