Gemeente Stadskanaal

Nieuwsberichten

06-11-2002
Raad beslist over aanleg fietspad Lange Raai

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor geen fietspad aan te leggen langs de Lange Raai in Stadskanaal maar hier aanvullende verkeersmaatregelen aan te brengen om de snelheid van het verkeer te verminderen.

De gemeente Stadskanaal conformeert zich aan de uitgangspunten van duurzaam veilig verkeer die zijn opgenomen in het structuurplan. In het structuurplan is een netwerk van fietspaden opgenomen, waaronder een vrijliggend fietspad langs de Lange Raai. Voortschrijdend inzicht door het categoriseren van wegen heeft er toe geleid dat aan de Lange Raai een verblijfsfunctie is toebedeeld. In een verblijfsgebied is de toegestane snelheid 30km/h. Het uitgangspunt van een verblijfsgebied is het mengen van verkeer en geen fietspad aan te leggen.

Het duurzaam veilig verkeersbeleid geeft voorwaarden voor het combineren of scheiden van verkeers- en verblijfsfunctie. Bij combinatie van beide functies moet de snelheid laag zijn. Verblijfsgebieden dienen zo groot mogelijk te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal letselongevallen met ongeveer 22% afneemt. Zijn de verblijfsgebieden groter, dan is het effect ook groter. De raad heeft de Lange Raai aangewezen als verblijfsgebied dat wordt begrensd door de Onstwedderweg, Atlantislaan, Dr. Kinglaan en het Pagedal.