NIPO

Vertrouwen in wereldwijde economie neemt sterk af onder Europese CEO's

Senior leidinggevenden in Europa zijn in het derde kwartaal van 2002 meer pessimistisch over de economische vooruitzichten dan eerder dit jaar. Het vertrouwen in de verbetering van de economische omstandigheden nam in het derde kwartaal met vijftien procent af. In Nederland is het optimisme met twaalf procent gedaald naar veertig procent. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van Taylor Nelson Sofres (TNS), in samenwerking met Deloitte Consulting.

Voor het onderzoek werden CEO's, CFO's, COO's en CIO's van vooraanstaande bedrijven in Europa, Noord-Amerika en Azië ondervraagd. Wereldwijd is het percentage optimisten met twaalf procent afgenomen naar 53 procent. In het vorige kwartaal voorspelde acht procent van de ondervraagden dat de economische situatie binnen een jaar zou verslechteren. Inmiddels is dat percentage gestegen naar twintig procent.

Nederlanders opnieuw minder positief
In Nederland is in het derde kwartaal veertig procent van de ondervraagden van mening dat het binnenkort beter zal gaan met de economie. In het vorige kwartaal werd deze mening nog gedeeld door iets meer dan de helft. 38 procent denkt dat de situatie hetzelfde zal blijven, 22 procent denkt dat het de komende twaalf maanden slechter zal gaan.

Uit het onderzoek blijkt dat 19 procent van de senior leidinggevenden in Europa gelooft dat de economische omstandigheden zullen verslechteren in de komende twaalf maanden. Dit in tegenstelling tot Noord-Amerika. Hier is slechts vijf procent van mening dat het slechter zal gaan. In Azië is men het meest negatief: bijna de helft van de ondervraagden ziet de economische toekomst somber in.

In een commentaar op de resultaten zegt Gilbert Toppin, European Operations Director van Deloitte Consulting: "De Europese resultaten houden het midden tussen het optimisme van de Amerikanen en het sterke pessimisme in Azië. De Europese visie weerspiegelt wellicht meer de huidige economische situatie, dan de angst dat het de komende twaalf maanden significant erger zal worden. In veel Europese landen gaat het de laatste tijd economisch duidelijk slechter maar de mensen worden zich er nu pas echt van bewust. De daling in het vertrouwen kun je ook interpreteren als een bijstelling van het grote vertrouwen in de economie dat men eerder in het jaar had."

Overige onderzoeksresultaten

* Kijken we naar de laatste drie kwartalen, dan lijken Zwitserland en Frankrijk het meest consistent in hun optimisme over de toekomstige economische omstandigheden in de wereld. Het meest veranderlijk in hun mening hierover zijn de landen van de Benelux en Engeland.
* Respondenten die voor een bedrijf werken met een omzet van minder dan een miljard dollar per jaar, denken bijna twee maal zo vaak dat de wereldeconomie de volgende twaalf maanden zal verslechteren dan degenen die voor bedrijven werken met een omzet van drie miljard dollar of meer. Het vertrouwen in de economie van bedrijven met een omzet van minder dan 1 miljard dollar, is het meest gedaald. In deze groep voorspelt 19 procentpunt meer dan in het voorgaande kwartaal dat economische omstandigheden zullen verslechteren.