GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 7 november 2002 09:17
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Amnesty rapport oorlogsmisdaden Israël

( 7 november 2002)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken


1. Heeft u het rapport 'Israel and the Occupied Territories: Shielded from Scrutiny - IDF violations in Jenin and Nablus' gelezen? (1)


2. Onderschrijft u de antwoorden van uw ambtsvoorganger dat het uitgangspunt bij het concept 'ernstige inbreuk' de individuele strafrechtelijke aansprakelijkheid is voor schendingen van het internationaal recht, hetgeen betekent dat strafbaarstelling en vervolging van ernstige inbreuken berust bij de partijen bij de Vierde Geneefse Conventie? (2)


3. Deelt u de mening van Amnesty International dat de Israeli Defense Forces (IDF) zich in Nablus en Jenin schuldig maakten aan 1) buitengerechtelijke executies, 2) het gebruik van Palestijnse burgers als menselijk schild tijdens Israëlische militaire operaties, 3) marteling en ander onmenselijke behandeling in arbitraire detentie, 4) het tegenhouden van medische - en humanitaire hulp, 5) het vernietigen van huizen en bezittingen? Deelt u de mening dat deze vijf punten schendingen zijn van de Vierde Geneefse Conventie? Zo nee, waarom niet?

4. Welke stappen gaat de Nederlandse regering ondernemen als verdragspartij van de Vierde Geneefse Conventie, waar afgesproken is dat bij schendingen of ernstige inbreuken van deze rechtsregels er niet alleen sprake is van bevoegdheid tot vervolging, maar er ook een plicht is tot vervolging wanneer een mogelijke verdachte zich op Nederlands grondgebied bevindt? (3)

5. Kent u artikel in de Israëlische krant Yediot Ahronot d.d. 31 oktober 2002 waarin gemeld werd dat generaal Shaul Mofaz het advies kreeg van de Israëlische ambassade in het Verenigd Koninkrijk, onmiddellijk terug te keren naar Israël aangezien Scotland Yard een onderzoek naar mogelijk begane oorlogsmisdaden startte? (4)

6. Vindt u het starten van onderzoeken naar vermeende oorlogsmisdadigers ook voor Nederland wenselijk?

7. Deelt u de mening dat leden en oud-leden van het Israëlische kabinet en hoge militairen ten tijde van de operaties in Nablus en Jenin, individueel strafrechtelijk verantwoordelijk kunnen zijn voor ernstige inbreuken van de Conventie? Zo ja, vindt u dat de Nederlandse Justitie onderzoek moet doen naar de 'chain of command' en naar de politiek verantwoordelijken voor de begane oorlogsmisdaden in Nablus en Jenin, voordat mogelijke verdachten Nederlands grondgebied betreden?
7. Bent u bereid met het NOVO-WOS team onderzoek te doen naar de mogelijke verantwoordelijken en uitvoerders van oorlogsmisdaden in het kader van dossiervorming?

06 november 2002

(1) www.amnesty.org
(2) Tweede kamer, vergaderjaar 2001-2002, Aanhangsel nr. 173 (3) Art. 146, Vierde Geneefse Conventie
(4) http://news.independent.co.uk/world/middle_east/story.jsp?story=3D347819


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -