Politie IJsselland Persinformatie Deventer 1 Politie IJsselland van Woensdag 06-nov-2002 07:00 uur
tot Donderdag 07-nov-2002 06:59 uur
Door : Moniek Winters/ Wim Dierkx
Piket: Nanda Kappers (038-496 38 91)

---

INBRAAK BIJ BEDRIJF
DEVENTER - Bij een bedrijf aan de Gibsonstraat in Deventer is afgelopen nacht ingebroken. Een getuige hoorde een boel kabaal en zag spullen op straat staan. Even later zag hij een auto met hoge snelheid vertrekken. Het is niet duidelijk wat er precies is weggenomen. De politie stelt een onderzoek in.

GETUIGENOPROEP TASJESROOF
DEVENTER - Gistermiddag is een 70-jarige vrouw uit Deventer van haar tas beroofd tussen de Wittenstein en de Dreef. De vrouw was slecht ter been en had in haar ene hand een kruk en in haar andere hand een beige stoffen tas met medicijnen. Op een gegeven moment kwam er een jongen op een fiets van achteren aangefietst en rukte de tas uit de handen van de vrouw. Hij gaf haar hierbij een duw en fietste door. Het betrof een 15 à 16-jarige jongen met zwart kort gedekt haar. Mogelijk dat er getuigen zijn geweest van deze beroving.

HENNEPPLANTAGE ONTMANTELD
DEVENTER - Bij een woning aan de Eemstraat heeft de politie gistermiddag een hennepplantage aangetroffen. Het ging om zo'n 400 planten in totaal. De twee verdachten, een 54-jarige vrouw en een 36-jarige man uit Deventer zijn aangehouden. Zij kregen tevens een proces-verbaal in verband met diefstal van stroom.

Aantreffen hennepkwekerij
DEVENTER Gistermorgen werd in schuurtjes bij de woning van een 32-jarige man aan de Randerstraat een hennepkwekerij aangetroffen. De inmiddels geoogste hennep lag te drogen. Ook werd de gebruikelijk kweekapparatuur aangetroffen. Al deze spullen werden in beslaggenomen. Vanuit de meterkast was een elektriciteitskabel rechtstreeks naar de schuurtjes doorgelust. Er wordt door Essent nagegaan of er op illegale wijze stroom is afgetapt. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Bromfietsers bekeurd
Bathmen - Gisteravond werden twee bromfietsbestuurders bekeurd (¤ 23,00),omdat zij over het fietspad langs de Schipbeek reden, terwijl dat daar niet is toegestaan. De politie had daar postgevat naar aanleiding van binnenkomen klachten over dit onterechte gebruik van het pad.

Bekeurd voor negeren gesloten verklaring
DEVENTER Gisteren in de ochtendspits werden drie autobestuurders bekeurd omdat zij de gesloten verklaring (aanduiding éénrichtingsverkeer) op het Piet van Donkplein negeerden. Hierdoor is sprake van een 'sluiproute' naar de Holterweg.

Persinformatie politie Steenwijk en omgeving
Van donderdagmorgen 7 november 2002
Door : Wim Dierkx
Piket: Nanda Kappers =============================================================================

Reeks misdrijven opgelost
STEENWIJK Gisteren werd een onderzoek afgesloten tegen een 40-jarige Steenwijker. Hij werd in september jl. aangehouden na diefstal van een fiets op de Rozenstraat. In totaal bekende hij 29 zaken. Daarbij ging het om winkeldiefstal, diefstal van fietsen en insluipingen in winkels. Van de gestolen spullen is niets meer teruggevonden. Deze werden verkocht. De opbrengst werd besteed aan de aanschaf van drugs.

Bekeuringen bij verlichtingscontrole
STEENWIJK Bij een verlichtingscontrole in de stad werden gisteravond een fietser en een automobilist bekeurd omdat zij defecte verlichting voerden.

Dagrapport Pers Salland
Woensdag06-nov-2002 07:00 uur tot Donderdag 07-nov-2002 06:59 uur Door Wim Rabelink
Piket Nanda Kappers 038 4963891

---

DIEFSTAL AUTO

NIEUW HEETEN. Werd in de nacht van 5 op 6 november een personenauto gestolen in Nieuw Heeten. De auto, een rode Honda Civic 1.6 VTI, gekentekend: RG-PL-30. De personenauto is vanaf de oprit bij een woning aan de Hoeve ontvreemd. Die nacht is door de politie een 23 jarige inwoner van Alkmaar aangehouden, die zich omstreeks 03.25 uur onder verdachte omstandigheden ophield aan de Zwarteweg. De verdachte ontkent en werd uiteindelijk in vrijheid gesteld. De verdenking van betrokkenheid bij de autodiefstal blijft en nader onderzoek zal dat uit moeten wijzen.
---

BEJAARDE VROUW KOMT TEN VAL

RAALTE Aan de Schouwenhage te Raalte werd op 6 november omstreeks 14.35 uur hulp verleend aan een bejaarde vrouw. Zij wilde de krant halen en kwam op de galerij ten val en liep een flinke wond op aan de hand, Zij is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.


---

GOEDE BUUR REDT LEVEN SUIKERPATIENTE

RAALTE. Hedennacht, 7 november even voor enen, werd een 81 jarige suikerpatiënte door een buurvrouw in de tuin voor haar woning aan de Bergmolenstraat aangetroffen. De buurvrouw, die buiten vreemde geluiden hoorde, ging kijken en trof de buurvrouw op de grond aan. Het slachtoffer was niet aanspreekbaar en werd met behulp van ambulancepersoneel in de woning gebracht. Door een veel te lage suikerspiegel is zij onwel geworden en raakte buiten bewustzijn. De vrouw heeft vermoedelijk 1,5 uur buiten op de grond gelegen, terwijl het hard regende en de temperatuur laag was. Dankzij het optreden van de buurvrouw liep deze onwel wording goed af.
---

Einde dagrapport Pers Salland

Persinformatie politie regio Ijsselland
District Midden Vechtdal
Van 6 op 7 nov. 2002.
Door Freek Fridrichs
Piket Nanda Kappers
038-4963891

Bestuurder auto reed te snel.
Werd omstreeks 18.50 uur een 30-jarige bestuurder van een personenauto belaserd terwijl hij 135 km gecorrigeerd over de Lemelerweg reed waar 80 km is toegestaan. Rijbewijs ter plaatse ingevorderd en folder uitgereikt.
---

Bestuurder personenauto reed te snel.
Werd een 37-jarige bestuurder van en personenautoverdachte op de Rijksweg N48 rond 20.00 uur belaserd terwijl hij 155 km gecorrigeerd reed waar 100 km is toegestaan. Rijbewijs ter plaatse ingevorderd.
---

Bestuurder bestelauto reed te snel.
Een 30-jarige bestuurder van een bestelauto werd om 19.22 uur op de Hoofdweg met de laser gemeten. Hij reed gecorrigeerd 135 km/u waaar 80 km/u was toegestaan. Rijbewijs ingevorderd.
---

Inbraak en diefstal uit auto op de Voormars te Ommen. Deed een 25 jarige vrouw aangifte van inbraak en diefstal uit haar auto. Een ruit was vernield. Feit is gepleegd tussen 5 en 6 november 2002. Gestolen werd een JVC radio/cd-speler en een aantal CD's. Ook werd een zwartleren jas, boormachine en een rijbewijs weggenomen. Totale schade is niet bekend.
---

Einde dagrapport Pers Vechtdal

Persinfo Politie IJsselland
District Midden (Zwolle)
van Woensdag 06-nov-2002 07:00 uur
tot Donderdag 07-nov-2002 06:59 uur
Piket en opgesteld door: Nanda Kappers (038-4963891)


---

BROMFIETSTER RIJDT ZONDER CERTIFICAAT
ZWOLLE Op woensdag 6 november om 10.15 uur werd een 16-jarige vrouw uit Zwolle die met haar bromfiets reed over de Gruitmeesterlaan aangehouden. Bij haar achterop zat namelijk een 17-jarige jongeman zonder helm. Uit nader onderzoek bleek dat bestuurster reed op een onverzekerde bromfiets en geen certificaat had. Verder had de bromfiets een te hoog vermogen. Voor alledrie de overtredingen kreeg de vrouw een bekeuring. De man achterop kreeg een bekeuring voor het niet dragen van de helm.

LAPTOPS WEGGENOMEN
ZWOLLE Bleek er in de nacht van dinsdag op woensdag te zijn ingebroken in een pand aan de Grote Voort. In het pand zijn diverse kasten en bureaulades opengebroken en doorzocht. Uit één van de ruimtes zijn drie laptops weggenomen.

MAN PROBEERT CAKE TE STELEN
ZWOLLE Een 44-jarige uit Leiden werd gisteren rond 9.30 uur aangehouden in een supermarkt aan de Veemarkt voor het wegnemen van een cake. Na verhoor werd hij met een transactievoorstel heengezonden.

MANNEN STELEN FOOIENPOT
ZWOLLE Woensdag rond 15.15 uur hebben twee mannen een fooienpot weggenomen bij een kapsalon aan de Assendorperstraat. De mannen waren de zaak binnen gekomen en hadden een afspraak gemaakt. Vervolgens vroeg één van de mannen om een glas water. De kapster haalde dit achter in de zaak. Toen de twee vertrokken waren merkte ze dat de fooien pot weggenomen was.

MAN STEELT ETENSWAREN
ZWOLLE Een 41-jarige uit Groningen werd gisteren rond 18.50 uur aangehouden in een supermarkt aan het Sweelinckplein voor het wegnemen van diverse etenswaren. De verdachte is na verhoor heengezonden met een transactievoorstel.

VROUW BEROOFT VAN PORTEMONNEE
Verdachte aangehouden na achtervolging
ZWOLLE Woensdag rond 15.00 uur is een 89-jarige vrouw uit Zwolle achter een flat aan de Telemannstraat beroofd van haar portemonnee. De vrouw had geld gehaald aan de Obrechtstraat en was teruggelopen naar haar woning aan de Telemannstraat. Toen zij aan de achterzijde van de flat een deur wilde openen werd haar tas uit haar hand gegrepen door een jongeman die haar van achteren was genaderd. Er was een tweede jongeman bij en ze gingen er samen vandoor. De vrouw riep daarop dat er toch niets in de tas zat. Hierop kwamen de twee terug en pakten de vrouw vast. Ze onderzochten haar jaszakken en namen daar een portemonnee uit weg. Toen gingen de twee er opnieuw vandoor. De vrouw kon één van beide jongens nog vastpakken, maar de jongen rukte zich los waarbij de vrouw ten val kwam. Een getuige had inmiddels de politie gebeld en op het moment dat zij ter plaatse kwamen zagen ze twee mannen achter de flat vandaan komen. Er volgde een achtervolging te voet door de Telemannstraat in de richting van de Praetoriusstraat. De verdachten verdwenen daarna de Vincent Lubeckstraat in. De politieagenten konden de verdachten daar niet meer vinden. Vervolgens is een diensthond ingezet. Getuigen gaven aan dat één van de verdachten in de Frobergerstraat was gezien. Daar bleek dat deze man zich in een woning had verschanst. Hij was bij de bewoonster binnengekomen met een smoes. De man kon in de woning worden aangehouden. In de tuin van de woning werd een jas met daaronder de gestolen portemonnee aangetroffen. De verdachte, een 18-jarige man uit Zwolle, is in verzekering gesteld.

MAN BELEDIGT POLITIEMANNEN
ZWOLLE Woensdag rond 15.00 uur waren in Holtenbroek diverse politiemensen op zoek naar de daders van een beroving (zie boven). Op de Purcellstraat zagen twee politiemannen te voet een man lopen. De man aarzelde toen hij de politiemannen zag. Uit controle van het signalement kon de man echter niet één van de daders zijn. Daarop wilden de politiemannen doorlopen. De man begon hun echter te beledigen. Toen de politiemannen vroegen waarom hij dat deed begon de man hen uit te schelden. Hierop is de man aangehouden waarbij hij zich verzette. De man, een 18-jarige Zwollenaar, is na verhoor met een PV heengezonden.

BROMFIETSCONTROLE OP KROESENALLEE
ZWOLLE Woensdag is van 7.00 uur tot 09.30 een bromfietscontrole gehouden op de Kroesenallee. Van de 23 gecontroleerde bromfietsen waren er 15 goed. De overige kregen een bekeuring voor de constructiesnelheid.

TWINTIG BEKEURINGEN VOOR RIJDEN ZONDER LICHT
ZWOLLE - In het kader van het project fietsverlichting is in de van Karnebeektunnel woensdag tussen 20.45 uur en 21.45 uur een controle gehouden. Er werden 20 bekeuringen uitgeschreven voor het fietsen zonder licht.

Einde dagrapport Pers Zwolle

· IJsselland

· Stafafdeling Communicatie & Voorlichting
· Postbus 611, 6000 AP Zwolle

Zwolle, 7 november 2002

NIETS ER IN.............NIETS ER UIT !

In de zevende week van het project, van 27 oktober tot 2 november, werden door de stadswachten uit Deventer, Zwolle, Kampen-IJsselmuiden, Steenwijk e.o. en Hardenberg e.o. 5756 auto's gecontroleerd. Met ingang van week 7 is de vrijwillige politie van het district Midden ook mee gaan doen aan de actie. Zij controleerden o.a. in Hardenberg en Dalfsen.

Er werden 48 auto's onafgesloten aangetroffen. In 1504 auto's lag een buit in het zicht. De overige 4204 zagen er prima uit.

PlaatsControleOpenBuit in zichtPrima
Kampen e.o7954110681
Steenwijk e.o.6446110528
Hardenberg e.o.632686540
Zwolle6554213438
Deventer 2854259501879
Vrijwillige politie Midden176335138
Totaal57564815044204

De buit blijft aantrekkelijk. In hoofdzaak blijven het jassen, tassen, radardetectoren, mooie radio's en CD- spelers die duidelijk zichtbaar in de auto's aanwezig zijn. In Deventer trof men ook een naaimachine en een mooi fiets in een auto aan. In de gemeente Steenwijkerland blijkt het dievengilde deze week behoorlijk actief te zijn geweest. Het leidt tot de nodige onrust. Het begrip voor de stadswachtacties neemt hierdoor overigens toe.

Cijfers
Net als in de maand september kan er ook in de maand oktober een flinke terugloop van het aantal inbraken in auto's worden gemeld. In september was de politie nog wat voorzichtig om een samenhang tussen de verhoogde aandacht en het verminderde aantal inbraken te melden. Nu lijkt het dat wij daar niet meer omheen kunnen. Hieronder de belangrijkste cijfers

Jaar 2000 2001 2002 Sept. Okt. Sept. Okt. Sept. Okt. Totaal 302 341 408 591 333 393 Noord 68 83 27 104 51 40 Mid. 128 156 100 189 117 166 Zuid 74 69 247 265 143 158 Zwolle 91 43 64 104 70 132 Devent. 62 43 234 231 111 135

In het totaal is in IJsselland dus een afname met bijna 200 inbraken in auto's. Opvallend zijn de cijfers in het district Noord (Kampen-Steenwijkerland). Hier zijn de aantallen meer dan 100 % verminderd, ondanks de onrust in Steenwijkerland. In het hele district Midden (Zwolle Hardenberg) dalen de cijfers keurig. Helaas moet worden geconstateerd dat in de stad Zwolle een stijging van het aantal inbraken is. In Zuid (Deventer Raalte) is ook een flinke daling te zien en met name in de stad Deventer. Bovenstaande cijfers hebben voor alle duidelijkheid steeds betrekking op de maanden oktober. Bekijken wij de totalen van september en oktober dan kan worden geconstateerd dat IJsselland ongeveer terug is op het inbraakniveau van het jaar 2000 en dat er ten opzichte van het jaar 2001 een afname van bijna 40 % is. Voor het succes zijn waarschijnlijk twee redenen te melden, te weten :
- de controles van de stadswachten geven tevens extra toezicht en;
- de inwoners laten minder aantrekkelijk buit achter in hun auto's.
Helaas moet wel worden geconstateerd dat een mooie inbouwradio-CD niet altijd uit het zicht kan worden ingebouwd. Het gevolg is dat deze radio's na een inbraak vaak op ruwe wijze uit de auto's worden weggenomen.
---

Noot aan de redactie: Voor nadere informatie kunt u terecht bij de heer A. Vaarkamp, regionale coördinator voertuigcriminaliteit, telefoon 038-4963897 / 06-20443089.